Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) θα αποτελεί στο εξής τον κρατικό διώκτη του οργανωμένου εγκλήματος στη Βρετανία. Το σώμα, κατά τα πρότυπα του αμερικανικού FBI, εγκαινίασε χθες τη λειτουργία του, η οποία ανακοινώθηκε από την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι. Επίκεντρο των δραστηριοτήτων του «βρετανικού FBI» θα είναι το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα και συγκεκριμένα όσα διαδραματίζονται στον κυβερνοχώρο, η προστασία των ανηλίκων, καθώς επίσης η φύλαξη των συνόρων.
Η NCA είναι πρακτικά η τρίτη προσπάθεια των βρετανικών αρχών από το 1998 να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική υπηρεσία στα πρότυπα του FBI. Η οικονομική συγκυρία υπονομεύει εκ προοιμίου για ακόμη μια φορά τη λειτουργία της καθώς ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας θα είναι περιορισμένος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι οργανισμοί που συγχωνεύθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί η NCA είχαν ετήσιο προϋπολογισμό 812 εκατομμυρίων λιρών, ενώ η νέα υπηρεσία θα πρέπει να λειτουργήσει το 2014 με 473,9 εκατομμύρια. Ήδη στη Βρετανία υφίσταται εκτεταμένη κριτική τόσο για τον περιορισμένο προϋπολογισμό όσο και για τα επιχειρησιακά κενά που ενδεχομένως θα προκύψουν.
Με μειωμένο προϋπολογισμό και λιγότερο προσωπικό το "βρετανικό FBI" θα θυμίζει τον υπερατλαντικό εξάδελφό του μόνο ως ανέκδοτο, καθώς, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του Λονδίνου αποφασίζει να υπονομεύσει ακόμη και την αποτελεσματικότητα του κράτους έναντι του οργανωμένου εγκλήματος, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για μείωση του δημόσιου τομέα.