Live τώρα    
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο στις 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν από την έκβαση της συνάντησης που είχε χθες πολυμελής αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

"Μένουμε στα μπλόκα"

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, ανέφερε ότι δεν προέκυψε κάτι θετικό και κάλεσε τους αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα προαναγγέλλοντας κλιμάκωση του αγώνα. Εξ αρχής βέβαια οι αγρότες ήταν δυσαρεστημένοι από τη στάση της κυβέρνησης, καθώς αρχικό τους αίτημα ήταν η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η οποία δεν έγινε. “Πάμε να διεκδικήσουμε και όχι να συζητήσουμε” έλεγαν χαρακτηριστικά πριν από τη συζήτηση με τους αρμόδιους υπουργούς.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο για γόνιμο διάλογο πάνω σε θέματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, χαρακτηρίζοντας “ζωηρή έως ουσιαστική” τη συζήτηση που έγινε στο υπουργείο. Πρόσθεσε ακόμη ότι δόθηκε στους αγρότες ένας δεκάλογος παρεμβάσεων θεσμικού χαρακτήρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής που αφορά και περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Ενεργειακό, ζωοτροφές, κάρτα του αγρότη, εργόσημο, οργανώσεις παραγωγών, πληρωμές αγροτικών προϊόντων, υποχρεωτική επισήμανση, ελληνοποιήσεις, ΟΔΙΑΓΕ, αγροτικοί σύμβουλοι.

Η Κ. Παπανάτσιου είπε πως ό,τι έχει ψηφιστεί στο ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν θα αλλάξει. Πρόσθεσε επίσης ότι το αφορολόγητο στους αγρότες ισχύει και θα μείνει ως έχει και για το 2017, σημειώνοντας ότι εξετάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και το εργόσημο στην οικογενειακή εργασία.

“Εκπλήσσομαι πως ακούστηκαν φωνές για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης (σ.σ.: για την κατάκτηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης): Ουσιαστικά όταν λες ότι αποσύρεις μια ρύθμιση σημαίνει ότι επιστρέφεις στην παλιά. Και αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε 13% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, του καθαρού εισοδήματος” δήλωσε ο Β. Αποστόλου.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι δόθηκαν διευκρινίσεις για το αφορολόγητο και για το ασφαλιστικό και για όσα ζητήματα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος έγινε γόνιμος διάλογος.

Η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων αντέτεινε ότι υπάρχει κυβερνητική αδιαλλαξία και σε αυτή απαντά “με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ". Ταυτόχρονα οι αγρότες προετοιμάζονται εντατικά, σ’ όλη τη χώρα, για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνουν στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στις 13.30 στην πλατεία Βάθης.

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται τα μπλόκα

Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων, είτε ολικούς είτε περιοδικούς, οι αγρότες στα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι αγρότες του νέου μπλόκου που έχει στηθεί στο Χέρσο δεν αποκλείουν να προχωρήσουν σε καθολικό αποκλεισμό του τελωνείου της Δοϊράνης, κάτι που, αν συμβεί, αποκόπτει εντελώς την κίνηση από και προς την ΠΓΔΜ.

Χθες το μεσημέρι οι αγρότες που έχουν στήσει το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια σταμάτησαν τον ολικό αποκλεισμό του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του αεροδρομίου, αλλά συνέχιζαν να κρατάνε κλειστό τον δρόμο στο ύψος του κόμβου Πράσινα Φανάρια. Το διάστημα που οι αγρότες κρατούσαν κλειστούς και τους δύο κόμβους η κυκλοφορία από και προς το αεροδρόμιο γίνονταν μέσω του ιδιωτικού δρόμου του καζίνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οι αγρότες που δημιούργησαν το νέο μπλόκο στο Χέρσο με περίπου 100 τρακτέρ, τα μισά από τα οποία προήλθαν από το μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, έκλεισαν για περίπου δύο ώρες και το δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης, ενώ ομάδα αγροτών της Πιερίας πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ στην Κατερίνη και δηλώνουν ότι θα δώσουν το "παρών" στην πανελλαδική αγροτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0