Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C17.9°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.9°C15.7°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.9°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.5°C
5 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
15.5°C15.5°C
2 BF 78%
Το φεμινιστικό μανιφέστο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το φεμινιστικό μανιφέστο

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Η κρίση της Covid-19 έχει αποκαλύψει την καταστροφή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη και στον κόσμο των 30 τελευταίων χρόνων: έλλειμμα σε νοσοκομειακά κρεβάτια, ελλείψεις σε μάσκες, ελλείψεις σε φάρμακα και πατέντες στα χέρια φαρμακευτικών εταιρειών που ανταποκρίνονται μόνο στα ενδιαφέροντα των μετόχων τους για τα μερίσματα, σε βάρος της υγείας όλων.

Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας έχει με καθαρότητα δείξει τις δραματικές συνέπειες της εμπορευματοποίησης της ζωής. Γυναίκες εργαζόμενες στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας: οικιακές βοηθοί, φροντιστές, ταμίες, νοσοκόμες, κοινωνικοί λειτουργοί... εργάτριες σε εργοστάσια, υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, όλα τα επαγγέλματα στα οποία οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 70% (φροντίδα υγείας, κοινωνική εργασία, υπηρεσίες, εκπαίδευση) και είναι υποτιμημένες και υποπληρωμένες.

Η πανδημία συμπύκνωσε υπάρχουσες ανισότητες που είχαν ήδη αυξηθεί σημαντικά από την κρίση του 2008, ενώ αρκετές κυβερνήσεις την χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για να υποχωρήσουν σε δεσμεύσεις για το περιβάλλον, καθώς και για να επιτεθούν στα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των γυναικών.

Η πίεση στις γυναίκες έχει περαιτέρω επιδεινωθεί. Τα νέα πρότυπα εργασίας που επιβάλλονται, επεκτείνονται και δρουν σε βάρος του διαχωρισμού μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής, έχουν οδηγήσει σε μια έκρηξη νέων τύπων διαδικτυακών και μη διαδικτυακών ψυχολογικών και σεξουαλικών τύπων παρενόχλησης κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η καραντίνα έχει σημαδευτεί επίσης από μια έκρηξη ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών, που έχει ανέβει κατά περίπου 30% σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Συνολικά, περισσότερες από 243 εκατομμύρια γυναίκες σε ηλικίες από 15-49 έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής και/ή σωματικής βίας παγκοσμίως τους τελευταίους 12 μήνες.

Στην Ευρώπη και εν μέσω του σκηνικού της κρίσης στη δημόσια υγεία συνυπάρχουν συγχρόνως πολλά διαφορετικά πολιτικά και κοινωνικά μοντέλα, στα οποία το φεμινιστικό κίνημα και η Άκρα Δεξιά, εντελώς αντίθετες ιδεολογικά, ανταγωνίζονται για ηγεμονία.

Ενώ το φεμινιστικό κίνημα αναζητά να γείρει την ισορροπία προς μια κοινωνία που θέτει τις ανθρώπινες ανάγκες στην καρδιά της πολιτικής, η Άκρα Δεξιά αρνείται στις γυναίκες και στην πλειονότητα του πληθυσμού τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή.

Με την Άκρα Δεξιά στην εξουσία, οι γυναίκες στην Πολωνία υποφέρουν από οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων τους: ένας περιοριστικός και πολύ περιορισμένος νόμος για την άμβλωση, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών γυναικών. Στην Πολωνία το φεμινιστικό κίνημα έχει καταφέρει όχι μόνον να μπλοκάρει αρκετές προσπάθειες για την απαγόρευση της άμβλωσης με διαμαρτυρίες στους δρόμους και σε όλες τις περιοχές σε ολόκληρη την χώρα, έχει ακόμα καταφέρει να ενώσει διαφορετικούς αγώνες μαζί και να διαβρώσει την λαϊκή υποστήριξη σε μια εξαιρετικά συντηρητική κυβέρνηση που περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών και των περισσοτέρων ανθρώπων.

Στην Ισπανία τα τελευταία τρία χρόνια η ανταπόκριση στις κινητοποιήσεις της 8Μ κατά της έμφυλης βίας υπήρξαν οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Δηλώνουμε: Δεν θα πληρώσουμε για την κρίση τους!

Αρνούμαστε να μας χρησιμοποιούν ως μια μεταβλητή προσαρμογής υπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και της οικονομίας σε βάρος των εργαζομένων και των ανθρώπων. Τώρα προσφερόμαστε ως «θυσιασμένη γενιά» με μια εκθετική αύξηση στην ανεργία και στη φτώχεια, με πιο σκληρές συνέπειες για τους νέους ανθρώπους και τις γυναίκες. Αντίθετα, η κοινωνία που πρέπει εμείς να χτίσουμε σήμερα πρέπει να είναι ελεύθερη από τον ζυγό της πατριαρχίας και της καπιταλιστικής κυριαρχίας και να έχει την ισότητα και την ανθρώπινη χειραφέτηση ως μοναδικό της στόχο.

Πρέπει να οικοδομήσουμε μια κοινή φεμινιστική ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να εκφράζει και τους υπόλοιπους φεμινιστικούς αγώνες του πλανήτη. Οι άξονες της φροντίδας, της βίας, του εργασιακού και οικονομικού και της σεξουαλικής ελευθερίας και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων ήταν τα κοινά θέματα των συζητήσεών μας και των προτάσεών μας, με ειδικές επιπτώσεις στο πλαίσιο της κρίσης του κορωνοιού.

Οι γυναίκες του Ευρωπαϊκού Φόρουμ απαιτούμε:

Μια ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πλέον ευάλωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών που εγκαταλείπουν τις περιοχές με πολέμους, των θυμάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης, με συγκεκριμένα κονδύλια και σχέδια κατάρτισης, στέγασης και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Για μια πολιτική που βάζει τη ζωή στο κέντρο και όχι τον θάνατο! Όχι στον επανεξοπλισμό, τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και του ευρω-φρουρίου.

Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο κατά της θηλυκοποίησης της φτώχειας, της εργασιακής αβεβαιότητας και της ευαλωτότητας των ηλικιωμένων γυναικών.

Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου επιστημονικής έρευνας και φαρμακευτικής ανάπτυξης για τον εφοδιασμό του πληθυσμού και τη διανομή φαρμάκων χωρίς πατέντα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Εμβόλια για όλες και όλους!

Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο κατά της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την αποτροπή του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και των αναγκαστικών γάμων. Οι γυναίκες δεν είναι εμπόρευμα!

Τη διακοπή της ροής του δημόσιου χρήματος προς τα κράτη - μέλη που προωθούν τον μισογυνισμό, το μίσος και τον ρατσισμό προς τον λαό τους: Όχι άλλα χρήματα για τις χώρες που κόβουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, των LGTBI και των μεταναστών και των άλλων φυλών!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επενδύει χρήματα σε εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με την ισότητα των φύλων: ούτε ένα ευρώ πλέον για συμβάσεις με εταιρείες που δεν ανταποκρίνονται στην ίση αμοιβή και την ισοτιμία!

Ανασυγκρότηση για μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που να ενισχύει τα κράτη πρόνοιας και να επικεντρώνεται στην παροχή πόρων στις δημόσιες υπηρεσίες για τις ανάγκες του πληθυσμού και την προστασία του. Ποτέ πια η ζωή μας στα χέρια της αγοράς!

Κείμενο της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Φόρουμ 

Μετά την επιτυχία του διαδικτυακού Ευρωπαϊκού Φόρουμ 2020, το σχέδιο δράσης της τελικής διακήρυξής του έχει τεθεί σε εφαρμογή:

Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις που προβλέπονται στην Τελική Διακήρυξη του 2020 του Ευρωπαϊκού Φόρουμ είναι η «ανάληψη δράσης στις 8 Μαρτίου που να εκφράζει την υπεράσπιση μιας Ευρώπης απαλλαγμένης από πατριαρχία».

Στην Ευρώπη, δικαιώματα για όλες και όλους!

Στην Ευρώπη, με τον κορωνοϊό, οι γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα της φτώχειας.

Η πίεση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της επισφαλούς εργασίας και ζωής έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Ο εγκλεισμός σηματοδότησε έκρηξη έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Σήμερα σχεδόν το 30% των γυναικών στην Ε.Ε. εργάζονται με μερική απασχόληση.

Οι γυναίκες στην Ε.Ε. κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 15% λιγότερα ανά ώρα από τους άνδρες και αυτό σχεδόν δεν έχει αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό το χάσμα διευρύνεται ακόμη περισσότερο όσον αφορά τη συνταξιοδότηση, κατά την οποία οι γυναίκες λαμβάνουν κατά μέσο όρο 40% λιγότερο από τους άνδρες.

Σε όλη την Ευρώπη, οι μονογονεϊκές οικογένειες (γυναίκες επικεφαλής νοικοκυριών) είναι πιο εκτεθειμένες στη φτώχεια και την επισφάλεια από άλλες οικογένειες.

Η παρενόχληση στην εργασία έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο την τελευταία περίοδο και η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών και των δημόσιων ιδρυμάτων δεν έχουν λάβει μέτρα για την καταπολέμηση των νέων μορφών παρενόχλησης.

Οι πιο ευάλωτες γυναίκες, θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, δεν βλέπουν διέξοδο από την κατάστασή τους λόγω έλλειψης πρωτοκόλλων και δομών φροντίδας και υποστήριξης.

Οι γυναίκες βλέπουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους να υφίστανται επίθεση, όπως το δικαίωμα στη νόμιμη, ασφαλή και ελεύθερη άμβλωση...

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των πράσινων, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων προωθεί μια εκστρατεία με υπογραφές που θα απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτώντας:

* Να μην χορηγούνται δημόσια κονδύλια σε χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, της κοινότητας LGTBI και των μεταναστών και θυμάτων ρατσισμού.

*Η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επενδύει χρήματα ή συνάπτει συμβάσεις με εταιρείες που δεν σέβονται την ισότητα των φύλων.

Το κάλεσμα αυτό και ο κατάλογος των υπογραφών θα δημοσιευτούν και θα σταλούν στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL