Live τώρα    
Ξεκινά το 10ήμερο αγώνα στις Σκουριές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά το 10ήμερο αγώνα στις Σκουριές

Σε μαζική συμμετοχή στον 10ήμερο αγώνα στις Σκουριές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, που πραγματοποιείται από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή 31 Αυγούστου, καλούν οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η εν λόγω δράση αποτελεί «μία από τις τελευταίες ευκαιρίες κινητοποίησης πριν την εγκατάσταση του εργοστασίου εμπλουτισμού που θα προχωρήσει σε άλλο επίπεδο την καταστροφή».

Το 10ήμερο θα περιλαμβάνει κατασκήνωση στο δάσος των Σκουριών (στο όρος Κάκαβος, στη Μ. Παναγία) με στόχο τη συνεχή παραμονή στο κέντρο του περιβαλλοντικού και κοινωνικού «εγκλήματος» που συντελείται από το σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός - Eldorado Gold, ενώ θα διαβλέπει στη σύνδεση με αγώνες και κινήματα για τη γη και την ελευθερία μέσω της κινηματικής συνύπαρξης σε μια γενικότερη διαδικασία αγώνα. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιούνται εξορμήσεις στο βουνό, στα μέρη που έχει συντελεστεί περιβαλλοντική καταστροφή, με σκοπό τη βιωματική ενημέρωση των συμμετεχόντων, θα υπάρχουν καθημερινές εκδηλώσεις και workshops με θεματικές που θα συμβάλουν στην συνέχιση του αγώνα καθώς και συναυλίες, προβολές και άλλα δρώμενα.

Πιο συγκεκριμένα, από το Σάββατο 23 έως το Σάββατο 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις - συζητήσεις με θέμα «Από την καταστροφή και τις περιφράξεις της ανάπτυξης στον δρόμο της αποανάπτυξης και των 'κοινών'» αλλά και την «Καταστολή».

Σάββατο 23/8: Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα την «Κρατική και ιδιωτική περίφραξη των κοινών αγαθών (νερό, γη, αιγιαλοί)» με εισηγητές το Κίνημα για την Υπεράσπιση των Αιγιαλών, Κινήματα Ενάντια στην Εκτροπή των Ποταμών (Αώος, Αχελώος), Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών για το Νερό (Θεσ/νίκη), ενώ στις 8 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Golfland" (εισήγηση: Ν. Ψαρρού). Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί Dj Set (Jaychromatic).

Κυριακή 24/8: Το πρωί (10:30-12:30) θα διοργανωθεί εκδήλωση με θέμα «Μεγάλα έργα, μεγάλα εγκλήματα: Η ανάπτυξη της καταστροφής» και εισηγητές το Κίνημα Ενάντια στην Εγκατάσταση Αεροδρομίου στη Νάντη - ZAD (Γαλλία), Ομαδοποιήσεις ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από Βουλγαρία, κάτοικοι από Φωκίδα (μεταλλεία βωξίτη), κάτοικοι από τις περιοχές κοντά στα λιγνιτωρυχεία Δ. Μακεδονίας, Π. Τότσικα (μέλος επιτροπής αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό), Δ. Πιπίνη (ενημέρωση για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου-fracking). Η μέρα θα ολοκληρωθεί με Dj Set (Siraistak, Sister Dam, Smoyhria).

Δευτέρα 25/8: «Η απάτη της "πράσινης" ανάπτυξης και η προοπτική της αποανάπτυξης / τοπικοποίησης» θα είναι η θεματική των συζητήσεων, ενώ εισηγήσεις θα γίνουν από Κινήματα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα ελληνικά νησιά, την αναρχική ομάδα Μπαρούτι, κινήματα ενάντια στα ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και στην εγκατάσταση εργοστασίων καύσης απορριμμάτων, κατοίκους από τη Λευκίμμη ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας, την Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους Γ. Κολεμπά (συγγραφέα, οικογεωργό, πρώην εκπαιδευτικό), Γ. Μπίλλα (συγγραφέα, εκπαιδευτικό, βιοκαλλιεργητή, μέλος της Κίνησης Αποανάπτυξης Τρικαλινών Πολιτών). Στις 10 μ.μ. μουσική θα παίξει ο Dj Alex.

Τρίτη 26/8: Το απόγευμα θα γίνει παρουσίαση του χρονικού του αγώνα της Ολυμπιάδας από τον Τ. Ζουμπάρη (δικηγόρος από την περιοχή της Ολυμπιάδας) καθώς και συνάντηση της βαλκανικής αντίστασης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Η ημέρα δράσης θα ολοκληρωθεί με βραδεία ποίησης υπό τη συνοδεία κιθάρας.

Τετάρτη 27/8: Διοργανώνεται συναυλία με τους: Γκρόβερ, Κακό Συναπάντημα, Ντίνο Σαδίκη, Million Hollers, Home 'n' dry, Mitic Threesome, Rabiosa, State of Tension.

Πέμπτη 28/8: Το πρωί θα συζητηθεί η «Κινηματική δράση απέναντι στη βιομηχανία της καταστροφής και τη βιομηχανία των διώξεων» με εισηγητές άτομα από το κίνημα NOTAV, τον Τ. Ζουμπάρη και κατοίκους από τον Αραβησσό Πέλλας (συμμετείχαν το 1989 στον αγώνα για την υπεράσπιση του νερού της περιοχής), ενώ στις 10 μ.μ. θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα με τους: Αλλοιωμένες Μορφές, Baildsa, Biomass, B.D. Foxmoor Dj set (Active Member), Chinese Basement, Nigredo, Side Step Quartet, Sugar Factory.

Παρασκευή 29/8: Διοργανώνεται εκδήλωση για τις «Φυλακές τύπου Γ: τα κινήματα ως εγκληματικές οργανώσεις» με την παρουσία δικηγόρου που θα ενημερώσει σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο, ενώ εισηγήσεις θα κάνουν το Ταμείο Αλληλεγγύης Διωκόμενων και Φυλακισμένων Αγωνιστών και Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης (Αθήνα). Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Laxa Farmers» και η ταινία-ντοκιμαντέρ «Φιλμ τύπου F». Οι Rsn και Sikinox θα κάνουν Dj Set στις 10 μ.μ.

Σάββατο 30/8: Οργανώνεται workshop παρουσίασης του κινήματος ZAD, ενώ το απόγευμα ο Γ. Λιερός (συγγραφέας, κτηνίατρος, μέλος το δημοτικού συνδυασμού Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου), ο Δ. Τσουκαλάς (πρώην δήμαρχος κοινότητας Ανάβρας), και οι Πολίτες στο Προσκήνιο (αυτοδιοικητική κίνηση Δήμου Δελφών) θα πραγματοποιήσουν εισήγηση στη θεματική «Τοπική Αυτοδιοίκηση: θεσμικοί ρόλοι ή άμεση δημοκρατία;»

Οι επιτροπές αγώνα θέτουν ως απώτερο στόχο της 10ήμερης δράσης «τη συνέχιση και την αναζωπύρωση του αγώνα στις Σκουριές» τόσο μέσω της συσπείρωσης κόσμου από τη Χαλκιδική, την Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και με το να αποτελέσει κινηματικό προηγούμενο πάνω στο οποίο θα χτιστούν οι βάσεις για επόμενες κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 10ημέρου θα το βρείτε εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0