Live τώρα    
Σε νέα φάση μπαίνει η διαχείριση απορριμμάτων σε Ήπειρο και Κρήτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε νέα φάση μπαίνει η διαχείριση απορριμμάτων σε Ήπειρο και Κρήτη

Σε νέα φάση μπαίνει η διαχείριση απορριμμάτων σε Ήπειρο και Κρήτη, καθώς κυρώθηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση οι περιφερειακοί σχεδιασμοί και πλέον μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση των εγκεκριμένων έργων, σύμφωνα με όσα ορίζει το εθνικό σχέδιο.

Στον περιφερειακό σχεδιασμό της Ηπείρου προβλέπεται η διαχείριση 148.907 τόνων αστικών αποβλήτων σε ετήσια βάση έως το 2020, εκ των οποίων το 50% θα υφίσταται προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση κατόπιν προδιαλογής. Από το υπόλοιπο 50% που θα έχει σύμμεικτη μορφή, το 24% θα ανακτάται. Ενώ για υγειονομική ταφή θα πηγαίνει το 26%.

Με εκτιμώμενη παραγωγή απορριμμάτων για ανακύκλωση τους 65.966 τόνους ανά έτος, το 65% θα ανακυκλώνεται και το 10% θα διαχωρίζεται εντός μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων. Για την ενίσχυση της ανακύκλωσης προβλέπεται η χωριστή διαλογή και ειδικά από χώρους όπου εντοπίζεται μεγάλη συγκέντρωση τέτοιων υλικών (σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες). Για τα βιοαπόβλητα με εκτιμώμενη παραγωγή 65.966 τόνων ανά έτος προβλέπεται η προδιαλογή κατά 40%, ενώ για τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα όγκου 99.023 τόνων ανά έτος τίθεται στόχος να διατίθενται για υγειονομική ταφή το 23,2%.

Σε επίπεδο εγκαταστάσεων προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία συστήματος χωριστής διαλογής, η δημιουργία τεσσάρων τουλάχιστον μονάδων κομποστοποίησης, αλλά και μικροί κινητοί σταθμοί κομποστοποίησης ή μικρές δημοτικές μονάδες κομποστοποίησης. Επίσης, προβλέπεται η ολοκλήρωση και άμεση λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων και η μετατροπή τους σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Συγκεκριμένα προβλέπονται έργα αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Ηγουμενίτσας, η επέκταση ΧΥΤΑ στην Άρτα και, εφόσον απαιτηθεί, η επέκταση του ΧΥΤΑ Παραμυθιάς και Ελληνικού με μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ. Στον σχεδιασμό βρίσκεται και δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής αδρανών υλικών, ενώ προβλέπεται η άμεση ολοκλήρωση του σχεδιασμού των 12 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Στοχοθεσία έως το 2025 έχει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης

Στον ΠΕΣΔΑ της Κρήτης υπάρχει στοχοθεσία για το 2020, αλλά και για το 2025 στη διαχείριση αποβλήτων, ενώ προβλέπεται εκτεταμένο δίκτυο μονάδων μηχανικής διαλογής και επεξεργασίας αποβλήτων, όπως και η δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στις πέντε από τις επτά διαχειριστικές ενότητες.

Συγκεκριμένα, με βάση τους στόχους του 2020, από τους 385.435 τόνους απορριμμάτων οι 192.717 τόνοι θα διαλέγονται στην πηγή, οι 192.718 τόνοι θα διαχωρίζονται στις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας και θα ανακτώνται οι 92.514, ενώ οι 100.203 τόνοι θα οδηγούνται σε ταφή. Για το 2025 εκτιμάται ότι θα παραχθούν 405.461 τόνοι, εκ των οποίων οι 202.730 τόνοι θα διαλέγονται στην πηγή, οι 202.731 τόνοι θα διαχωρίζονται σε κεντρικές μονάδες, εκ των οποίων θα ανακτώνται οι 97.321 τόνοι και οι 105.410 τόνοι θα οδηγούνται για ταφή.

Αναφορικά με τις υποδομές, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κομβικό ρόλο έχει το εν λειτουργία Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης με δυναμικότητα 93.500 τόνων, ενώ η Γαύδος θα έχει μόνο χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Επίσης, προβλέπεται η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων σε Αμάρι 51.400 τόνων, Χερσονήσου 72.400 τόνων, Ηρακλείου 50.300 τόνων, Ιεράπετρας 4.700 τόνων, Σητείας 23.600 τόνων και Καζαντζάκη 7.900 τόνων και δημιουργία κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Μέχρι να κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων στερεών αποβλήτων στην 5η διαχειριστική κοινότητα, που περιλαμβάνει τους δήμους Αρχανών - Αστερουσίων, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου και Φαιστού, τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στη μονάδα της Χερσόνησο, η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα υλοποιηθεί, ενώ οι παραγόμενες ποσότητες των σύμμεικτων του Δήμου Μαλεβιζίου θα οδηγούνται σε μονάδα επεξεργασίας στον Δήμο Ηρακλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0