Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Η ενότητα τακτικών και στρατηγικών στόχων, παράγοντας συνοχής για τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ενότητα τακτικών και στρατηγικών στόχων, παράγοντας συνοχής για τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσιοποίηση του σχεδίου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο, σύμφωνα με τον συντονιστή της Επιτροπής Προγράμματος Γιώργο Σταθάκη, έχει στρατηγικό μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, μπορεί να συμβάλει στη συζήτηση για τη σχέση τακτικής και στρατηγικής στο πρόγραμμα και το καταστατικό του κόμματος.

Το επικείμενο πανελλαδικό σώμα (συνδιάσκεψη ή συνέδριο) του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για να φτάσουμε μετά από τον αναγκαίο διάλογο σε μια κοινή αντίληψη για την ενότητα τακτικών και στρατηγικών στόχων. Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ούτε στα αντίστοιχα κείμενα αρχών του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά το δημοψήφισμα του 2015 ούτε του Συνασπισμού και της ΕΑΡ παλιότερα. Μάλιστα, ο όρος «πολιτική ενότητα», που επιλέχθηκε για να περιγράψει το πλαίσιο συνοχής αυτών των κομμάτων, τέθηκε ως απαίτηση τάσεων και συνιστωσών και συνέβαλε στην ανάπτυξη καιροσκοπικών τακτικών και φραξιονισμών.

Συνεπώς, είναι ζωτική ανάγκη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του ο καθορισμός ενός κοινά αποδεκτού, συνεκτικού και δεσμευτικού καταστατικού πλαισίου ενότητας σε συμφωνία με τον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό χαρακτήρα του σχεδίου προγράμματος.

Μετά την κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, την επικράτηση του αντιΣΥΡΙΖΑ πνεύματος και την ήττα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ένα αριστερό κόμμα που επιθυμεί να εκφράσει με σαφήνεια τα λαϊκά ταξικά συμφέροντα ως προς τον σημερινό κοινωνικό καταμερισμό εργασίας και το οποίο διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας οφείλει, εκτός από ρεαλιστικές και κοστολογημένες εξαγγελίες μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων για το βραχυπρόθεσμο (δηλαδή πρώτη τετραετία) μέρος του προγράμματός του, να διατυπώσει μια λεπτομερή περιγραφή τού μεσοπρόθεσμου μεταρρυθμιστικού σχεδίου του (δηλαδή οκταετία αν του δοθεί η δυνατότητα δεύτερης τετραετίας ή και περισσότερο), κατανοητή με τρέχοντες όρους από τον μέσο πολίτη.

Δημοκρατικός δρόμος με ορίζοντα τον σοσιαλισμό

Κατά τη γνώμη μου, το μεσοπρόθεσμο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να αναφέρεται σε ζητήματα που σήμερα βιώνουμε ως μεγάλα προβλήματα και τα οποία απαιτούν χρόνο για να επιλυθούν, π.χ. ανεργία, δημόσια Υγεία, μόρφωση, κοινωνική ασφάλιση, φορολογία, κλιματική αλλαγή κ.ά., και σε άυλα αγαθά, όπως ισότητα, ελευθερία, αλληλεγγύη, ανάπτυξη συλλογικής συνείδησης και άλλα νοήματα κοινά στο σήμερα και το μέλλον.

Τέλος, προκειμένου, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να έχει λογική συνοχή, θα πρέπει να καταλήγει σε μια οραματικού και κατά το δυνατόν ρεαλιστικού χαρακτήρα αναφορά στις στρατηγικές μας επιδιώξεις. Με βάση τα προηγούμενα, θεωρώ ότι στο πανελλαδικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να υιοθετηθεί σε όλα τα επίσημα κείμενα του κόμματος με ρητό τρόπο η ενότητα τακτικών και στρατηγικών στόχων, δηλαδή η αδιαίρετη σύζευξη δημοκρατικού δρόμου και σοσιαλισμού.

Θα ήμασταν μάλιστα πιο κοντά σε μια χρονικά μακρινή μελλοντική συνθήκη αν αποδίδαμε στον σοσιαλισμό τις γενικές ιδιότητες του φυσικού ορίζοντα μιλώντας πλέον για τον δημοκρατικό δρόμο με ορίζοντα τον σοσιαλισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δημοκρατικός δρόμος θα πρέπει να περιγράφεται ως μια μακροπρόθεσμη μεταρρυθμιστική διαδικασία κοινωνικού μετασχηματισμού με διαδοχή περιόδων προόδου, στασιμότητας ή και οπισθοδρόμησης ως ενδεχόμενο αποτέλεσμα της ελεύθερης έκφρασης της λαϊκής βούλησης μέσω του αντιπροσωπευτικού πολυκομματικού συστήματος σε συνδυασμό με αξιόπιστες και εφαρμόσιμες διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, πρόσφορες για την παρέμβαση κινηματικών υποκειμένων.

Η αντιπροσωπευτική και η άμεση δημοκρατία πρέπει να ορίζονται ως τα εκ των ων ουκ άνευ συστατικά του δημοκρατικού δρόμου, αλλιώς η διαδικασία αυτή δεν θα δικαιολογεί το όνομά της και ουσιαστικά δεν θα υπάρξει. Θα μπορούσε όμως κάποιος να προβάλει τη θεμιτή άποψη ότι η μακρά διάρκεια προσδίδει στον δημοκρατικό δρόμο στρατηγικά χαρακτηριστικά και συνεπώς αυτός θα αρκούσε για να οριστεί ως το πλαίσιο ενότητας του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αποδεκτό από όλους τους πολίτες δημοκρατικού φρονήματος.

Όμως, η μη αναφορά στον σοσιαλισμό ως στρατηγικό προορισμό δεν αφήνει αλώβητο το νόημα του ίδιου του δημοκρατικού δρόμου, τον καθιστά αυτοαναφορικό ως διαδικασία και δεν απαντά στο ερώτημα ποιο είναι το απώτερο αποτέλεσμα μιας τέτοιας μακροχρόνιας μεταρρυθμιστικής πολιτικής.

Δεν θα πρέπει επίσης να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία κατέχει θέση αξιακού συστατικού στοιχείου στη συνείδηση της πλειονότητας των δημοκρατικών πολιτών.

Όπως έγραψε κάποτε ο  Άγγελος Ελεφάντης (Ο Πολίτης, τ. 132, 2005) για τον σοσιαλισμό «... γνωρίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα πράγματα, αφού οι σχετικές επεξεργασίες είναι πενιχρές. Απλά παρηγοριόμαστε διότι με ένα 3% - 4% βρισκόμαστε πολύ μακριά από το πρόβλημα». Εν έτει 2021, ως μέλη ενός αριστερού κόμματος εξουσίας, οφείλουμε να συμβάλουμε ώστε το κόμμα μας να θέσει με ρεαλιστικούς προγραμματικούς όρους την προοπτική του ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού που συνεπάγεται η προσέγγιση προς τον σοσιαλιστικό ορίζοντα.

* Ο Τάσος Αναστόπουλος είναι μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μίκρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL