Live τώρα    
Παραίτηση δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραίτηση δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ

Ρήγμα ανάμεσα στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας προκάλεσε η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου να αναβάλει τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες. Δύο δικαστές διαφώνησαν με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος για το θέμα και την οποία υιοθέτησε στη συνέχεια η Ένωση Δικαστών του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, και παραιτήθηκαν χαρακτηρίζοντας "μέγα ατόπημα" τη συμπόρευση της Ένωσης με τις απόψεις του προέδρου.

Οι Χρήστος Ράμμος και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην επιστολή παραίτησής τους καταλογίζουν στην Ένωση ότι λειτούργησε ως "γραφείο Τύπου" του προέδρου και υποστηρίζουν ότι η αναβολή της υπόθεσης για τις τηλεοπτικές άδειες συνιστά "αρνησιδικία".

Πιο συγκεκριμένα, οι παραιτηθέντες δικαστές αναφέρουν ότι η συμπόρευση της Ένωσης με την ανακοίνωση του Ν. Σακελλαρίου έδωσε την εντύπωση ότι "ομιλεί το σύνολο του Σώματος" και παραγνώρισε τον θεσμικό της ρόλο, αφού "εξέφρασε γνώμη για ζήτημα το οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πώς, δηλαδή, υπό ποίες συνθήκες και για ποίο πραγματικά λόγο διακόπηκε μια διάσκεψη) ούτε ανήκει στις αρμοδιότητές της".

Επίσης, σύμφωνα με τους δύο αντιπροέδρους, η ανακοίνωση της Ένωσης "προκατέλαβε την άποψη για το θέμα αυτό, όσων (πλην του προέδρου της) εκ των μελών της Ένωσης μετείχαν στη διάσκεψη και ενδεχομένως έχουν άλλη άποψη για τη διακοπή της διάσκεψης" και "ακόμη χειρότερα αποδοκιμάζει, ως ψευδή, όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο με βάση όχι τη δική της αντίληψη για τα πράγματα, αλλά την ανακοίνωση του πρόεδρου του δικαστηρίου, μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη φορά, σε γραφείο Τύπου του προέδρου του δικαστηρίου".

Επίσης οι παραιτηθέντες τονίζουν ότι "ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο στον έντυπο όσο και τον ηλεκτρονικό Τύπο κατέκλυζαν δημοσιεύματα που, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αναφέρονταν όχι πάντα με τα καλύτερα λόγια στην εν γένει λειτουργία του συνόλου του δικαστηρίου και στον ρόλο των δικαστών, το Δ.Σ. τηρούσε αιδήμονα σιγή".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αντιπροέδρων, η ανακοίνωση της Ένωσης "σηματοδοτεί αλλαγή στη μακροχρόνια πορεία της από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης του συνόλου των μελών του ΣτΕ σε διοικητική υπηρεσία".

Τι είχε συμβεί την προηγούμενη Παρασκευή

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, μετά την αναβολή της διάσκεψης, ο κ. Σακελλαρίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε: "Εν όψει του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13.9.2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών".

Ακολούθησε η ανακοίνωση της Ένωσης στην οποία αναφερόταν: "Σύμφωνα με την από 30.9.2016 ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά. Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημείο έντονης τριβής στη διάσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής που αναβλήθηκε ήταν το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν παρέδωσε στους δικαστές την προεισήγηση του εισηγητή με όλα τα νομικά δεδομένα επικαλούμενος τον φόβο διαρροών προς τον Τύπο.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Δικαστών του ΣτΕ έχει ανακοινώσει γενική συνέλευση για τις 13 Οκτωβρίου, ώστε να πραγματοποιηθεί εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, μετά τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων.

Ν. Παρασκευόπουλος: Η δικονομία προβλέπει την επανεισαγωγή

Την επιθυμία του να είχε προχωρήσει η διαδικασία εξέφρασε μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος. "Οπωσδήποτε θα προτιμούσα η δίκη να είχε διεξαχθεί, αλλά το τι συμβαίνει σε μια περίπτωση ματαίωσης μιας δικασίμου δεν είναι κάτι το οποίο είναι σκοτεινό ή αόριστο, η δικονομία προβλέπει την επανεισαγωγή της δίκης, και αυτή οπωσδήποτε θα προχωρήσει" είπε ο υπουργός, ωστόσο τα σχόλια που ακολούθησαν τον υποχρέωσαν σε διευκρινίσεις. Έτσι λοιπόν, ο Ν. Παρασκευόπουλος επανήλθε τονίζοντας: "Σε σχέση με την εξέλιξη της δίκης για τις τηλεοπτικές άδειες στο Συμβούλιο της Επικρατείας επισήμανα ό,τι προκύπτει γενικώς από την έννομη τάξη για την ανάγκη προόδου κάθε δίκης και ως προς τη ματαίωση μιας συζήτησης. Την ίδια θέση πιστεύω ότι ενστερνίζονται και ο Πρόεδρος του ΣτΕ και το σύνολο των δικαστών και των πολιτών που προσδοκούν μια ανεξάρτητη και αποτελεσματική δικαιοσύνη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0