Live τώρα    
Κατά χιλιάδες φτάνουν οι πρόσφυγες στα νησιά / Ρίχνουν τις τιμές οι διακινητές εν όψει χειμώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατά χιλιάδες φτάνουν οι πρόσφυγες στα νησιά / Ρίχνουν τις τιμές οι διακινητές εν όψει χειμώνα

Σε χιλιάδες μετρώνται από την περασμένη Πέμπτη οι ημερήσιες αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου. Μόνο σε δύο ημέρες πέρασαν 10.000 πρόσφυγες, ανέφερε χαρακτηριστικά στην "Α" ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας. Η επιδείνωση του καιρού αλλά και ο φόβος ότι δεν θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα στην κεντρική Ευρώπη, σε συνδυασμό με τον χειμώνα που έρχεται γεμίζουν τις "μιας χρήσης" βάρκες από τα παράλια της Τουρκίας, οι οποίες πληθαίνουν. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων το Σαββατοκύριακο στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), οι διακινητές ρίχνουν τις τιμές για το πέρασμα σε κακές καιρικές συνθήκες και συνωστίζουν περισσότερο κόσμο μέσα στις βάρκες.

Σχεδόν 142.000 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στη θάλασσα και στα παράλια των νησιών τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Λιμενικό. Τους 107.843 είχε φτάσει αυτός ο αριθμός τον Αύγουστο, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τον Σεπτέμβριο του 2014 είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί 6.121 άνθρωποι. Μόνο τη Δευτέρα, οι άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν ή διέσωσαν συνολικά 747 πρόσφυγες. Τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται, ενώ συνελήφθησαν δύο διακινητές. Χθες σχεδόν 150 πρόσφυγες είχαν διασωθεί έως το βράδυ.

Τοπικά ΜΜΕ και ΜΚΟ που βρίσκονται στη Λέσβο περιγράφουν ότι είναι πια ασφυκτική η κατάσταση τόσο στη Μώρια όσο και στον χώρο του Καρά Τεπέ. Από την Παρασκευή δε η Ύπατη Αρμοστεία μιλούσε για αναταραχές στο κέντρο της Μώριας μεταξύ προσφύγων για τη σειρά.

Χαοτική κατάσταση

Στη χθεσινή της ενημέρωση από τη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε πως στη χώρα μας, για το 2015, ο αριθμός των αφίξεων μέσω θαλάσσης μόλις ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο. Σύμφωνα με την Υ.Α., με τις προχθεσινές αφίξεις σχεδόν 8.000 ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου, το σύνολο των αφίξεων έφτασε τις 502.500 περίπου. Ο συνολικός αριθμός των αφίξεων μέχρι στιγμής στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου έχει πλέον ξεπεράσει τις 643.000.

"Έως χθες το πρωί, βρίσκονταν πάνω από 27.500 άνθρωποι στα νησιά - που είτε περίμεναν να καταγραφούν ή να μεταφερθούν, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Χρειάστηκαν επιπλέον αστυνομικοί την Κυριακή και χθες Δευτέρα προκειμένου να ελέγξουν τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε" σημειώνουν.

Στο Αιγαίο, τις τελευταίες εννέα ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 19 άνθρωποι σε πέντε ξεχωριστά περιστατικά, υπενθυμίζει η Υ.Α. και επισημαίνει ότι φέτος τουλάχιστον 123 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (συνολικά, τουλάχιστον 3.135 άνθρωποι έχουν χαθεί στη Μεσόγειο μέχρι σήμερα για το 2015).

Η Υ.Α. απευθύνει έκκληση να ενισχυθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή αυτή προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι και τονίζει ότι "απαιτούνται διάφορα σταθεροποιητικά μέτρα στις πρώτες χώρες ασύλου, καθώς επίσης και όλες οι χώρες στις οποίες οι πρόσφυγες μετακινούνται θα πρέπει να αυξήσουν τους νόμιμους τρόπους μετακίνησης. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η ενίσχυση της στήριξης στις χώρες που φιλοξενούν την πλειονότητα των Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών προσφύγων, μια εκστρατεία ενημέρωσης που θα πληροφορεί για τους κινδύνους του θαλάσσιου ταξιδιού και η ανάπτυξη νόμιμων εναλλακτικών οδών για την αναζήτηση της προστασίας στην Ευρώπη. Στις χώρες της Ευρώπης πρέπει να καταβληθούν ουσιαστικές προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας ισχυρής ικανότητας υποδοχής και καταγραφής προκειμένου να επιτύχει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης (relocation)".

Γ. Μουζάλας: Ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας και επέκταση του Ελαιώνα

Στο μεταξύ, υπόμνημα για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε σχέση με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη παρέδωσε κατά τη συνάντησή τους η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μ. Κόλλια - Τσαρουχά στον αναπληρωτή υπουργό Γ. Μουζάλα, ενώ σύμφωνα με το υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης παράλληλα αναζητείται χώρος δημιουργίας ανοιχτού χώρου φιλοξενίας δευτερογενούς υποδοχής και hotspot (για την πλήρη ταυτοποίηση προσφύγων - μεταναστών) στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων και για τον λόγο αυτό αναμένεται, όπως έχει συμφωνηθεί, η επίσκεψη του αρμοδίου υπουργού στο επόμενο διάστημα.

Σχετικά με την άμεση τακτοποίηση των προσφύγων στη χώρα μας, ο Γ. Μουζάλας ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «θα διατεθούν 10.000 ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ για την Αττική έχει προβλεφθεί σύστημα χώρων για τις περιόδους μεγάλων κρίσεων και επέκταση του Ελαιώνα με άλλες εξακόσιες θέσεις».

Ενισχύεται η Frontex

Με επιπλέον 291 συνοριοφύλακες ενισχύεται η Frontex από 19 κράτη - μέλη της Ε.Ε. Ο συνοριοφύλακες θα πάνε στα hot spots στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στις 2 Σεπτεμβρίου, η Frontex ζήτησε 775 συνοριοφύλακες από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και των χωρών που ανήκουν στο Σένγκεν, ωστόσο μέχρι τη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας μόνον έξι χώρες είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για ανθρώπινο δυναμικό με 48 συνοριοφύλακες. Στο πλαίσιο της συνόδου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τα κράτη - μέλη να "εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους" και να ανταποκριθούν στο αίτημα.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσον αφορά τις ώρες εργασίας, η ανταπόκριση από τα κράτη - μέλη καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της Frontex.

Έλλη Ζώτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0