Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Η Ουκρανία αισθάνεται την πίεση του χρόνου και των αυξανόμενων προσδοκιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ουκρανία αισθάνεται την πίεση του χρόνου και των αυξανόμενων προσδοκιών

133416971_FT.jpg

Η Ουκρανία μόλις γνώρισε έναν διπλωματικό θρίαμβο. Τώρα η χώρα βρίσκεται υπό την πίεση να τον διαδεχθεί ένας στρατιωτικός θρίαμβος. Μετά τις φανφάρες στη σύνοδο του G7 στη Χιροσίμα, η προσοχή θα στραφεί και πάλι στη βάναυση πραγματικότητα των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία. Η διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάσκεψη του G7 ήταν μια σημαντική αναγνώριση για τον Ουκρανό Πρόεδρο. Ο κίνδυνος είναι όμως ότι θα μπορούσε να μείνει στη μνήμη όλων ως το απόγειο της διεθνούς υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί γνωρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουν την υποστήριξη της Δύσης είναι να συνεχίσουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο στα πεδία των μαχών. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται όμως πως κατέλαβαν τελικά την κατεστραμμένη πόλη της Μπαχμούτ, για την οποία δόθηκαν πολλές σκληρές μάχες, δείχνοντας έτσι πόσο δύσκολη μπορεί να αποδειχθεί η πρόκληση αυτή. Δεν υπήρξε ούτε υπόνοια γι’ αυτή τη διεθνή πίεση προς τον Ζελένσκι στην ανακοίνωση του G7. Η Ομάδα χρησιμοποίησε τις συνήθεις διατυπώσεις ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί «για όσο διάστημα χρειαστεί». Το ανεπίσημο μήνυμα είναι ωστόσο πιο περίπλοκο: «Όσο χρειαστεί, αλλά θα ήταν καλύτερα να μην χρειαστεί για πολύ».

Η αίσθηση επείγοντος δεν αντανακλά οποιαδήποτε έλλειψη συμπάθειας για την Ουκρανία. Αντιθέτως, υπάρχει η ανησυχία ότι αν η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου δεν κατορθώσει να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου, θα είναι δύσκολο για τους υποστηρικτές της χώρας να διατηρήσουν το σημερινό επίπεδο πολιτικής, οικονομικής και εξοπλιστικής υποστήριξης. Η εντεινόμενη πίεση προς την Ουκρανία συνδέεται στενά με τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ. Η διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων από τον Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τους φόβους πως ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αλλάξει δραματικά την πολιτική του απέναντι στην Ουκρανία. Ο Τραμπ καυχιέται ότι θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο σε μια μέρα. Κι αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα από το «όσο χρειαστεί». Ακόμη και μια προεκλογική εκστρατεία που θα κυριαρχείται από τον Τραμπ είναι πιθανό να υπονομεύσει τη διακομματική συναίνεση της Αμερικής για την Ουκρανία. Όλα τα επιχειρήματα κατά της υποστήριξης του Κιέβου -από το κόστος του πολέμου έως τους κινδύνους κλιμάκωσης- θα βγουν στην επιφάνεια. Οι σφυγμομετρήσεις στις ΗΠΑ ήδη δείχνουν μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ολα αυτά δίνουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν λόγους να ελπίζει πως, αν η Ρωσία συνεχίσει να μάχεται για άλλους δεκαοκτώ μήνες, το τραμπικό «ιππικό» θα εμφανιστεί στον ορίζοντα. Το Κρεμλίνο ήδη φλερτάρει έντονα με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο και τους υποστηρικτές του. Η τελευταία λίστα των Αμερικανών που υφίστανται κυρώσεις από τη Ρωσία περιλαμβάνει άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την Ουκρανία, αλλά περιλαμβάνονται στους αντιπάλους του Τραμπ - άνθρωποι όπως ο Μπραντ Ράφενσπενγκερ, ο αξιωματούχος που αντιστάθηκε στην πίεση του Τραμπ να του «βρει» μερικές ψήφους στην Τζόρτζια.

Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος τη στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, η στάση της Ουάσιγκτον έχει ζωτική σημασία. Μια αλλαγή στο πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην Ευρώπη. Η αναταραχή στην αγορά ενέργειας που προκάλεσε ο πόλεμος έχει ήδη οδηγήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να ξοδέψουν 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχετικές επιδοτήσεις. Η οικονομική δυσφορία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αυξανόμενη υποστήριξη για λαϊκιστικά κόμματα της Άκρας Δεξιάς ή της Άκρας Αριστεράς με συμπάθειες για τη Ρωσία. Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα των εξοπλισμών. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη σχεδόν έχουν αδειάσει τα οπλοστάσιά τους από πυρομαχικά στην προσπάθειά τους να εφοδιάσουν την Ουκρανία. Αν δεν μετατρέψουν τις οικονομίες τους σε πολεμικές, τα εργοστάσια όπλων των δυτικών χωρών δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τον ρυθμό των συγκρούσεων. Οι μάχες είναι τόσο έντονες, ώστε, όπως το έθεσε και ένας Δυτικός πολιτικός, «οι Ουκρανοί καταναλώνουν σε ώρες όσα παράγουμε σε εβδομάδες».

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι προσπάθειές τους έχουν αποδώσει και ότι η Ουκρανία διαθέτει πλέον αρκετά όπλα ώστε να εξαπολύσει μια σοβαρή αντεπίθεση. Τα ντουλάπια όμως της Δύσης δείχνουν αυτή τη στιγμή σχεδόν άδεια. Και δεν πρόκειται να ξαναγεμίσουν έως το 2024, μολονότι μέχρι τότε οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να αναπτύξουν τα μαχητικά αεροσκάφη που η Δύση τους υποσχέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η ουκρανική αντεπίθεση είναι πιθανόν να αρχίσει με μια σειρά διερευνητικές αποστολές με στόχο να εντοπιστούν αδυναμίες στις ρωσικές γραμμές. Οι αδυναμίες αυτές παραμένουν όμως ο μεγάλος «γνωστός άγνωστος» αυτού του πολέμου. Ορισμένοι Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως το Κίεβο έχει καλές πιθανότητες να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές και να απειλήσει την Κριμαία. Άλλοι προειδοποιούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι καλά οχυρωμένες και πως οι Ουκρανοί θα δυσκολευτούν να κερδίσουν έδαφος.

Ακόμη όμως κι αν η Ουκρανία δεν πετύχει τον στόχο της και η δυτική υποστήριξη αρχίσει να φθίνει, δεν θα είναι το τέλος της υπόθεσης. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν ότι, σε αντίθεση με τους Δυτικούς υποστηρικτές τους, εκείνοι δεν έχουν την πολυτέλεια να πάρουν αποστάσεις από τη σύγκρουση. Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αρέσκεται να υπενθυμίζει μια ρήση που αποδίδεται στον Τζον Λένον: «Όλα θα είναι καλά στο τέλος. Αν δεν είναι καλά, δεν είναι το τέλος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL