Το επόμενο βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μετέωρο, κι ας τον βγάζουν πρώτο οι δημοσκοπήσεις. Η ανασφάλεια κυριαρχεί πλέον στο κόμμα του, στην πρώτη δύναμη, και όχι στην όποια αντιπολίτευση. Ο θυμός και η οργή για τα πολιτικά πεπραγμένα στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης. Όχι μόνο γενικώς από το κοινωνικό σύνολο αλλά και ειδικότερα από τον κόσμο της Ν.Δ., από τους ψηφοφόρους και πιο συγκεκριμένα από τον αγροτικό κόσμο που ψηφίζει ή στηρίζει τη Ν.Δ. Διότι οι αδικημένοι (όπως πάντα άλλωστε) είναι περισσότεροι. Κυρίως δε είναι αδικημένοι οι πραγματικοί παραγωγοί, κτηνοτρόφοι ή γεωργοί.
Ο Κ. Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος σήμερα το μέγεθος του κακού που έχει γίνει, θα θέλει να κερδίσει χρόνο για να ανασυνταχθεί. Πρώτον, θα ανοίξει το «πουγκί» πολύ περισσότερο στη ΔΕΘ υποσχόμενος ενισχύσεις και βοήθειες. Θα του στοιχίσει κάτι παραπάνω, αφού πρέπει να δώσει σ’ αυτούς που δεν ήθελε αφαιρώντας από τις ειδικές κατηγορίες που επρόκειτο να ενισχύσει και πάλι. Δεύτερον, θα επανασχεδιάσει τα δικά του προσωπικά βήματα προς τις εκλογές. Δεν αποκλείεται να εξετάσει (και πάλι) το ενδεχόμενο μιας ηρωικής αποχώρησης χωρίς τον κίνδυνο της εκλογικής αποτυχίας. Γιατί ακόμα κι αν βγει πρώτος, θα είναι μακριά από τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, δειλά αλλά διαρκώς κάποιοι στην ίδια του την παράταξη εξετάζουν εναλλακτικές ώστε να μείνουν στην εξουσία χωρίς την παρουσία Μητσοτάκη. Τα σενάρια πολλαπλασιάζονται, οι συζητήσεις στα πολιτικά και επιχειρηματικά τραπέζια επίσης.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κ. Μητσοτάκης έχει πλέον πολλά εμπόδια στην πορεία του. Τα επόμενα βήματά του είναι μετέωρα…