Θέματα προετοιμασίας της επικείμενης επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συζήτησαν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, στη συνάντησή τους το Σάββατο στην έδρα του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, ο γ.γ. του ΟΗΕ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συζήτησαν τις προετοιμασίες για την αναμενόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τον Οκτώβριο του 2013, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και τις προκλήσεις που εκκρεμούν και πιθανά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, ο Ντ. Έρογλου επανέλαβε στον συνομιλητή του την πρόταση για «συνεκμετάλλευση» των υδρογονανθράκων παρουσιάζοντας τις γνωστές του θέσεις περί χρονοδιαγράμματος και σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης.
Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στην ομογένεια την Παρασκευή το βράδυ υπογράμμισε την αναγκαιότητα για «σωστή προετοιμασία» πριν από την έναρξη των συνομιλιών.
Σημειώνεται πως το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και με στελέχη της αμερικανικής Γερουσίας και Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη.