Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ / Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ / Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Χειρουργός και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι δύο μόνο από τις ιδιότητες που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο άνθρωπος που με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας πρόκειται οσονούπω να αναλάβει την προεδρία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ είναι λειτουργός της Υγείας που έχει διακριθεί όχι μόνο για το επιστημονικό του έργο, αλλά και για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την επαγγελματική του ιδιότητα. Τον βρίσκει κανείς τόσο στα αμφιθέατρα και τις χειρουργικές αίθουσες όσο και στην κοινωνία, εκεί που εκδηλώνονται υγειονομικές κρίσεις και ανάγκη για έμπειρο ιατρικό προσωπικό. Υπήρξε συνιδρυτής και επί πολλά έτη πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ), ενώ από το 2007 διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο ΕΚΠΑ «Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».

Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων στην Υγεία και ειδικότερα μεταναστευτικών και προσφυγικών. Στο ενεργητικό του έχει πλήθος αποστολών Ιατρικής Ανθρωπιστικής Βοήθειας σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως στη Σομαλία, το 1993-1994, όπου, μαζί με τον νυν υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και ομάδα των ΓτΚ, βοήθησαν στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού δύο Κέντρων Υγείας στις πόλεις Οντούρ και Ουατζίτ. Το 1994 προσέφεραν επείγουσα ανθρωπιστική αποστολή στις περιοχές της Νοτίου Αιγύπτου για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους εγκαυματίες που είχαν πληγεί από τις πλημμύρες και τις φωτιές που προκλήθηκαν από την ανάφλεξη επιπλέοντος πετρελαίου. Το 1999-2000 συμμετείχε στο πρόγραμμα επισκευής, εξοπλισμού και αναβάθμισης Νοσοκομείου στο Κάιρο. Αλληλέγγυο «παρών» έδωσε και στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, που, και πάλι μαζί με τον Γ. Μουζάλα, προσέφεραν βοήθεια στα πρόχειρα ιατρεια των ΓτΚ, στο κατεστραμμένο Πορτ-ο-Πρενς.

«Η παθητική στάση και παρατήρηση των βαρκών που έρχονται φορτωμένες με ανθρώπους που συχνά πνίγονται δεν μπορεί να αποτελεί πολιτική. Δεν μπορεί απλώς να διαπιστώνουμε τον θάνατο», είναι μια χαρακτηριστική δήλωση του κ. Ρόζενμπεργκ σε συνέντευξή του στην «Εποχή». Μαζί με συναδέλφους του, έχει πρωτοστατήσει στο κίνημα ενάντια στη «δολοφονική παραμονή των ναρκοπεδίων στην περιοχή του Έβρου», ενώ στην ίδια συνέντευξη είχε χαρακτηρίσει ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τον φράχτη.

Με επιστημονικούς συνεργάτες και τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΕΚΠΑ έχει υποστηρίξει με παροχή υγειονομικών υπηρεσιών τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Κω έχει διοργανώσει ημερίδα για την εκπαίδευση αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και μέλη εθελοντικών οργανώσεων που επιχειρούν κατά τις αποστολές περισυλλογής και πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Κω και στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη γενική και στην καρδιοαγγειακή χειρουργική στα πανεπιστήμια της Αθήνας και του Παρισιού. Ασχολείται με την «ελάχιστα επεμβατική» και ρομποτική χειρουργική και είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μεταξύ άλλων για την Επείγουσα Ιατρική, την Ιατρική Καταστροφών και την Ιατρική των Ευπαθών Ομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL