Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.0°C25.0°C
1 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.6°C23.3°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.2°C20.0°C
1 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.0°C23.3°C
1 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.7°C
1 BF 100%
Διεύρυνση ΣΥΡΙΖΑ: Ο γόρδιος δεσμός και το ζητούμενο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεύρυνση ΣΥΡΙΖΑ: Ο γόρδιος δεσμός και το ζητούμενο

ΣΥΡΙΖΑ

Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ εκκινώντας μια διαδικασία διεύρυνσης. Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε και το επόμενο διάστημα, πραγματοποιώντας περιοδείες ανά την Ελλάδα και καλώντας τους πολίτες να εγγραφούν στο κόμμα. Γεγονός που συνέβη, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 35% οργανωτικά άνηκε στον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, ο οποίος, προβάλλοντας επιφυλάξεις και προβληματισμούς περί «ιδεολογικής αλλοίωσης», πάγωνε κάθε δυνατότητα ανθρώπινης μεγέθυνσης. Τα νέα μέλη περισσότερο αντιμετωπίζονταν ως εχθροί παρά ως σύντροφοι. Κάποιοι κατακρίθηκαν, ενώ άλλοι διεγράφησαν. Δεν συνδιαμόρφωναν, αποτελώντας ουσιαστικά ξένο σώμα.

Ο Αλέξης κάλεσε τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες στο «σπίτι» μας, αρκετοί εξ αυτών ανταποκρίθηκαν, μας χτύπησαν την πόρτα, αλλά εμείς δεν τους ανοίξαμε ποτέ. Είμαστε ή δεν είμαστε άξιοι της μοίρας μας;

Το τελευταίο δίμηνο όλες οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα πρόσωπα που έχει επιλέξει για τον στενό, επικοινωνιακό του πυρήνα εξέπεμπαν διττό μήνυμα για τις εσωτερικές εκλογές: αφενός σεβασμός στις απόψεις των ιστορικών στελεχών και αφετέρου ανανέωση στις Νομαρχιακές Επιτροπές, με νέα πρόσωπα, που σηματοδοτούν τη διεύρυνση, το άνοιγμα του κόμματος στη κοινωνία.

Το στοίχημα κερδήθηκε

Μελετώντας τα αποτελέσματα και την ανθρωπογεωγραφία που δημιουργήθηκε, αντιλαμβανόμαστε ότι το στοίχημα κερδήθηκε. Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο η συντριπτική πλειονότητα των Νομαρχιακών Επιτροπών αποτελούνται από νέα (ηλικιακά και οργανωτικά) μέλη, έχοντας κοινό στόχο και όραμα με τον Αλέξη Τσίπρα για την πολυπόθητη διεύρυνση. Επιτέλους, ο γόρδιος δεσμός δείχνει να κόβεται.  Όμως ποιο θα πρέπει να είναι το ζητούμενο αυτής της διεύρυνσης;

Προσωπικά, θεωρώ πως η πολιτική διεύρυνση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωθεί. Με τον όρο «πολιτική» εννοώ τους ανθρώπους που εντάχθηκαν στο δυναμικό του, προερχόμενοι από κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η ΔΗΜ.ΑΡ. κ.λπ. Μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα υπάρχουν και θα έρθουν, αλλά η συνταγή τής επιτυχίας απέχει παρασάγγας από αυτή τη συνθήκη.

Λείπει η κοινωνική διεύρυνση

Αυτό που λείπει είναι η κοινωνική διεύρυνση, οι κοινωνικές συμμαχίες. Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος στοχεύοντας στην προσέλκυση ανθρώπων που μόνο θετικά θα επηρεάσουν την εικόνα και τον πολιτικό μας λόγο. Πρόσωπα με επιστημονικό κύρος, επαγγελματική κατάρτιση, δημόσια παρουσία και θετικό κοινωνικό πρόσημο.

Ανθρώπους με νέες ιδέες, μακριά από στενά πολιτικά καλούπια, που μπορούν να φέρουν έναν αέρα φρεσκάδας. Πάσης φύσεως επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, άτομα της αγοράς, της οικονομίας, του μόχθου και της εργασίας, που ασκούν επιρροή σε συνδικάτα, ενώσεις, επιμελητήρια. Είμαστε πανταχού απόντες κι αυτό οφείλει να αλλάξει.

Επίσης, δύο κρίσιμοι παράγοντες που υποδεικνύουν την ανάγκη για στελεχιακή ανανέωση είναι: α) η έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν οι νέοι στο κομματικό σύστημα και β) η ανθρωπογεωγραφία που επέλεξαν τα μέλη προς εκπροσώπησή τους. Οι νέοι, εκτός από σχέδιο, έχουν ανάγκη να δουν και να συνομιλήσουν με ανθρώπους πολιτικά άφθαρτους, κοντά στην ηλικία τους, με τεκμηριωμένο λόγο, αποκομμένους από σκληροπυρηνικές ιδεοληψίες. Τα μέλη, σε αρκετές περιπτώσεις, εξέλεξαν στις πρώτες θέσεις ακριβώς αυτού του είδους τις προσωπικότητες, αποδεικνύοντας την ανάγκη για αντικατάσταση της στενής, παλιάς κομματικής επετηρίδας από φρέσκο, ελπιδοφόρο αίμα.

Συνοψίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να βαδίσει στον δρόμο που ανοίγουν τα αποτελέσματα των εσωτερικών του εκλογών επιδιώκοντας την προσέλκυση ανθρώπων που θα οικοδομήσουν το νέο του αφήγημα. Με γνώμονες την ειλικρίνεια και την αυτοκριτική, να πλησιάσει τους πολίτες, μετατρέποντας την οργή και την απογοήτευση σε πολιτικό λόγο και πρόγραμμα. Ο καθένας από το μετερίζι του, με ενότητα και σεβασμό. Καιρός να παράξουμε έργο...

* Ο Θεόκριτος Αργυριάδης είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο ΔΠΘ, μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL