Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Μνημόνιο διαρκείας o "κόφτης", υποστηρίζουν οι διοικητικοί δικαστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μνημόνιο διαρκείας o "κόφτης", υποστηρίζουν οι διοικητικοί δικαστές

Σφοδρή επίθεση στον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου ("κόφτης") εξαπέλυσε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως ένα "ένα 'Μνημόνιο διαρκείας', με θύματα τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και τους συνταξιούχους".

Οι διοικητικοί δικαστές χαρακτηρίζουν επίσης "απαράδεκτη" τη διαδικασία στη Βουλή για την ψήφιση του ασφαλιστικού, "δεδομένου ότι με αυτό ανατρέπονται θεμελιώδεις κατακτήσεις της κοινωνικής ασφάλισης", ενώ όσον αφορά τον "κόφτη" δαπανών εκτιμούν ότι "θα αφορά και συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντιστρόφως και επιβολή φορολογικών βαρών".

Η Ένωση επίσης αποδοκιμάζει "την αντιεπιστημονική ερμηνεία που επικράτησε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία η γιγάντωση του κρατικού χρέους συνδέεται με το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Αντιθέτως, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η αλήθεια είναι ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργήθηκαν επειδή διαχρονικά τα αποθεματικά τους αξιοποιήθηκαν με διάφορες τεχνικές για σκοπούς άσχετους με τον προορισμό τους (ιδίως κατάθεση στη Τράπεζα της Ελλάδος με μηδαμινό επιτόκιο για δεκαετίες, επένδυση στο Χρηματιστήριο, PSI κ.λπ.), σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Οι ασφαλισμένοι καλούνται άδικα να πληρώσουν ελλείμματα των ταμείων για τα οποία δεν ευθύνονται".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL