Πλήρως εναρμονισμένα με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας είναι τα αιτήματα των μαθητών, τονίζει με δήλωσή του, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης. Όπως επισημαίνει, υπουργείο, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είμαστε στην ίδια μεριά του αγώνα, με ένα κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από ένα δημόσιο σχολείο με αναβαθμισμένη Παιδεία για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποιεί αναλυτικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι η καθυστέρηση στις φετινές προσλήψεις των αναπληρωτών, η οποία οφείλεται σε δικαστική εμπλοκή, διορθώνεται μέρα με τη μέρα και η λειτουργία των σχολείων έχει εξομαλυνθεί. Ο συνολικός αριθμός των φετινών προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομισθίων θα φθάσει τις 22.374, ενώ πέρυσι προσελήφθησαν 18.469.
Αναλυτικά οι προσλήψεις έχουν ως εξής:
Με τα έως τώρα δεδομένα, η αύξηση σε σχέση με πέρυσι στην Ειδική Εκπαίδευση θα φθάσει το 22%. Το ποσοστό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς δεν έχουν κατανεμηθεί οι 2.000 νέες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Στο Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό θα υπάρξει διπλασιασμός των προσλήψεων συγκριτικά με το 2014-15, αφού πέρυσι προσελήφθησαν 1.244 άτομα και έως τώρα έχουν προσληφθεί 1.898. Άλλα 596 άτομα θα προσληφθούν τις επόμενες μέρες. Το γενικό σύνολο θα ανέλθει σε 2.494 άτομα.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν πραγματοποιηθεί 7.537 προσλήψεις, ενώ χθες ανακοινώθηκαν 236 προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών, που θα καλύψουν κατά προτεραιότητα κενά στην περιφέρεια. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν πραγματοποιηθεί 2.018 προσλήψεις και αύριο θα υπάρξουν άλλες 500 προσλήψεις καθηγητών, με προτεραιότητα στην περιφέρεια. Στα μουσικά σχολεία πραγματοποιήθηκαν ήδη 164 προσλήψεις, ενώ αύριο θα προσληφθούν άλλοι 150 αναπληρωτές και 100 ωρομίσθιοι.
Οι υπάρχουσες πιστώσεις εξασφαλίζουν την πρόσληψη 1.445 στην Πρωτοβάθμια Γενική και Ειδική Εκπαίδευση, 853 στη Δευτεροβάθμια Γενική και Ειδική Εκπαίδευση και 596 προσλήψεις Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού στην Ειδική Εκπαίδευση. Συνολικά μπορούν να πραγματοποιηθούν 2.894 προσλήψεις και αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν περίπου 1.000 προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων.
Την ίδια ώρα υπάρχουν νέες πιστώσεις για περίπου 2.400 προσλήψεις αναπληρωτών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά μπορούν να πραγματοποιηθούν 5.294 προσλήψεις, που, αν προστεθούν στις 16.057, φτάνουν τις 22.374, καθώς υπάρχουν και πιστώσεις για την πρόσληψη 1.000 εκπαιδευτικών για το Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας.
Το 2014-15 υλοποιήθηκαν 18.469 προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων. Συνεπώς, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, θα σημειωθεί αύξηση προσλήψεων της τάξεως του 21% (3.905 περισσότερες προσλήψεις συγκριτικά με το προηγούμενο σχολικό έτος).