Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.8°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
13 °C
11.0°C15.0°C
1 BF 100%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.4°C17.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.0°C
1 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
9 °C
9.0°C9.0°C
1 BF 100%
Έλενα Κουντουρά / Ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό, ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έλενα Κουντουρά / Ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό, ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης

Έλενα Κουντουρά

Ανεπαρκή κρίνονται τα μέτρα της κυβέρνησης μπροστά στο μεγάλο πλήγμα που έχουν υποστεί ο τουρισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν από την πανδημία, ειδικά όταν το 2021 προδιαγράφεται ως μια χρονιά ύφεσης και ανεργίας. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά μίλησε στην “Αυγή” για τις προτάσεις που έχει καταθέσει για μια ολοκληρωμένη στρατηγική στον τουρισμό.

Ολοκληρώθηκε η θερινή τουριστική σεζόν, πείτε μας τα συμπεράσματά σας.

Το πλήγμα που έχει δεχθεί ο ελληνικός τουρισμός είναι ισχυρό. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση κινήθηκε μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 80% σε αφίξεις, πληρότητες και έσοδα. Η θερινή τουριστική περίοδος έληξε πρόωρα σε αρκετές περιοχές, με ακυρώσεις ταξιδιών λόγω των νέων, πρόσφατων ταξιδιωτικών περιορισμών. Πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου και, όπως διαφαίνεται, λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, η χειμερινή τουριστική περίοδος θα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, υποτονική.

Στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις της εστίασης και όσες εξαρτώνται από τον τουρισμό αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και εξαρτώνται αποκλειστικά από την Πολιτεία για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση, ελεύθεροι επαγγελματίες όπως οι ξεναγοί, και οι ιδιοκτήτες οικογενειακών τουριστικών καταλυμάτων ασφυκτιούν.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Δεδομένου ότι το 2021 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο σε συνθήκες ύφεσης και πτωχεύσεων, με εκτίναξη της ανεργίας και οικονομική αβεβαιότητα, καλούμε έστω και τώρα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και σε γενναία μέτρα ώστε οι επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες, να αποτραπούν οι απολύσεις και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση δήλωσε για τον τουρισμό ότι η χώρα πήγε όσο καλύτερα θα μπορούσε να πάει.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πώς θα εξελισσόταν και πόσο θα διαρκούσε, γι' αυτό ήταν αναγκαίο να ληφθούν εξαρχής μέτρα επαρκή για την προστασία ταυτόχρονα της υγείας και της οικονομίας. Το άνοιγμα του τουρισμού θα έπρεπε να γίνει με υποχρεωτικά τεστ πριν από κάθε άφιξη, που θα ήταν ασφαλή και αποτελεσματικά, ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, αντί για τα δειγματοληπτικά τεστ που επέλεξε η κυβέρνηση ως πιο εύκολη και ανέξοδη λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είχε έγκαιρα παρουσιάσει ένα γενναίο εμπροσθοβαρές και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα για την προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και για την οικονομική στήριξη των τοπικών κοινωνιών, με ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Τις προτάσεις αυτές για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, ώστε να μην έρθει σε σύγκρουση η στήριξη της οικονομίας και η προστασία της υγείας, είχα προτάξει σε δημόσιες παρεμβάσεις μου πριν το άνοιγμα των συνόρων αλλά και στις θέσεις που κατέθεσα και ενσωματώθηκαν στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον τουρισμό τον Ιούνιο.

Τι κάνει η Ε.Ε. για τον τουρισμό, που αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα στις χώρες του Νότου;

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του ΑΕΠ και περισσότερες από 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., με ακόμη μεγαλύτερη συμβολή για τις χώρες του Νότου. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, με τον τουρισμό και τις μεταφορές να έχουν υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα λόγω της πανδημίας και έχοντας μπροστά μας την πρόκληση της βιωσιμότητας και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει 750 δισ. ευρώ συνολικά για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω του πακέτου ανάκαμψης. Εναπόκειται στα κράτη - μέλη να αξιοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την οικονομία τους και τον τουρισμό. Ενώ και τα χρήματα θα έρθουν σταδιακά από τις αρχές του 2021.

Από την πλευρά μου, ως συντονίστρια της ευρωομάδας μας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω διεκδικήσει με σειρά παρεμβάσεων τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, μέχρι το τέλος της υγειονομικής κρίσης, όπως επίσης και ενιαίους σαφείς κανόνες στα πρωτόκολλα και στις μετακινήσεις στην Ε.Ε.. Παράλληλα, πιέζω να διαμορφωθεί για πρώτη φορά μια συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική της Ε.Ε. για τον βιώσιμο τουρισμό, να υπάρξει ξεχωριστός προϋπολογισμός για τον τουρισμό στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, όπως επίσης και να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη διαχείριση των κρίσεων στον τουρισμό. Οι προτάσεις που κατέθεσα έχουν υιοθετηθεί με ευρεία υποστήριξη όλων των πολιτικών ομάδων στα δύο ψηφίσματα για τον τουρισμό, το 2019 και το 2020.

Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα θίγοντας ελληνικά κυριαρχικά συμφέροντα. Κρίνετε επαρκή την ευρωπαϊκή αντίδραση ή θεωρείτε πως η Ε.Ε. πρέπει να πιέσει περισσότερο την Τουρκία;

Η Ε.Ε. τηρεί στάση αναμονής και δεν έχει δώσει μία ενιαία αποφασιστική απάντηση απέναντι στις προκλητικές και παράνομες επιθέσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα μηνύματα των δυο συνόδων κορυφής ήταν αδύναμα και συγκεχυμένα.

Τα κράτη - μέλη οφείλουν να προτάξουν την αλληλεγγύη και το ευρωπαϊκό συμφέρον, πέρα από οποιεσδήποτε διμερείς συμφωνίες και οικονομικές συνεργασίες που έχουν με την Τουρκία. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά σύνορα και για την προστασία τους η Ε.Ε. πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα με κυρώσεις ή άλλες ενέργειες που θα αναλάβει ώστε να αποθαρρύνει και να καταδικάσει στην πράξη τη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

καιρός αθήνα
ΑΝΑΛΥΣΗ

Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς / Διαδικτυακή συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα και την έρευνα της Prorata

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την εταιρία Prorata, με θέμα Συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα....

SOCIAL