Live τώρα    
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ'
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ'

Σήμερα εισάγεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ' και την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων και ξεκινούν οι διαδικασίες για την ψήφισή του από την ολομέλεια της Βουλής. Στο μεταξύ, πάνω από είκοσι κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας, με τους περισσότερους από αυτούς να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, καθώς σήμερα διανύουν την 29η ημέρα.

Γιατροί: Σε οριακή κατάσταση οι απεργοί πείνας

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της γιατρού Λίνας Βεργοπούλου που παρακολουθεί την κατάσταση των κρατουμένων, που είτε νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας είτε στη φυλακή Κορυδαλλού, οι απεργοί πείνας όλες αυτές τις ημέρες έχουν χάσει από 5% μέχρι 20% του βάρους τους. Κάποιοι από αυτούς, όπως οι Γιάννης Μιχαηλίδης, Ανδρέας Μπουρζούκος, και Δημήτρης Πολίτης, έχουν επιβαρυνθεί περαιτέρω καθώς πρόσφατα συμμετείχαν και σε άλλη απεργία πείνας.

Η γιατρός προσδιορίζει ως "σοβαρή δυσθρεψία" την απώλεια βάρους των απεργών, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι ορίζεται βιβλιογραφικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρει, "το μεταβολικό στρες που υπέστη ο οργανισμός τους είναι πολύ πιο έντονο και εκρηκτικό και προκαλεί βλαβερές διαταραχές (άμεσες αλλά και σε βάθος χρόνου) στην υγεία τους".

Τέλος, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων θεωρεί ότι "η κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας βρίσκεται σε οριακό σημείο και η ικανοποίηση των αιτημάτων τους (σε νομοθετικό και δικαστικό επίπεδο) δεν παίρνει πλέον ούτε μία ημέρα αναβολή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0