Live τώρα    
Εκλογές στην Αυστρία / Εκλογές στην Αυστρία: Η "ανάσταση" του Χάιντερ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές στην Αυστρία / Εκλογές στην Αυστρία: Η "ανάσταση" του Χάιντερ...

Την επιστροφή της αυστριακής Ακροδεξιάς στο κεντρικό πολιτικό προσκήνιο φαίνεται να σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των χθεσινών κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα. Αν επιβεβαιωθούν τα exit polls, το κόμμα του Γκέοργκ Χάιντερ, που πρώτος είχε σοκάρει την Ευρώπη με τις εκλογικές του επιδόσεις το 1999, θα έχει ενισχύσει σημαντικά τη δύναμή του πιέζοντας έτσι τον κυβερνώντα "μεγάλο συνασπισμό" και την οριακή πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μεγάλων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων που μετέδωσε η δημόσια αυστριακή τηλεόραση χθες το βράδυ, οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν προηγούνται με ποσοστό 26,4%, έναντι 23,8% του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του μέχρι τώρα αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Αμφότερα τα κόμματα καταγράφουν σημαντικές απώλειες, με το συνολικό ποσοστό τους να ξεπερνά οριακά το 50%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Τρίτο σε δύναμη κόμμα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις συγκεντρώνει ένα 22,4%, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο κατάκτησης της δεύτερης θέσης, αναδεικνύεται το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 11,2%, έναντι του 10,4% το 2008, και ακολουθεί το πρωτοεμφανιζόμενο σε εθνικές εκλογές κόμμα Ομάδα Στρόναχ του Αυστρο-καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, με 6%.

Το ξενόφοβο και αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Ελευθέρων είχε συγκεντρώσει 17,5% στις προηγούμενες εκλογές του 2008 και αν οι προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος μετά το 27% το οποίο απέσπασε επί ηγεσίας Χάιντερ το 1999. Λίγο πριν τον θάνατο του, ο Χάιντερ αποχώρησε από το κόμμα και ίδρυσε το Μέλλον της Αυστρίας που συμμετείχε και στις χθεσινές εκλογές, με τα exit polls να το φέρνουν στο όριο της εισόδου στο οινοβούλιο.

Στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία, ο σημερινός ηγέτης του κόμματος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε εμφανιζόταν στις αφίσες κάτω από το σύνθημα "Αγάπα τον πλησίον σου. Για μένα, αυτό σημαίνει αγάπα τους Αυστριακούς μας". Κεντρική θέση στην προεκλογική καμπάνια του κόμματος είχε η υπόσχεση για αυστηρούς περιορισμούς στη μετανάστευση.

Η Αυστρία έλαβε πέρσι 17.400 αιτήσεις ασύλου, μια αύξηση κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι περισσότεροι μετανάστες στη χώρα προέρχονται από το Αφγανιστάν και τη Ρωσία. Περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου ένας στους πέντε Αυστριακούς, είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς. Οι περισσότεροι μετανάστες που δεν προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν φτάσει στην Αυστρία από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0