Την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη εξέφρασε με ανακοίνωσή της, χθες, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ), σχολιάζοντας την εισαγγελική παρέμβαση για παράνομες χρεώσεις για νεκροψίες από επίκουρο καθηγητή στο Εργαστήριο ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΑΠΘ και ζητάει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Το εργαστήριο ιατροδικαστικής του ΑΠΘ μπήκε στο «μικροσκόπιο» του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ύστερα από καταγγελία για ιατροδικαστικές πράξεις που πραγματοποιούνταν σε αυτό πέραν του νόμιμου ωραρίου, που είναι 7 το πρωί έως 3 το απόγευμα, και «χρεώνονταν» πολύ ακριβότερα από το προβλεπόμενο κόστος. Ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, στον οποίο έφθασε η καταγγελία στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε, διερευνά τον ρόλο ενός επίκουρου καθηγητή Ιατροδικαστικής, που κατά το διάστημα 2012-14 ήταν ο υπεύθυνος ενός επιστημονικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και εκτός ωραρίου, σύμφωνα με την καταγγελία, διενεργούνταν διάφορες πράξεις, όπως νεκροτομές, και χρεώνονταν στους συγγενείς των νεκρών με ποσά που ξεκινούσαν από 300 ευρώ και έφταναν μέχρι και 500 ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στην υπόθεση αυτή φαίνεται να εμπλέκονται και γραφεία τελετών, ενώ ο επίκουρος καθηγητής φέρεται να “κέρδισε” παρανόμως από τη συγκεκριμένη “μπίζνα” 70.000 ευρώ σε μια τριετία. Έτσι, ο πταισματοδίκης στον οποίο ανατέθηκε η έρευνα θα αναζητήσει αν ισχύουν τα παραπάνω και αν τελούνταν τα αδικήματα της δωροδοκίας, της υπεξαίρεσης και της παράβασης καθήκοντος. Στην παραγγελία του ζητάει να καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ο υπεύθυνος του εν λόγω επιστημονικού προγράμματος, ενώ καλούνται να καταθέσουν ως μάρτυρες ιατροδικαστές, μέλη της επιτροπής ερευνών του ΑΠΘ, αλλά και ιδιοκτήτες γραφείων τελετών. Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε να προσκομιστούν στις αρχές όλες οι καταστάσεις των ερευνητικών προγραμμάτων της Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ και των νεκροτομών που έγιναν κατά την τελευταία πενταετία.
Η ΕΙΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες για την υπόθεση, πέρα από τη δήλωση εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη και την ευχή για γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενημερώνει του πολίτες ότι “οι ιατροδικαστικές πράξεις από δημόσιους λειτουργούς οφείλουν να είναι δωρεάν προς όλους”. Ζητάει, επίσης, από τους πολίτες να της καταγγέλλουν τυχόν αντίστοιχα περιστατικά, διότι “μόνο εντοπίζοντας και απομονώνοντας αντίστοιχες υποθέσεις οι Έλληνες ιατροδικαστές θα συνεχίσουν την άσκηση του λειτουργήματός τους με αξιοπρέπεια".