ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
«Ο χωρισμός Εκκλησίας - κράτους, θα αποδειχθεί χρήσιμος και για τα δυο μέρη, καθώς επίσης και επωφελής για τον λαό» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την ώρα που η Εκκλησία της Ελλάδος σηκώνει τους τόνους απέναντι σε όσους αντέδρασαν στη μεταφορά των λειψάνων της Αγ. Βαρβάρας στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγ. Σάββας».
Σχολιάζοντας την αναφορά του Ιερώνυμου ότι όσοι σκέφτονται τον χωρισμό Εκκλησίας - κράτους «θα το μετανοήσουν», ο Ν. Φίλης υπογράμμισε τον σεβασμό του για τον αρχιεπίσκοπο σημειώνοντας όμως ότι πάνω από το 70% των πολιτών, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επιθυμεί τον χωρισμό Εκκλησίας - κράτους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «αυτό προϋποθέτει διάλογο κι όχι μονομερείς ενέργειες» παρατηρώντας ότι «ο δημοκρατικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με όρους 'μετανοίας'».
Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, που τόνισε ότι ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους «παραμένει ο στρατηγικός στόχος» τασσόμενος υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Εκκλησία. Αναφερόμενος στα λείψανα της Αγ. Βαρβάρας, ο υπουργός Παιδείας αναγνώρισε το δικαίωμα στην Εκκλησία να μεταφέρει τα λείψανα στο νοσοκομείο, εξέφρασε όμως τη διαφωνία του με την κουβέντα «περί των ιαματικών ή άλλων δυνατοτήτων αυτής της εικόνας».
Επίθεση της Ιεράς Συνόδου
Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξαπέλυσε επίθεση σε όσους την επικρίνουν, με σαφείς αναφορές στον Ν. Φίλη, αλλά και στον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη. Η ΔΙΣ σε ανακοίνωσή της μιλά για «ανησυχητικά γεγονότα» τη στιγμή που «η υπεύθυνη κυβέρνηση δίνει τη μάχη για το αύριο της χώρας».
Η ΔΙΣ υποστήριξε ότι τα όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «απόψεις προσβλητικές για το θρησκευτικό συναίσθημα και τις παραδόσεις του λαού μας» εκτιμώντας ότι «ο ίδιος ο λαός με την αθρόα και συνεχή συμμετοχή του στο Προσκύνημα και τις Ακολουθίες δίνει ηχηρή απάντηση στα όσα ασεβώς διατυπώθηκαν».
Η ΔΙΣ δεν παραλείπει να επικρίνει και τον Στ. Θεοδωράκη για τη διαμαρτυρία του σχετικά με την περιφορά του Επιταφίου στο μουσουλμανικό χωριό Εχίνος της Ξάνθης. Η ΔΙΣ ισχυρίζεται ότι η περιφορά πραγματοποιείται κάθε χρόνο για τους Ορθόδοξους που υπηρετούν εκεί και κατηγορεί τον επικεφαλής του Ποταμιού για άγνοια του θέματος σχολιάζοντας ότι «παρεμβάσεις μακρόθεν, όπως και η καλλιέργεια διχαστικών τάσεων, είναι επικίνδυνες, σε περίοδο μάλιστα που η ενότητα πρέπει να επιδιώκεται και με θυσίες».
Ιερώνυμος: Μας κούρασαν τα λόγια, λείπει ο Λόγος
Ο ίδιος ο Ιερώνυμος έκανε αυστηρές παρατηρήσεις μετά το προσκύνημα στα λείψανα της Αγ. Βαρβάρας. Αφού υπογράμμισε τον θαυμασμό του για τον λαό, που περιμένει 6-7 ώρες για να προσκυνήσει, ο αρχιεπίσκοπος σχολίασε τα όσα έχουν λεχθεί σχετικά παρατηρώντας ότι «αυτοί οι άνθρωποι είναι άνθρωποι των λόγων, και τα λόγια μας έχουν κουράσει, τα λόγια έφεραν αυτόν τον τόπο σε αυτήν την κατάσταση, γιατί έλειψε ο Λόγος».
Κατά του Ν. Φίλη στράφηκαν κι άλλοι μητροπολίτες. Ο διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας και μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος σημείωσε ότι «ο Χριστός κι οι Άγιοι δεν πρέπει να εμπλέκονται σε εσωκομματικά παιχνίδια». Ο μητροπολίτης Σιατίστης και Σισανίου Παύλος χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη συκοφαντία, που γυρίζει την Αριστερά πολλούς αιώνες πίσω» την άποψη ότι «η Εκκλησία, αντί να οδηγεί τους ασθενείς στον ιατρό, τους οδηγεί στους αγίους, στα θαύματα, ίσως και στην δεισιδαιμονία» υπενθυμίζοντας ότι πρώτη η Εκκλησία λειτούργησε νοσοκομεία.