Προς υπογραφή βρίσκονται κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών περιοχών για τις κτηριακές υποδομές και έπονται αντίστοιχες και για τους εξοπλισμούς, ενώ δράσεις και πρωτοβουλίες λαμβάνονται άμεσα για τους πληγέντες παραγωγούς από τις πλημμύρες σε Άρτα και Έβρο.
Τα ανωτέρω προέκυψαν κατόπιν ευρείας σύσκεψης υπό τον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΠΕΝ, Β. Αποστόλου και τον υφυπουργό Π. Σγουρίδη με τη συμμετοχή βουλευτών, των αντιπεριφερειαρχών, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο νομών και υπηρεσιακών παραγόντων και των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Εσωτερικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών σε Άρτα και Έβρο.
Για όλες τις πλημμυροπαθείς περιοχές της χώρας επισημάνθηκε ότι κατόπιν ενημέρωσης από τα υπουργεία Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Οικονομικών είναι ήδη προς υπογραφή κοινές υπουργικές αποφάσεις (Οικονομίας, Εσωτερικών, Οικονομικών) με τις οποίες οι περιοχές θα χαρακτηρίζονται ως θεομηνειόπληκτες και θα λαμβάνεται μέριμνα για αποζημίωση των κτηριακών υποδομών. Θα ακολουθήσουν έτερες αποφάσεις που θα μεριμνούν και για αποζημίωση των εξοπλισμών.
Αναφορικά με τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και την φυτική παραγωγή, ανακοινώθηκαν τα εξής:
- Άρτα: Ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις για το ζωικό κεφάλαιο και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για καταβολή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ έως το Πάσχα στους κτηνοτρόφους που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ενώ οι εκτιμήσεις για τη φυτική παραγωγή θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαρτίου και αποζημιώσεις θα καταβληθούν εντός Μαΐου. Οι ζημιές στη φυτική παραγωγή παρακολουθούνται από τον ΕΛΓΑ και μετά την οριστικοποίηση του ύψους τους θα συνταχθεί φάκελος ή θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. για χορήγηση κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (περί τα τέλη του έτους), ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις στο πάγιο κεφάλαιο και στα αποθεματικά και θα γίνει προσπάθεια να υποβληθούν εντός του πρώτου εξαμήνου 2015.
- Έβρος: Ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις στο ζωικό κεφάλαιο και θα γίνει προσπάθεια για καταβολή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ έως το Πάσχα σε όσους κτηνοτρόφους είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Για το βαμβάκι η συνδεδεμένη ενίσχυση θα καταβληθεί εντός των επόμενων ημερών και οι όποιες εκκρεμότητες θα επιλυθούν έως τον Ιούνιο. Σε χειμερινά σιτηρά, σκόρδα και σπαράγγια οι εκτιμήσεις θα διενεργηθούν μόλις καταστεί εφικτό. Οι ζημιές στη φυτική παραγωγή παρακολουθούνται από τον ΕΛΓΑ και μετά την οριστικοποίηση του ύψους τους θα συνταχθεί φάκελος ή θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. για χορήγηση κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, (περί τα τέλη του έτους).
Παράλληλα, το υπουργείο θα αξιοποιήσει 100.000 ευρώ από τις έγγειες βελτιώσεις για κάλυψη ζημιών, με πρόθεση το ποσό να αυξηθεί, ενώ εξετάζεται να χαρακτηριστούν τα αντλητικά συγκροτήματα ως επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Επίσης, προχωρούν άμεσα όλες οι ενέργειες ώστε, μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, να διαμορφωθεί νέο μέτρο περί αποζημίωσης των πλημμυροπαθών περιοχών, με δυνατότητα εφαρμογής από 1/1/2015.
Α.Ζ.