Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Υπάρχει και αυτή η πλευρά: Πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στην Αθήνα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει και αυτή η πλευρά: Πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στην Αθήνα (Video)

Πορεία με αφετηρία την πλατεία Βικτωρίας και προορισμό τη Βουλή πραγματοποίησαν οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς, κινήσεις του ελευθεριακού χώρου και μεταναστευτικά σχήματα, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών από την κυβέρνηση, με αφορμή τα γεγονότα στη Μόρια.

«Εκεί βομβαρδισμένοι, εδώ φυλακισμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι» και «Σύνορα ανοικτά για την προσφυγιά στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά» είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Η διαμαρτυρία έγινε με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε με τους πρόσφυγες/μετανάστριες» και ξεκίνησε στοχευμένα από την πλατεία Βικτωρίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ξανά πεδίο πρακτικών μίσους από δήθεν αγανακτισμένους πολίτες, αλλά και μικρόψυχων ενεργειών από την πλευρά του κράτους με αποκορύφωμα, τα παγκάκια που ξήλωσε ο Δήμος Αθηναίων για να μη πηγαίνουν εκεί οι πρόσφυγες.

Μόλις την Τετάρτη το πρωί, άλλωστε, η αστυνομία πραγματοποίησε νέα εκκένωση της πλατείας, απομακρύνοντας 80 πρόσφυγες και μεταφέροντας τους στην Αμυγδαλέζα.

Ενώ στην τελευταία συγκέντρωση που έγινε στην περιοχή ενάντια στη ξενοφοβία αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ ξυλοφόρτωσαν αγρίως και απρόκλητα μέλη της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε, η οποία συμμετείχε στην κινητοποίηση.

https://www.youtube.com/embed/-MMJGpKD5FQ

"Να σπάσουμε τη ρατσιστική συμφωνία" έγραφε το πανό της επιτροπής στήριξης προσφύγων Λαυρίου. "Κλείστε τα κολαστήρια" εκείνο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πιο αναλυτικά οι συλλογικότητες και οργανώσεις περιγράφουν την κατάσταση στο κάλεσμά τους. Όπως τονίζουν «από την αρχή της πανδημίας, η Μόρια, κέντρο χωρητικότητας περίπου 2.700 ανθρώπων, στοίβαξε σχεδόν 20.000 ψυχές. Σε συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας, χωρίς μέτρα προστασίας και με παντελή αδιαφορία για στοιχειώδη υγειονομική προστασία.

Η κυβέρνηση, συνεπής στην ανάλγητη πολιτική της πριν λίγες μέρες έκλεισε 35 άτομα που είχαν εντοπιστεί θετικά στον Covid μαζί με τις οικογένειες τους και τις επαφές τους σε αποθήκη, αντί να τους μεταφέρουν σε κατάλληλα καταλύματα με πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση έδειξε ξεκάθαρα ότι για αυτήν σημασία δεν είχαν οι ζωές των "ξένων" αλλά η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων "της μεταναστευτικής κρίσης" στις τοπικές κοινωνίες.

Για αυτό, ανεξάρτητα από τα πορίσματα που θα βγάλει το κράτος, το ολοσχερές κάψιμο του κολαστηρίου της Μόριας έχει ηθικό αυτουργό: είναι η κυβέρνηση, που συστηματικά εκθέτει τη ζωή των προσφύγων σε κίνδυνο. Είναι η διαχρονική πολιτική του ελληνικού κράτους να κάνει τον συνοριοφύλακα της Ευρώπης-φρούριο!

Είναι η αδιαφορία για τα αιτήματα των ανθρώπων για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Είναι η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αποσυμφόρησης και υγειονομικής προστασίας μεσούσης της πανδημίας και εγκλωβίζοντας τον πληθυσμό.

Είναι ο παρατεταμένος χωρικός περιορισμός και η αφόρητη καθημερινότητα των ανθρώπων, που στερούνται την ελευθερία της μετακίνησης.

Αυτό που επείγει τώρα είναι να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής στέγης και φροντίδα υγείας, για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο. Όχι με μία άλλη Μόρια αλλά μέσα στον αστικό ιστό – σε ξενοδοχεία, άδεια κτήρια, σπίτια.

Αυτό που επείγει είναι να κατανοήσουμε ότι και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης είναι φυλακές, καταστροφές εν αναμονή.

Αυτό που επείγει είναι η κοινωνία να βγει μπροστά και να βγάλει από πάνω της την ντροπή για διαρκές έγκλημα που συντελείται στη Μόρια και παντού.»

Τα τρία κεντρικά αιτήματα των προσφύγων είναι: Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και να δοθεί δικαίωμα στο ταξίδι και στην παραμονή. Να εξασφαλιστούν επίσης αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, ζωής, δουλειάς για όλους/ες και τέλος να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ν’ ανοίξουν τα σύνορα.

«Η αλληλεγγύη και αντίσταση θα είναι η απάντηση μας!» διαμηνύουν και καταλήγουν κάνοντας λόγο για κοινούς αγώνες με τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Φωτογραφίες: Avgi.gr, Eurokinissi

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL