Live τώρα    
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη νέα εποχή για τη διαχείριση απορριμμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη νέα εποχή για τη διαχείριση απορριμμάτων

Επισήμως πλέον η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εγκεκριμένο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς εκδόθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις υπογραφές των υπουργών Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλή, Περιβάλλοντος Παν. Σκουρλέτη και αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη. Έτσι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων, των οποίων το κόστος προϋπολογίζεται στα 173 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το περιφερειακό σχέδιο, προβλέπεται έως το 2020 η διαχείριση 328.000 τόνων ανά έτος, εκ των οποίων το 50% θα υφίσταται προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και το υπόλοιπο 50% θα οδηγείται σε σύμμεικτη μορφή για επεξεργασία, εκ του οποίου θα ανακτάται το 24%, ενώ κατά μέγιστο το 26% θα οδηγείται σε ταφή.

Ειδικότερα, στους στόχους για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση για το 2020 ανέρχεται στο 65% σε συνολικό όγκο 145.000 τόνων ανά έτος και το πρόσθετο 10% θα διαχωρίζεται στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Για την ενίσχυση των στόχων της ανακύκλωσης προβλέπεται η χωριστή διαλογή με τέσσερα ρεύματα και αντίστοιχους κάδους, για χαρτί, γυαλί, μέταλλο και πλαστικό, με ενίσχυση της χωριστής διαλογής από επιλεγμένα σημεία, όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, δημοτικές εγκαταστάσεις κ.ά. Για τα βιοαπόβλητα τίθεται στόχος το 40% να προδιαλέγεται και να οδηγείται σε επεξεργασία.

Μεταξύ των έργων είναι η κατασκευή και λειτουργία τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων κόστους 76,8 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή μονάδας στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, δυναμικότητας 61.479 τόνων ανά έτος, στη Μαγνησία, δυναμικότητας 50.592 τόνων ανά έτος και η κοινή μονάδα των περιφερειακών ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, δυναμικότητας 45.453 τόνων ανά έτος.

Για την ανάπτυξη του δικτύου μονάδων ανάκτησης βιοαποβλήτων προβλέπεται δαπάνη 13,28 εκατ. ευρώ για τις έξι μονάδες, καθώς πρόκειται να λειτουργήσει μία στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, μία στη Μαγνησία, μία κοινή για τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας και από μία σε Αλόννησο, Σκιάθο και Σκόπελο. Στον σχεδιασμό εντάσσεται η λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Τρίκαλα, στους Δήμους Ζαγοράς - Μουρεσίου και Ν. Πηλίου με κόστος κατασκευής 950.000 ευρώ. Επίσης, δαπάνη 1,8 εκατ. ευρώ προβλέπεται για τη δημιουργία συστήματος ογκωδών.

Για την ενίσχυση του δικτύου διαλογής στην πηγή, κατασκευή κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμούς μεταφόρτωσης και πράσινα σημεία προβλέπεται δαπάνη 5,5 εκατ. ευρώ πλέον του κόστους επέκτασης του κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία πράσινων σημείων στους τέσσερις νομούς και τα νησιά των Σποράδων, με κόστος 21,8 εκατ. ευρώ. Προωθείται η προμήθεια 4.000 κάδων συλλογής χαρτιού έναντι 200.000 ευρώ, αλλά και η προμήθεια 22.000 κάδων οικιακής κομποστοποίησης έναντι 1,1 εκατ. ευρώ. Στον σχεδιασμό έχει προβλεφθεί δαπάνη 7,02 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την προμήθεια οχημάτων συμβατικών με τη συλλογή του καφέ κάδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0