Τη μαζικοποίηση της φτώχειας και την εκρηκτική αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην Ισπανία. Το συμπέρασμα δεν προκύπτει από την αντιπολίτευση στη χώρα, αλλά από την καθολική μη κυβερνητική οργάνωση Caritas που σε έκθεσή της επισημαίνει ότι ο αριθμός των Ισπανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει διπλασιαστεί από το 2008 φτάνοντας πια τα 3 εκατομμύρια.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Caritas, περισσότερο από το 6% των Ισπανών ζει με λιγότερα από 308 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας. Γενικά το ποσοστό των φτωχών ανθρώπων είναι αυξημένο. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (INE), σχεδόν το 13% των νοικοκυριών στη χώρα δήλωσε το 2012 ότι δεν του αρκεί το εισόδημά του για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το τέλος του μήνα.
Συχνά η φτώχεια γίνεται χρόνια κατάσταση, προειδοποιεί η Caritas, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο του 1,3 εκατομμυρίου ανθρώπων που βοηθούσε το 2012 ελάμβανε βοήθεια από τη μη κυβερνητική οργάνωση για περισσότερα από τρία χρόνια. Η έκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι κύριες αιτίες της φτώχειας στην Ισπανία είναι το αυξημένο ποσοστό ανεργίας, που φτάνει το 26%, και οι μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι η κρίση δεν φέρνει μόνο μαζικοποίηση της φτώχειας, αλλά και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το πλουσιότερο 20% κατέχει 7,5 φορές περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 20%, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, που χαρακτηρίζει αυτό το χάσμα ως το βαθύτερο στην Ευρώπη.
Εξάλλου ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα αυξήθηκε σε 402 πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο. Η Caritas εκφράζει, τέλος, την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κρίση έχει αυξήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των Ισπανών, με τον αριθμό των εθελοντών που εργάζονται για την οργάνωση να αυξάνεται κατά 9,3%, στους 70.229, το 2012.