Για δεύτερη χρονιά η απελευθέρωση της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής γιορτάζεται με μια πληθώρα επιστημονικών και καλλιτεχνικών δράσεων, μέσα από το πρόγραμμα "12 Οκτωβρίου 1944". Ο κύκλος των εκδηλώσεων «Η Αθήνα Ελεύθερη», που άνοιξε στις αρχές του μήνα και κορυφώνεται ανήμερα της επετείου της Απελευθέρωσης, θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί δύο εκθέσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», στο Θησείο, που περιλαμβάνουν την παρουσίαση σπάνιου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, καθώς και θεματική έκθεση βιβλίου. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται, παράλληλα, δύο καλλιτεχνικές εκθέσεις: Έντεκα νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν με αναφορές σε περιστατικά και μνήμες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης, στην έκθεση «Ενάντια στη μέρα. Εικαστικές αφηγήσεις της Απελευθέρωσης», ενώ κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί κόμικς συναντούν την Κατοχή και φτιάχνουν ιστορίες σε μια πρωτότυπη έκθεση, με τίτλο «Ένα γλυκό ξημέρωμα. Ιστορίες κόμικς για την κατοχική Αθήνα».
Στις 19 Οκτωβρίου, στο λιμάνι του Πειραιά και εντός ενός από τα τελευταία πλοία τύπου Liberty θα διεξαχθεί επιστημονική συζήτηση για τη συμβολή των Ελλήνων ναυτικών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στις 25 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί το αρχείο της Βέρμαχτ για τη Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση.