Συγκλονισμένη είναι η γαλλική κοινή γνώμη από την άγρια δολοφονία Γάλλου φοιτητή από ομάδα ακροδεξιών στην καρδιά του Παρισιού. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι ο 18χρονος Κλεμάν Μερίκ έχασε χθες τη ζωή του μετά το "εξαιρετικά βίαιο" χτύπημα που δέχτηκε από σιδερογροθιά.
Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε παζάρι ρούχων κοντά στον σταθμό του Σαν Λαζάρ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τρεις νεαροί σκίνχεντ έφθασαν στον τόπο του μπαζάρ το απόγευμα και διαπληκτίστηκαν με άλλη ομάδα νεαρών. Οι σκίνχεντ κάλεσαν ενισχύσεις και στη συνέχεια περίμεναν τους νεαρούς έξω από το κατάστημα. Έπειτα από τους διαπληκτισμούς, ένας από αυτούς χτύπησε τον Κλεμάν, που ανήκε σε αντιφασιστική οργάνωση, στο πρόσωπο με σιδηρογροθιά.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την επίθεση με τον "πιο απερίφραστο τρόπο" ενώ το Μέτωπο της Αριστεράς κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή ότι οι ακροδεξιοί ήταν μέλη της οργάνωσης Εθνικιστική Επαναστατική Νεολαία (JNR). Στην ανακοίνωσή του το Μέτωπο της Αριστεράς ανέφερε ότι η "θρασύδειλη επίθεση" κατά ακτιβιστή γνωστού για τη δέσμευσή του κατά της Άκρας Δεξιάς υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη για τη διάλυση των ομάδων της άκρας δεξιάς που "έχουν πληθύνει τις πράξεις βίας στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη χώρα εδώ και πολλές εβδομάδες".
Για επίθεση με "πολιτικά κίνητρα" έκαναν άλλωστε λόγο και αστυνομικές πηγές. Ο αρχηγός του JNR, Σερζ Αγιούμπ, αρνήθηκε τη συμμετοχή της οργάνωσής του στο περιστατικό, ωστόσο δήλωσε ότι τον διαπληκτισμό ξεκίνησαν ακτιβιστές της Άκρας Αριστεράς.
Λίγο αργότερα πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς ανακοίνωνε ότι αρκετά άτομα συνελήφθησαν για την υπόθεση, "μεταξύ αυτών και ο πιθανός δράστης". Αστυνομικές πηγές επιβεβαίωσαν εξάλλου ότι οι επτά συλλήψεις έγιναν ύστερα από εξέταση φωτογραφιών υπόπτων, που, "κατά ορισμένους, δραστηριοποιούνται γύρω από τον πυρήνα της Εθνικιστικής Επαναστατικής Νεολαίας".
Το βράδυ, πολλές εκατοντάδες Γάλλοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σεν Μισέλ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πολλών αντιφασιστικών οργανώσεων. Με συνθήματα και πλακάτ, οι διαδηλωτές ζήτησαν τη "διάλυση των φασιστικών και ρατσιστικών συνδέσμων" και να δοθεί ένα "τέλος στη βία και το μίσος" που εκφράζουν.