Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.2°C34.2°C
1 BF 26%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
31 °C
29.4°C31.6°C
1 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.8°C32.1°C
2 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.7°C29.9°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
29.9°C30.2°C
0 BF 35%
Οι ερευνητές ΛΟΑΤ+, επιτέλους, βγαίνουν από την «ανυπαρξία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ερευνητές ΛΟΑΤ+, επιτέλους, βγαίνουν από την «ανυπαρξία»

ΛΟΑΤΚΙ

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (National Science Foundation - NSF) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι φέτος θα ξεκινήσει δοκιμαστικά την καταγραφή του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου (Sexual Orientation and Gender Identity - SOGI) όλων των αποδεκτών χρηματοδοτούμενων διδακτορικών ερευνών σε ιδρύματα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των ετήσιων απογραφών που διενεργεί.

Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια Έρευνα των Αποδεκτών Διδακτορικών (Survey of Earned Doctorates - SED), που ξεκίνησε το 1957, συλλέγει δημογραφικές πληροφορίες – μεταξύ άλλων – για το φύλο, τη φυλή και την εθνικότητα, το επιστημονικό πεδίο, το καθεστώς αναπηρίας και την ιθαγένεια των νέων χρηματοδοτούμενων υποψηφίων διδακτόρων. Το NSF δημοσιεύει τα αποτελέσματα στον ιστότοπό του και μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με ιδρύματα που χορηγούν πτυχία στις ΗΠΑ.

Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται συνήθως από κυβερνητικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και τη βιομηχανία για την παρακολούθηση της σταδιοδρομίας των γυναικών, των έγχρωμων ατόμων και των ατόμων με αναπηρίες στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. Μέχρι σήμερα όμως η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει εξετάσει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας επιστημόνων που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤ+.

Η συλλογή αυτών των δεδομένων αναμένεται να βοηθήσει το NSF και άλλες υπηρεσίες να παρακολουθήσουν και να αναλύσουν την επαγγελματική πορεία της κοινότητας ΛΟΑΤ+. Στόχος είναι να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν προκαταλήψεις – ακούσιες ή εκούσιες – από την πλευρά των εργοδοτών που επηρεάζουν την απασχόληση και την επαγγελματική ανέλιξη της κοινότητας των ΛΟΑΤ+. Με άλλα λόγια, παρέχεται η ευκαιρία δημιουργίας περισσότερων ευκαιριών, διεύρυνσης της συμμετοχής στην ερευνητική διαδικασία για τους ερευνητές που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤ+.

Το δοκιμαστικό αυτό πρόγραμμα SED θα αρχίσει να αποστέλλεται στους ερευνητές εντός του Ιουλίου, όταν δεκάδες χιλιάδες διδακτορικοί ερευνητές θα περιγράψουν τα σχέδιά τους μετά τη λήψη του διδακτορικού. Οι ερωτήσεις της καταγραφής του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, αναφέρει το NSF, θα εμφανιστούν στο τέλος της έρευνας και θα αναλυθούν σε 20 διαφορετικούς συνδυασμούς, επιτρέποντας στο Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Επιστημών και Μηχανικής (National Center for Science and Engineering Statistics - NCSES), που αποτελεί τμήμα του NSF, που επιβλέπει αυτή την έρευνα, να μελετήσει τον τρόπο που η διατύπωση και η διαδοχή των ερωτήσεων επηρεάζει τα ποσοστά απόκρισης.

Στις ερωτήσεις θα περιλαμβάνονται και εκείνες που θα καταγράψουν το φύλο με το οποίο έχει περιγραφεί ένα άτομο κατά τη γέννηση και εάν ο ερωτώμενος ερευνητής θεωρεί ότι ανήκει σε κάποια από τις ομάδες που περιέχονται στον όρο ΛΟΑΤ+. Επίσης, θα ζητηθεί από τους ερωτώμενους να προσδιορίσουν το φύλο τους μέσω μιας μακράς λίστας περιγραφικών παραγόντων, που περιλαμβάνει όχι μόνο το αρσενικό και θηλυκό, αλλά –μεταξύ άλλων– διεμφυλικό και μη-δυαδικό.

Συνολικά, το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Επιστημών και Μηχανικής αναμένει ότι 52.000 ερωτηθέντες θα ολοκληρώσουν την έρευνα. Ήδη έχουν εκτελεστεί μικρότερες δοκιμαστικές έρευνες σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στο εργατικό δυναμικό, αλλά τέτοιες προσπάθειες αντιμετωπίστηκαν με απογοήτευση από ορισμένους επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, το 2018, το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Επιστημών και Μηχανικής είχε διερευνήσει την προσθήκη ερωτήσεων σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου στην Εθνική Έρευνα Αποφοίτων Κολλεγίων, η οποία ερευνά περίπου 165.000 φοιτητές κάθε δύο έως τρία χρόνια. Η τελική έκδοση που κυκλοφόρησε το 2021, ωστόσο, δεν περιείχε ερωτήσεις σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και μόνο ένα υποσύνολο όλων των συμμετεχόντων έλαβε ερωτήσεις που τους επέτρεπαν να προσδιορίσουν το φύλο τους ως οτιδήποτε άλλο εκτός από αρσενικό ή θηλυκό.

Το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Επιστημών και Μηχανικής υπέβαλε προσχέδιο της Εθνικής Έρευνας Αποφοίτων Κολλεγίων, το οποίο πολλοί βρήκαν μη ικανοποιητικό, στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ για έγκριση. Σε αυτή την συγκυρία, περισσότεροι από 1.700 επιστήμονες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καλώντας τον οργανισμό να δημοσιοποιήσει τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμαστικής έρευνας που διεξήγαγε, ζητώντας την ενσωμάτωση διευρυμένων ερωτήσεων σχετικά με το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό στις εθνικές έρευνες εργατικού δυναμικού του 2023.

Ο Alfredo Carpineti, ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Pride in STEM» με έδρα την Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε την ικανοποίησή του από την απόφαση να διερευνηθεί η επαγγελματική εξέλιξη των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤ+. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο και κρίσιμο εάν ληφθεί υπόψη ότι πολλές πολιτείες των ΗΠΑ εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες ξεκάθαρα καταπατούν πρωτοβουλίες υπέρ της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ισότιμης ένταξης της κοινότητας ΛΟΑΤ+ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η συλλογή στοιχείων, καθώς και η συστηματική τους ανανέωση, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες ΛΟΑΤ+ θα διευκολύνει, τόσο την συγκεκριμένη κοινότητα όσο και τους «συμμάχους» της να υποστηρίξουν ένα δικαιότερο εργασιακό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό, ότι προηγούμενη έρευνα ανέδειξε ότι υπάρχουν περίπου 20% λιγότερα άτομα ΛΟΑΤ+ στους τομείς της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (Science, Technology, Engineering, and Mathematics – STEM) από ό,τι αναμενόταν από την στατιστική τους κατανομή στον πληθυσμό των ΗΠΑ. Επίσης, η ίδια έρευνα ανέδειξε ότι οι ΛΟΑΤ+ αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια στη σταδιοδρομία τους από ό,τι οι υπόλοιποι συνομήλικοί τους.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, καθυστερώντας να αναγνωρίσουν αυτές τις προκλήσεις, συνέλλεγαν δεδομένα τα οποία δεν περιλάμβαναν τους ΛΟΑΤ+ στις παραμετροποιήσεις που χρησιμοποιούσαν. Με βάση τους επικριτές τέτοιων μεθοδολογικών πρακτικών, σε έναν κόσμο όπου οι επιστήμονες ζουν με δεδομένα και όπου τα δεδομένα είναι ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, η μη συλλογή αυτών των πληροφοριών καθιστούσαν τους ΛΟΑΤ+ ερευνητές ανύπαρκτους!

Πηγή: Counted at last: US federal agency to pilot PhD survey with questions on LGBT+ scientists, Amanda Heidt, Nature – Career News (2023) doi: https://doi.org/10.1038/d41586-023-01623-8.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL