Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.2°C27.4°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.9°C24.9°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.0°C22.1°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.5°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C26.2°C
0 BF 56%
Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

COP27

Κάτω από τη βάση τα συμπεράσματα της COP27

Κατώτερη των περιστάσεων για ακόμη μια φορά, η Διάσκεψη για το Κλίμα περιορίστηκε σε ένα αμφιλεγόμενο ανακοινωθέν, ύστερα από αρκετούς συμβιβασμούς των χωρών που συμμετείχαν. Για «κλιματική υποκρισία» έκανε λόγο η Ευρωομάδα της Αριστεράς The Left, σημειώνοντας ότι «η COP είναι μέρος μιας σημαντικής, αν και απογοητευτικής διαδικασίας», καθώς η όποια πρόοδος γίνεται μπουσουλώντας και όχι με άλματα. Κόκκαλης: Χρειαζόμαστε ένα νέο Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σε ένα αμφιλεγόμενο ανακοινωθέν, στο οποίο κατέληξαν μετά από αρκετούς συμβιβασμούς, περιορίστηκε η 27η Διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα. Το συμπέρασμα της διάσκεψης προβλέπει την παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες, αλλά όχι νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος παρέστη στη διάσκεψη, σε άρθρο που φιλοξένησε η ΑΥΓΗ στις 20 Νοεμβρίου ανέφερε ότι στην περσινή διάσκεψη (COP26) κατέστη σαφές πως η κλιματική αλλαγή οφείλεται καθ’ ολοκληρία στον άνθρωπο κι επομένως είναι στο χέρι του ή να αντιστρέψει αυτή τη διαδικασία, αλλάζοντας ριζικά, ή να εξαφανιστεί, όπως τόσα άλλα είδη ζωής που χάνονται κάθε χρόνο, σε μια διαρκή μείωση της βιοποικιλότητας. Ωστόσο, τα σημερινά οικονομικά εργαλεία δεν επαρκούν για μια τέτοια αλλαγή. «Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το χρήμα, τις οικονομικές σχέσεις, τις χρηματοδοτήσεις και τελικά το ποιος αποφασίζει σε τοπικό και υπερεθνικό επίπεδο πρέπει να αλλάξει. Καμία αγορά και καμία παγκοσμιοποίηση δεν μπορούν να απαντήσουν σε πανδημίες, πλημμύρες, μεταναστευτικές ροές λόγω ξηρασίας, κρίσεις επισιτισμού και διμερείς συγκρούσεις, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» σχολιάζει ο Π. Κόκκαλης. «Δεν έχει λύσεις το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας στον σημερινό κόσμο, ούτε μπορούμε να μετρήσουμε την ευημερία με βάση το ΑΕΠ, όταν το ζητούμενο είναι ένα νέο Bretton Woods, ένα νέο Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης αυτή τη φορά και όχι απλά διασφάλισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του πλουτισμού με κάθε κόστος» καταλήγει.

The Left: Κλιματική υποκρισία

Σχολιάζοντας την COP27, η Ευρωομάδα της Αριστεράς The Left τονίζει ότι είναι σε εξέλιξη μια «κλιματική υποκρισία», καθώς τα πλουσιότερα έθνη ξοδεύουν 30 φορές περισσότερα χρήματα για τον στρατό από τη χρηματοδότηση για το κλίμα, σύμφωνα με μελέτη του TNIinstitute. Οι στρατιωτικές δαπάνες, όμως, αυξάνουν τις εκπομπές ρύπων, ενώ οι πιο πλούσιες χώρες πωλούν όπλα σε 40 από τα πιο ευάλωτα έθνη για το κλίμα.

«Η COP είναι μέρος μιας σημαντικής, αν και απογοητευτικής διαδικασίας» λέει σε ανακοίνωσή της η Ευρωομάδα της Αριστεράς, καθώς συμπεραίνει πως η όποια πρόοδος γίνεται μπουσουλώντας και όχι με άλματα. «Η COP27 πρέπει να αντιπροσωπεύει μια στροφή προς ταχεία, αποτελεσματική και δίκαιη δράση για το κλίμα. Οι κλιματικές αποζημιώσεις είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε τα πλούσια μέρη να δείξουν ότι είναι πλήρως προσηλωμένα στη Συμφωνία του Παρισιού και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), οι οποίες βασίζονται στην αρχή της ισότητας, καθώς και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη διαδικασία της UNFCCC».

Τα αιτήματα της Ευρωομάδας της Αριστεράς The Left στην COP και στην απόφασή της είναι:

 • Δέσμευση για τη δημιουργία χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για απώλειες και ζημίες.
 • Εκκληση προς τα πλούσια μέρη να αρχίσουν αμέσως να παρέχουν διμερή χρηματοδότηση για απώλειες και ζημίες.
 • Διαγραφή χρέους 100%. Χρειαζόμαστε επείγουσα ελάφρυνση του χρέους για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου - όχι μόνο για να αντισταθμίσουμε τις απώλειες και τις ζημίες, αλλά και για βασικά ζητήματα δικαιοσύνης.
 • Ωθηση για τον επανασχεδιασμό της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής.
 • Δέσμευση για έναν στόχο χρηματοδότησης απωλειών και ζημιών στο πλαίσιο του νέου ποσοτικοποιημένου στόχου χρηματοδότησης για το κλίμα μετά το 2025.
 • Σοβαρή δέσμευση στον Διάλογο της Γλασκόβης για απώλεια και ζημία. Ο Διάλογος της Γλασκόβης ήταν ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για πολλούς που έλπιζαν ότι η COP26 θα παρείχε μια κατάλληλη χρηματοδοτική διευκόλυνση.
 • Η απώλεια και η ζημία είναι ένα μόνιμο θέμα της ημερήσιας διάταξης για όλες τις μελλοντικές COP.
 • Να συνεχίσει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) το καλό της έργο και να υποβάλει ειδική έκθεση για τις απώλειες και τις ζημίες.

Αιχμές και από την Κομισιόν

Μέχρι και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα αποτελέσματα της COP27. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως η COP27 «σηματοδοτεί ένα μικρό βήμα προς την κλιματική δικαιοσύνη, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα για τον πλανήτη».

Κάθε χρόνο και μικρότερος ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Παπαδημούλης: Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχετε θέσει εσείς της Κομισιόν και εσείς του Συμβουλίου με έναν προϋπολογισμό παγωμένο στο 1%

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός του 2023 βρέθηκε στο επίκεντρο της Ολομέλειας, που συνεδρίασε στο Στρασβούργο μέσα στην εβδομάδα, δυστυχώς όμως η ηγεσία της Ε.Ε. αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων. Εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για το θέμα στην Ολομέλεια ενώπιον της Κομισιόν και του Συμβουλίου.

«Ο προϋπολογισμός για το 2023 είναι το 1,14% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Μικρότερος, δηλαδή, κι από τον περσινό προϋπολογισμό που ήταν το 1,18% του ΑΕΠ της Ε.Ε.! Και ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχετε θέσει εσείς της Κομισιόν και εσείς του Συμβουλίου με έναν προϋπολογισμό παγωμένο στο 1%» διεμήνυσε απευθυνόμενος στον επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων Γιοχάνες Χαν και στην υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Μίκουλας Μπεκ, που έχει την προεδρία της Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι και συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου. Με την ιδιότητά του αυτή μίλησε και για τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο Ε.Ε. για την αύξηση των ιδίων πόρων της Ένωσης. «Το σχέδιο αυτό πρέπει να πετύχει. Και για να πετύχει, πρέπει η συμφωνία που κάναμε Κοινοβούλιο, Κομισιόν και Συμβούλιο για νέους ίδιους πόρους να προχωρήσει όπως έχει συμφωνηθεί. Το Συμβούλιο πρέπει να σταματήσει την καθυστέρηση και να μην σέρνει τα πόδια του. Όσο δεν έχουμε νέους ίδιους πόρους, με ευθύνη του Συμβουλίου, την πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, που περιμένουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που επιβαρύνεται να υλοποιηθούν τα προγράμματα που έχουμε συμφωνήσει» δήλωσε. Αναφερθείς, μάλιστα, στο Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε: «Αφού συμφωνούμε ότι είναι ένα καλό εργαλείο και είμαστε σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού και με κίνδυνο ύφεσης, το εργαλείο αυτό χρειάζεται όχι μόνο να πετύχει, αλλά και να το μονιμοποιήσουμε, καθώς και άλλα τέτοια εργαλεία. Η επιμονή ορισμένων ότι... “καλό είναι αλλά πρέπει να το ξεχάσουμε αμέσως” είναι λάθος. Ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός 750 δισ. ευρώ για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν μια από τις σημαντικές θετικές στιγμές για την Ε.Ε.».

«Οχι» στην έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Κουντουρά: Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

Την ανάγκη να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας υπογράμμισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έλενα Κουντουρά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης στις 19 Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε σε σχετικό άρθρο της, «1 στις 3 γυναίκες στην Ε.Ε. έχει κάποια στιγμή στη ζωή της υποστεί βία και η λίστα των γυναικοκτονιών διαρκώς μεγαλώνει. Στην Ελλάδα διαπράχθηκαν 30 γυναικοκτονίες το 2021 και 21 μέχρι σήμερα για το 2022. Ενώ και η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης συνοδεύεται από θλιβερά, εξοργιστικά στοιχεία παγκοσμίως και στη χώρα μας. Ένα στα 5 παιδιά στην Ελλάδα θα βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας μέχρι την ενηλικίωσή του. Από τις αρχές της χρονιάς έχουν γίνει τουλάχιστον 300 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Εξίσου συγκλονιστικό είναι ότι 1 στους 2 Έλληνες έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού κακοποίησης ανηλίκου».

Η Έ. Κουντουρά είναι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση-σταθμό για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και στα Παιδιά», που υιοθετήθηκε ως ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία. Ως βασικά σημεία ορίστηκαν τα εξής:

 • Καθολική πρόσβαση των θυμάτων σε δομές και υπηρεσίες που πρέπει να ενισχυθούν από το κράτος με επαρκή κονδύλια από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
 • Μέτρα για να εξαλειφθεί η οικονομική βία κατά των γυναικών, ώστε τα θύματα να ανεξαρτητοποιηθούν και να απεγκλωβιστούν από το κακοποιητικό περιβάλλον.
 • Ευρείες και στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης της κοινωνίας για την πρόληψη και την αποτροπή της έμφυλης βίας.
 • Υποχρεωτική εκπαίδευση του δικαστικού, αστυνομικού και ιατροδικαστικού προσωπικού για όλες τις μορφές της βίας και τους μηχανισμούς της, αλλά και για την εκτίμηση του κινδύνου, ώστε να μπορούν έγκαιρα να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις κακοποίησης.

Κοινοτικά κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για το κύκλωμα των παρακολουθήσεων

 Κούλογλου: Υπάλληλοι της Krikel έχουν εντοπιστεί να εργάζονται «δωρεάν» για το ΚΕΤΥΑΚ της ΕΥΠ, στο οποίο έχουν χορηγηθεί 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αρβανίτης: Σοβαρά ερωτήματα και γκρίζες ζώνες

Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την αποκάλυψη της παρακολούθησης και του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου τόσο μέσω της ΕΥΠ όσο και του Predator.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Ο Σ. Κούλογλου αναφέρεται στα ευρήματα της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA), βάσει των οποίων υπάλληλοι της εταιρείας Krikel, που εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις, έχουν εντοπιστεί να εργάζονται «δωρεάν» για το ΚΕΤΥΑΚ της ΕΥΠ, στο οποίο έχουν χορηγηθεί 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης! Και μάλιστα μέσω απόρρητης διαδικασίας, βάσει μυστικής απόφασης του Έλληνα πρωθυπουργού! Σημειώνει δε ότι, με βάση άλλες πληροφορίες, ευρωπαϊκά κονδύλια που δόθηκαν για τελείως διαφορετικούς σκοπούς έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του κυκλώματος των παρακολουθήσεων.

Στο μεταξύ, τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν για τη σκοπιμότητα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του ΚΕΤΥΑΚ αλλά και τις γκρίζες ζώνες της συγκρότησης της δομής αυτής της ΕΥΠ υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο Κώστας Αρβανίτης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της διερεύνησης των παρακολουθήσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς αυτή άρχισε μετά τη διερευνητική αποστολή της Επιτροπής LIBE στην Πολωνία, στην οποία και είχε συμμετάσχει. Στηλίτευσε για ακόμη μια φορά τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, περιέγραψε το πλαίσιο των επιβεβλημένων κινήσεων Μητσοτάκη προκειμένου να διαλυθούν οι σκιές από την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη «τοξικό, ακόμη και για το ίδιο το κόμμα του στην Ευρώπη, το ΕΛΚ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL