Ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζέιμς Κλάπερ, υποσχέθηκε τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο ενός γενικού απολογισμού των δραστηριοτήτων των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, θέμα που, όπως είναι επόμενο, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.
Όπως τόνισε ο Κλάπερ, στο πλαίσιο της υπόσχεσης του Μπάρακ Ομπάμα για "περισσότερη διαφάνεια" οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θα αποκαλύπτουν σε ετήσια βάση τις "γενικές πληροφορίες" για "ορισμένα στοιχεία" των προγραμμάτων παρακολούθησης.
Ο αριθμός των εντολών παρακολούθησης όπως και ο "αριθμός των στόχων τους οποίους αφορούν αυτές οι εντολές" θα δίνονται στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τις εντολές που δίδονται στους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ ώστε να παρέχουν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στοιχεία σχετικά με τις διαδικτυακές δραστηριότητες αλλοδαπών μη μονίμων κατοίκων (μηνύματα, συνομιλίες) στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
Ο Κλάπερ υποσχέθηκε επίσης ότι θα γνωστοποιείται στο εξής ο αριθμός των "αιτήσεων εθνικής ασφαλείας" που δίδονται κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες. Οι "αιτήσεις" αυτές προς έναν οργανισμό (τηλεφωνικό πάροχο ή τράπεζα, για παράδειγμα) για να παραδώσει στις υπηρεσίες πληροφοριών, χωρίς να το αναφέρει πουθενά, ορισμένα δεδομένα για τους πελάτες της.
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Washington Post αποκάλυπτε στοιχεία για τον λεγόμενο μαύρο προϋπολογισμό, τα χρηματικά δηλαδή ποσά που εγκρίνει κάθε χρόνο το αμερικανικό Κογκρέσο για τη λειτουργία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για τις μυστικές τους υπηρεσίες σχεδόν διπλασιάστηκε, με τη CIA να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος για το 2013, 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας να ακολουθεί αμέσως μετά με 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απασχολούνται 107.035 εργαζόμενοι που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οποία θεωρείται η σοβαρότερη απειλή για την εθνική ασφάλεια.