Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Το μυστηριώδες ταξίδι των θαλάσσιων χελωνών στον Ειρηνικό Ωκεανό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μυστηριώδες ταξίδι των θαλάσσιων χελωνών στον Ειρηνικό Ωκεανό

ΧΕΛΩΝΑ

Περιπλανώμενες σε τεράστιες υδάτινες εκτάσεις και ωκεανούς, ανάμεσα σε αμμουδερές παραλίες και την ανοιχτή θάλασσα, οι χελώνες Caretta caretta περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους ταξιδεύοντας. Αυτά τα ιδιαίτερα πλάσματα που κατοικούν τον πλανήτη μας εδώ και εκατό εκατομμύρια χρόνια, ξεκινούν αμέσως μετά τη γέννησή τους το μακρύ ταξίδι τους στη θάλασσα το οποίο διαρκεί για περίπου τριάντα χρόνια. Έπειτα επιστρέφουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να εναποθέσουν τα αυγά τους κάτω από την καυτή άμμο.

Τα μυστικά του πολυετούς ταξιδιού της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta από τις ακτές της Ιαπωνίας μέχρι το Μεξικό, την άλλη άκρη, δηλαδή, του Ειρηνικού Ωκεανού, δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστά. Διεθνής επιστημονική ομάδα, χρησιμοποιώντας κυρίως μετρήσεις από δορυφόρους αλλά και άλλα τεχνικά μέσα, κατόρθωσε να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο οι χελώνες φτάνουν από το ένα σημείο στο άλλο, αποκρυπτογραφώντας ένα από τα πιο αινιγματικά μυστήρια της οικολογίας τους.

Τα «χαμένα χρόνια» της Caretta caretta

Οι χελώνες Caretta caretta βρίσκονται στη Γη από την εποχή των δεινοσαύρων και εντοπίζονται σε πολλές μεριές του πλανήτη, από τη Μεσόγειο θάλασσα και τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τον Ειρηνικό και τον Ινδικό. Με την πιθανότητα επιβίωσης των χελωνών από την εκκόλαψή τους μέχρι την ενηλικίωσή τους να ανέρχεται μόλις στη 1 στις χίλιες, και με πολλούς κινδύνους να καραδοκούν, από διάφορους θηρευτές όπως οι γλάροι, τα καβούρια και τα μεγάλα ψάρια, ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι της ζωής τους στην ανοιχτή θάλασσα. Εκεί περιπλανώνται για τις επόμενες δεκαετίες, που έχουν χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες που τις μελετούν ως τα «χαμένα χρόνια», καθώς ένα πέπλο μυστηρίου κάλυπτε αυτές τις μεγάλες χρονικές περιόδους μέχρι να εμφανιστούν ξανά στις παραλίες ωοτοκίας. Έχοντας χαμηλούς αναπαραγωγικούς ρυθμούς, φτάνουν σε αναπαραγωγική ηλικία μετά από πολύ καιρό. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, οι θηλυκές χελώνες επιστρέφουν στην παραλία που εκκολάφθηκαν ακολουθώντας το ένστικτό τους προκειμένου να γεννήσουν τα αυγά τους. Λίγες πληροφορίες ήταν γνωστές για το ταξίδι των «χαμένων χρόνων». Η αναζήτηση της κατάλληλης θερμοκρασίας θεωρούνταν ως ο βασικός λόγος μετακίνησης αφού οι χελώνες δείχνουν μια σαφή προτίμηση για τις θερμότερες περιοχές της θάλασσας.

Παρά το γεγονός ότι οι χελώνες Caretta caretta εντοπίζονται σε πολλές τοποθεσίες, οι πληθυσμοί τους απειλούνται από διάφορους παράγοντες, κυρίως ανθρωπογενείς αλλά και περιβαλλοντικούς. Τα αυγά και οι νεοσσοί αποτελούν θηράματα για μεγαλύτερα ζώα, ενώ ακόμα και οι ενήλικες χελώνες απειλούνται από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η σημαντική μείωση του πληθυσμού τους απορρέει κυρίως από την καταστροφή των περιοχών ωοτοκίας τους, που είναι συνήθως αμμώδεις παραλίες, στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης και από τη χρήση συγκεκριμένου αλιευτικού εξοπλισμού. Παρόλο που έχουν αναπτυχθεί στρατηγικές προστασίας, που αφορούν κυρίως τη διασφάλιση των περιοχών ωοτοκίας και που απορρέουν από την κατανόηση της μοναδικής βιολογίας τους, τα ερωτηματικά γύρω από τα χαμένα χρόνια περιπλάνησής τους παρέμεναν αναπάντητα.

Η σημασία της ανακάλυψης

Οι χελώνες του Ειρηνικού Ωκεανού επιλέγουν τις παραλίες της Ιαπωνίας για να γεννήσουν τα αυγά τους και περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους διανύοντας τεράστιες αποστάσεις, ενώ έχουν εντοπιστεί ακόμα και στο Μεξικό, 12.000 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο ωοτοκίας τους. Σε αυτό το περιπετειώδες ταξίδι έχουν να αντιμετωπίσουν μια ψυχρή θαλάσσια ζώνη που θεωρείται απροσπέλαστη από ζώα ευαίσθητα στις θερμοκρασιακές μεταβολές. Οι χελώνες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία καθώς εξαρτώνται από τα ζεστά νερά για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και το μεταβολικό τους ρυθμό.

Τον τρόπο να ταξιδεύουν σε τόσο μακρινές αποστάσεις αποφεύγοντας τις κρύες περιοχές ανακάλυψε διεθνής ερευνητική ομάδα μετά από πολυετή έρευνα. Για να εξάγουν αξιόπιστα συμπεράσματα παρακολούθησαν στενά το ταξίδι των χελωνών χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους, μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές μετρήσεις. Ακόμα και ανάλυση της δομής και της χημικής σύστασης των οστών από νεκρές χελώνες πραγματοποιήθηκε για να συλλεχθούν πληροφορίες για τη διατροφή και κατ’ επέκταση για τους βιοτόπους των χελωνών. Μελετήθηκαν οι διαδρομές περισσότερων από 200 χελωνών από δεδομένα που συλλέχθηκαν σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε περίπου ετών.

Αξιολογώντας όλη αυτήν την πληροφορία κατέληξαν στο συμπέρασμα για την ύπαρξη ενός «θερμικού διαδρόμου» από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, τον οποίο ακολουθούν οι χελώνες στο ταξίδι τους. Το θαλάσσιο μονοπάτι σχετίστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο το οποίο αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού που παρατηρείται κάθε δύο με οχτώ χρόνια. Εκείνη την περίοδο οι χελώνες μπορούν να επωφεληθούν από τη μεταβολή της θερμοκρασίας και να διαπεράσουν την απροσπέλαστη κατά τ’ άλλα ψυχρή ζώνη.

Η μελέτη του ταξιδιού των χελωνών Caretta caretta είναι κομβικής σημασίας για την κατανόηση της οικολογίας του είδους και των παραγόντων που μπορεί να απειλήσουν την επιβίωσή τους. Η συσχέτιση της μετακίνησης των ζώων ως απόκριση στις κλιματολογικές συνθήκες και τις περιβαλλοντικές μεταβολές έχει ιδιαίτερη σημασία με τη θλιβερή πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης για την κατανόηση της αντίδρασής τους στις περιβαλλοντικές πιέσεις και για την καθιέρωση νέων στρατηγικών προστασίας τους και διατήρησης των βιοτόπων τους.

Πηγή: Briscoe et al. Dynamic Thermal Corridor May Connect Endangered Loggerhead Sea Turtles Across the Pacific Ocean. Front. Mar. Sci., 08 April 2021.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL