Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Το καλοκαίρι οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σάρκα και οστά πήρε τελικά το πολυαναμενόμενο ταμείο ανάκαμψης μετά την έγκρισή του από το Ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία και τη συμβολική τελετή υπογραφής από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ως προεδρεύοντα του Συμβουλίου των κρατών - μελών της Ε.Ε.

Το επόμενο βήμα ανήκει στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., τα οποία πρέπει να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου για τους νέους ίδιους πόρους, κάτι που αποτελεί το “εισιτήριο” προκειμένου η Επιτροπή να απευθυνθεί στις αγορές και να δανειστεί τα χρήματα. Επιπλέον τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν τώρα και μέχρι την 30ή Απριλίου την επίσημη υποβολή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, τα οποία θα αξιολογηθούν πρώτα από την Επιτροπή και στη συνέχεια από το Συμβούλιο.

Εξάλλου ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις την περασμένη εβδομάδα έθεσε τον Ιούνιο ως ημερομηνία έναρξης του δανεισμού για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης, ξεκινώντας με το 13% του συνολικού ποσού που θα εκταμιευθεί εμπροσθοβαρώς.

Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σε σχετική συζήτηση, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως “το ταμείο ανάκαμψης είναι ένα θετικό βήμα”, αν και το χαρακτήρισε “εντελώς ανεπαρκές”.

“Η έκδοση κοινού χρέους από τους 27 με εγγύηση της Κομισιόν υλοποιεί, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, τη θετική πρόταση για ευρωομόλογο” τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης προσθέτοντας στα θετικά και ότι “390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις προς τον ευρωπαϊκό Νότο και την ευρωπαϊκή Ανατολή είναι ένα σοβαρό βήμα μεταβιβαστικών πληρωμών”. “Είναι όμως και εντελώς ανεπαρκές, γιατί σχεδιάστηκε πριν από έναν σχεδόν χρόνο. Στο μεταξύ η ένταση και η διάρκεια της πανδημίας, το μέγεθος και η ένταση της κρίσης και της ύφεσης απαιτούν δραστικότερα, πρόσθετα μέτρα” υπογράμμισε.

“Οι προοδευτικές δυνάμεις έδωσαν μάχες για το αυτονόητο του ρόλου του κράτους το περασμένο διάστημα και κατ’ επέκταση μίας ισχυρής πολιτικής ένωσης, αυτής που πλέον δέχεται κοινή ανάληψη υποχρεώσεων σε βάθος δεκαετιών και διαφυλάσσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μέσα στην πανδημία” σχολίασε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Πέτρος Κόκκαλης.

Χρ.Β.

Η Ε.Ε. μπαίνει στο στόχαστρο για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Οι πρώτοι μήνες των εμβολιασμών κατά της Covid-19 μόνο ομαλά δεν φαίνεται να κύλησαν, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνεται αποδέκτης έντονης κριτικής, κυρίως όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των συμβολαίων προαγοράς εμβολίων που σύναψε με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες.

Η μεγάλη διαμάχη που προέκυψε με την AstraZeneca, όταν ανακοινώθηκε σημαντική μείωση στις αποστολές των δόσεων του εμβολίου που είχαν προσυμφωνηθεί, ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στην πραγματικότητα η Ε.Ε. έχει μείνει πολύ πίσω στους εμβολιασμούς (5 δόσεις ανά 100 άτομα) σε σχέση με τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ (74 δόσεις ανά 100 άτομα), το Ηνωμένο Βασίλειο (24 δόσεις ανά 100 άτομα) και τις ΗΠΑ (17 δόσεις ανά 100 άτομα) (στοιχεία 17.2.2021 από το Bloomberg Vaccine Tracker).

Την ίδια στιγμή οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού απειλούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς κάποια από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια δεν δείχνουν να είναι συμβατά.

Πολλές ήταν οι φωνές, λοιπόν, που επέρριψαν τις ευθύνες στην Επιτροπή για το “φιάσκο” των εμβολίων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές, αλλά και για τις καθυστερήσεις στη ροή των δόσεων προς τα κράτη - μέλη.

Στην κατεύθυνση της διαφάνειας και ειδικότερα στην πρόσβαση του πολίτη σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς μεταξύ της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και ιδιωτικών εταιρειών του τομέα της Υγείας (ιδίως του τομέα των εμβολίων), σημαντικό βήμα έκανε αυτόν τον μήνα το Ευρωκοινοβούλιο με την ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε από την Ομάδα της Αριστεράς.

Επιπλέον οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς ζήτησαν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντικείμενο τον έλεγχο των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που οδήγησαν σε σοβαρές καθυστερήσεις της εκστρατείας εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Την ίδια στιγμή η Επιτροπή δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων κατά του κορωνοϊού και για την καταπολέμηση των μεταλλάξεων. Στο πλαίσιο του νέου σχεδίου προβλέπεται και η επικαιροποίηση των συμβολαίων με τις φαρμακευτικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις, καθώς και “ένα λεπτομερές και αξιόπιστο σχέδιο που δείχνει ικανότητα παραγωγής εμβολίων στην Ε.Ε. σε αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα”.

Όσον αφορά, τέλος, τα διαθέσιμα εμβόλια, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Επιτροπή δεν έχει κατατεθεί αίτημα έγκρισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, παρά μόνο υπήρξε προσέγγιση για την επιστημονική αξιολόγησή του. Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με τη Moderna για την προμήθεια φέτος 150 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της, ενώ ανακοινώθηκε ότι αίτημα για την υπό όρους αδειοδότηση του εμβολίου της κατέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και η Johnson & Johnson.

Χρ.Β.

Ρύθμιση των χρεών της πανδημίας

Τη ρύθμιση των πρόσθετων χρεών που δημιουργήθηκαν στις οικονομίες της Ευρωζώνης κατά την πανδημία ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης "είτε με μία μετακύλιση στο μέλλον είτε με μια σχεδιασμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ελάφρυνση είτε, όπως ζητούν με επιστολή τους προς την ΕΚΤ και την Κρ. Λαγκάρντ εκατό διακεκριμένοι οικονομολόγοι, με τη διαγραφή του, ολική ή μερική".

Τα παραπάνω πρότεινε μιλώντας στην Deutsche Welle, ενώ υπογράμμισε προς επίρρωση της θέσης του: "Το δημόσιο χρέος είναι σε όλη την Ευρωζώνη πάνω από 100%, στην Ελλάδα 208%, στην Ιταλία υπερβαίνει το 160%, στη Γαλλία το 135%".

"Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αλληλεγγύης με έξυπνες και ρεαλιστικές λύσεις" δήλωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε την ανάγκη "να οργανωθούν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης όσο διαρκεί η αναστολή του". Το ίδιο αίτημα είχε επαναλάβει με ερώτησή του στην Κομισιόν, προ ημερών, σημειώνοντας: "Η προσωρινή ευελιξία των κρατών - μελών να αποκλίνουν από τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αν και θετική, δεν επαρκεί".

Δυτική Μακεδονία: Γιατί τόση βιασύνη;

"Βιάστηκε να υλοποιήσει τις μυστικές συμφωνίες που είχε κάνει προεκλογικά με τις εταιρείες φυσικού αερίου ο κ. Μητσοτάκης" έγραψε σε άρθρο του στο TVXS ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου αναφέροντας χαρακτηριστικά πως... ο πρωθυπουργός "θ' αλλάξει την πίστη στη Δυτική Μακεδονία".  Όπως επισήμανε, "το σχέδιο της Ν.Δ. για την περιοχή δεν έχει καμία σχέση με την οικολογία", αφού "παρότι λιγότερο ρυπογόνο, το φυσικό αέριο, που θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, είναι επίσης ορυκτό καύσιμο".

Σχολιάζοντας τη βιασύνη της ελληνικής κυβέρνησης επί του ζητήματος, ο Στ. Κούλογλου διερωτήθηκε: "Τι κάνει χώρες όπως η Γερμανία, με ισχυρό οικολογικό κίνημα και με το κόμμα των Πρασίνων ένα βήμα πριν μπει στην κυβέρνηση, να βάζουν στόχο εικοσαετίας, αλλά στην Ελλάδα να τα κλείνουμε όλα σε τρία χρόνια;".

Σταχυολογώντας, δε, τα οικονομικά αποτελέσματα μιας τέτοιας απόφασης επισήμανε τα εξής: "Ακόμα και σήμερα, που η παραγωγή είναι αισθητά πεσμένη και οι νέες προσλήψεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, το μισό ΑΕΠ ολόκληρης της Περιφέρειας παράγεται από τις σχετικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει πως σε πόλεις όπως η Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο, η Φλώρινα και η Κοζάνη μπορεί να ξεπερνά και το 65%”.

Σημείωσε ακόμη πως “o ετήσιος κύκλος εργασιών στην περιοχή φτάνει ετησίως περίπου τα 1,7 δισ. Μετά τις πρόσφατες περικοπές, η Ελλάδα δεν θα πάρει περισσότερο από 1 δισ., μέχρι το 2027, από το Ταμείο για την Πράσινη Μετάβαση. Δηλαδή τα χρήματα που θα πάρει η χώρα σε 6-7 χρόνια δεν καλύπτουν ούτε έναν χρόνο της οικονομικής ζημιάς που θα προκληθεί".

ΕΜΒΟΛΙΟ

#More4Culture

Με σύνθημα #More4Culture ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης κοινοποίησε τη δημιουργία της πλατφόρμας καταγραφής των μέτρων στήριξης του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ε.Ε. Την πλατφόρμα υποστηρίζει το ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο σχεδιασμού πολιτικής KEA European Affairs. Πρόκειται για έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει τα μέτρα που ελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο, καθώς και τα ποσά που δαπανήθηκαν για τη στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας. Είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο keanet.eu.

Προτεραιότητα και επανένταξη για τους καρκινοπαθείς

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που υπόκεινται σε θεραπείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέδειξε ο Αλ. Γεωργούλης, μέλος της Ειδικής Επιτροπής του Ε/Κ για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου.

«Η απορρόφηση των πόρων για την υγεία περιορίστηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και, σε συνδυασμό με τον φόβο μετάδοσης σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγηθήκαμε στο να καθυστερήσουν οι θεραπείες, αλλά και οι διαγνωστικές και άλλες εξετάσεις για τον καρκίνο» επισήμανε, ενώ στη σχετική συζήτηση με την επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου επικεντρώθηκε στη σημασία επανένταξης στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων που κέρδισαν την μάχη με τον καρκίνο.

Ένα δεύτερο Σχέδιο Μάρσαλ

Σε εκδήλωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Εξωτερικού των Οικολόγων - Πρασίνων, με θέμα τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συμμετείχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Πέτρος Κόκκαλης, αναδεικνύοντας τη σημασία του ταμείου για την πράσινη μετάβαση. Σε αυτό συμφωνούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου, των Σοσιαλιστών - Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και της Αριστεράς, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα λάβει στα επόμενα χρόνια περί τα 29 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για έργα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2026. Επίσης θα λάβει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ από άλλα Ταμεία, όπως το αυτό της Δίκαιης Μετάβασης, 20 δισ. από το ΕΣΠΑ και άλλα 20 δισ. από την ΚΑΠ. "Συνολικά δηλαδή θα λάβουμε ποσό ίσο με το μισό ΑΕΠ της χώρας μας σε ενισχύσεις, που μπορεί να συγκριθεί σε ύψος και σημασία μόνο με το Σχέδιο Μάρσαλ, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Κόκκαλης.

Αρνητικά τεστ πριν από κάθε ταξίδι

"Μόνο με οριζόντια εφαρμογή της υποχρέωσης αρνητικών τεστ πριν από κάθε ταξίδι ανεξάρτητα με την πορεία εμβολιασμών θα αποτρέψουμε τη διασπορά του ιού και θα προστατέψουμε ταξιδιώτες και προορισμούς για το 2021". Τη θέση αυτή υποστήριξε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.  Έλενα Κουντουρά κατά την ομιλία της στο διαδικτυακό συνέδριο της  Ένωσης Ξενοδόχων της Μάλτας MHRA.

Μάλιστα η ίδια είχε καταθέσει και σχετικό αίτημα στην Κομισιόν εκτιμώντας πως έτσι "ανεξάρτητα από την πορεία των εμβολιασμών, μπορούμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, να προστατεύσουμε την υγεία των τουριστών και των Ελλήνων πολιτών και να αποτελέσει η χώρα μας έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς για το 2021".

Όχι στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

"Καμία συναίνεση στις παράνομες απεργασίες της Κομισιόν" επί του προσφυγικού δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης, με πρόσφατο άρθρο του στο TVXS, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως "η νέα σελίδα της Κομισιόν στο προσφυγικό αποδεικνύεται κενό γράμμα".

Σύμφωνα με τον Κ. Αρβανίτη, με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης η Κομισιόν επιδιώκει να εφαρμόσει ένα σχέδιο το οποίο μεριμνά πρωτίστως για την παρέκκλιση από τις διεθνείς συνθήκες, ενώ "με τον υποφάκελο περί Κρίσης και Ανωτέρας Βίας πασχίζει να παρουσιάσει ένα πάγιο και δομικό θέμα ως προσωρινό και συγκυριακό, προσπαθώντας να αποφύγει την επίλυσή του και καταδικάζοντας χώρες σαν την Ελλάδα να μείνουν επ' αόριστον φυλακές".

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., ως σκιώδης εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς, έχει εξαρχής δηλώσει την αντίθεσή του στον φάκελο αυτόν του σχεδίου της Κομισιόν. "Η εξαίρεση από την υποχρέωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο προσφυγικό έχει ήδη δοκιμαστεί στο έδαφος της Ε.Ε. Το αποτέλεσμα; Στην Ουγγαρία του  Όρμπαν οικογένειες με μωρά βρέθηκαν υπό κράτηση επί δύο ολόκληρα χρόνια" υπογράμμισε ο ίδιος στο άρθρο του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL