Απρόσμενα εμπόδια και περιπλοκές συναντούν τα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για άμεση επέμβαση στη Συρία. Το μέτωπο των χωρών που ζητούν την πολιτική επίλυση της κρίσης διευρύνεται, ενώ οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ, οι οποίες παραμένουν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος παρά την εμφανή προσπάθεια περιθωριοποίησής τους από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, προχωρούν κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι η έρευνα των επιθεωρητών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή και ότι στη συνέχεια η αποστολή θα αναχωρήσει από τη Δαμασκό το πρωί του Σαββάτου για να του παραδώσει το πόρισμα των ερευνών. Ο Μπαν επανέλαβε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι θεωρείται απίθανη η έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Συρίας όσο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ παραμένουν στη Δαμασκό.
Λίγο μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ολοκληρώθηκε χωρίς να προκύψει κάποια απόφαση και λίγο πριν από τη νέα έκτακτη σύγκλησή του αργά χθες το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα υποστήριξε ότι δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη για μια "προειδοποιητική βολή" προς το καθεστώς Άσαντ. Η ιδέα είναι "να λάβει ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα" τόνισε, απορρίπτοντας πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει "άμεση στρατιωτική δέσμευση" των ΗΠΑ στον συριακό εμφύλιο.
Πούτιν και Μέρκελ συμφωνούν για τη σημασία των επιθεωρήσεων
Την ίδια ώρα η Γερμανία έπαιρνε αποστάσεις από την ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που επιζητούν μια επέμβαση το συντομότερο δυνατόν και ανεξάρτητα από την πορεία των ερευνών του ΟΗΕ. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν "στη σημασία να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία".
Από γερμανικής πλευράς ανακοινώθηκε ότι η Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να επιδιώξει να δοθεί μια γρήγορη διεθνής αντίδραση στην κρίση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διμερείς επαφές σε ανώτατο επίπεδο υπήρξαν και μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την ελπίδα "να ολοκληρωθεί σύντομα η αποστολή του ΟΗΕ και να υποβληθεί άμεσα μια έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας".
Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις στη Γερμανία, το 58% των πολιτών δηλώνει αντίθετο σε μία στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία με μόλις το 33% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ. Με βάση επίσης τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Politbarometer για το δεύτερο δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, σε περίπτωση που διεξαχθεί επιχείρηση υπό αμερικανική διοίκηση, μόνον το 41% των ερωτηθέντων απαντά πως η Γερμανία οφείλει να συνεισφέρει με οικονομική και υλική βοήθεια.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε με τον Αχμεντ Τζάρμπα, ηγέτη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, τη μεγαλύτερη δηλαδή συμμαχία Σύρων αντικαθεστωτικών. Μετά τη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν οι σφαγές και η κλιμάκωση της βίας στη Συρία και να συμβάλει στην προώθηση "πολιτικής λύσης", την οποία όμως εξάρτησε από τη σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Ενισχύεται ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο
Εκτός από τις διπλωματικές επαφές η Ρωσία προανήγγειλε, μέσω του πρακτορείου Ίντερφαξ, ότι στις ναυτικές της δυνάμεις στη Μεσόγειο θα προστεθούν σύντομα λόγω της "γνωστής κατάστασης" στη Συρία ένα αντιτορπιλικό και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους. Πηγές του γενικού επιτελείου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού διέψευσαν πάντως ότι η ανάπτυξη των πλοίων σχετίζεται με τη συριακή κρίση και υποστήριξαν ότι πρόκειται για προγραμματισμένη αντικατάσταση πλοίων.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ τόνισε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Συρία θα βγει "νικήτρια" από μια αναμέτρηση με τις ΗΠΑ. "Από την έναρξη της κρίσης, εσείς το ξέρετε, περιμένουμε τη στιγμή που ο πραγματικός μας εχθρός θα αποκαλυφθεί", τόνισε ενώπιον Σύρων αξιωματούχων.
Σε άλλες του δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο Άσαντ τόνισε ότι "οι απειλές για μια άμεση επίθεση κατά της Συρίας αυξάνουν μόνον την προσήλωσή της στις βαθιά ριζωμένες αρχές της και στην ανεξαρτησία της". Πρόσθεσε ότι η Συρία είναι αποφασισμένη "να εξαλείψει την τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και από τις δυτικές χώρες προκειμένου να υπηρετηθούν τα σχέδιά τους, τα οποία είναι η διαίρεση της περιοχής, ο κατακερματισμός της και η υποταγή των λαών της".