Παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών ζητάει η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να καταγραφεί η "παράνομη και καταχρηστική απασχόληση των εργαζομένων πεντάμηνης Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων και όχι μόνον", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ομοσπονδία.
Αφορμή για την επαναφορά του αιτήματος της Ομοσπονδίας συνιστά ο τραυματισμός εν ώρα εργασίας απασχολούμενου με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Μεγάρων. Ο εργαζόμενος είχε τοποθετηθεί στην αποκομιδή απορριμμάτων και τραυματίστηκε σοβαρά προ ημερών.
Επικρίνοντας τη στάση των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ τις καταγγέλλει ότι "αδιαφορούσαν και λειτουργούν ως Πόντιος Πιλάτος αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με ευθύνη και των αιρετών που θέλησαν παράνομα να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας με εργαζόμενους διαφόρων προγραμμάτων".
"Ακόμη και μετά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας για τον εργασιακό Μεσαίωνα που επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας, ουδείς έχει παράσχει τα μέσα ατομικής προστασίας που προβλέπονται, ενώ στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να εργαστούν πολλές φορές εξαναγκαζόμενοι ακόμη και να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, σε αντικείμενα και εργασίες που απαγορεύεται", υπογραμμίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Η.Β.