Live τώρα    
Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες! / "Η κράτηση βλάπτει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες! / "Η κράτηση βλάπτει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

Την ώρα που το φάντασμα της Αμυγδαλέζας και των κέντρων κράτησης μεταναστών επιστρέφει, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) συζητούσε χθες με εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και των σχετικών υπηρεσιών, φορέων και αρχών την εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων κράτησης καταθέτοντας μάλιστα και σχετικό προσχέδιο, βασισμένο σε στοιχεία που ζήτησαν και πήραν από τις ελληνικές αρχές, καθώς και από την εμπειρία των υποθέσεων που το ΕΣΠ έχει αναλάβει.

Το ΕΣΠ καλεί τις ελληνικές αρχές να συστήσουν και να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό και συνεκτικό σχέδιο για την εφαρμογή εναλλακτικών μέσων αντί της κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε ο Αλ. Κωνσταντίνου από το ΕΣΠ, οι ελληνικές αρχές σχεδίαζαν τις πολιτικές τους όχι βασισμένες σε στοιχεία αλλά σε υποθέσεις όπως ότι, αν αυξηθεί η κράτηση, θα έχουμε μείωση στις αφίξεις μεταναστών και αύξηση των επιστροφών, γεγονός που η πραγματικότητα διέψευσε.

Η πλειονότητα όσων συμμετείχαν στη συζήτηση τόνισε την ανάγκη για εξατομικευμένη κρίση της υπόθεσης του κάθε μετανάστη και αιτούντα άσυλο όσον αφορά την κράτησή του. Επιπλέον τονίστηκε από το ΕΣΠ ότι είναι ώρα να απαγορευθεί ρητά η κράτηση ειδικών κατηγοριών, όπως οικογένειες, γεγονός που έχει συμβεί από το 2008 στο Βέλγιο. Παράλληλα, βάσει των στοιχείων που διαθέτουν, το 80% των αιτούντων άσυλο το 2015 έμειναν στη διαδικασία του ασύλου συνεργαζόμενοι πλήρως, γεγονός που κατά το ΕΣΠ θέτει το ερώτημα κατά πόσον τότε είναι απαραίτητο να παραμείνει η διάταξη που προβλέπει την κράτηση των αιτούντων άσυλο.

Από την άλλη, κατά τη συζήτηση παρουσιάστηκαν άλλη μια φορά οι συνέπειες που έχει η κράτηση σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο, είτε πρόκειται για ανήλικους, είτε για ενήλικους η αναποτελεσματικότητα του μέτρου, αλλά και εμπειρία της εφαρμογής εναλλακτικών μέτρων στο εξωτερικό από την εκπρόσωπο του Ιnternation Detention Coalition, που αποκάλυπτε ότι στην πραγματικότητα είναι και πιο οικονομικές και πιο ανθρώπινες.

Έκδηλη ήταν η ανησυχία για πιθανή επαναφορά της κράτησης, με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. να παραδέχεται ότι η χώρα μας δέχεται πιέσεις ώστε να επεκτείνει το μέτρο, στο οποίο είχε μπει ένα φρένο από τον περασμένο Φεβρουάριο, και με την εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη να επισημαίνει πως από το καλοκαίρι εμφανίζεται αύξηση στη διοικητική κράτηση ποινικών μετά την έκτιση της ποινής με την επίκληση λόγων δημόσιας τάξης παρατηρώντας ότι μετά την Ειδομένη έχουμε ορατή την επιστροφή της κράτησης.

Η Λία Γώγου από τη Διεθνή Αμνηστία υπογράμμισε πως στα νησιά ο εντοπισμός των ευάλωτων ομάδων γίνεται από την αστυνομία και όχι από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής και στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα καταργηθεί η απόφαση για επ' αόριστον κράτηση, ενώ ο Σπ. Ριζάκος από τη ΜΚΟ επεσήμανε ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες "διαφορετικών ταχυτήτων και δικαιωμάτων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0