Με δύο πλέον επιβεβαιωμένους θανάτους διαδηλωτών, αλλά και τη συμμετοχή των τουρκικών συνδικάτων, οι κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν μπαίνουν στη δεύτερη εβδομάδα τους. Η μείωση της μαζικότητας και της έντασης των προηγούμενων ημερών φαίνεται, ωστόσο, να προμηνύει τη σταδιακή υποχώρησή τους.
Οι διαδηλώσεις δεν έλειψαν ούτε κατά τη χθεσινή ημέρα, με τις κινητοποιήσεις να περιορίζονται σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, όπου σημειώθηκαν και σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικές δυνάμεις. Στις συμπλοκές στη Σμύρνη ενεπλάκησαν, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες, και άνδρες με πολιτικά -οπαδοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- που χτυπούσαν τους διαδηλωτές με ρόπαλα.
Ο αριθμός των νεκρών από τον παροξυσμό αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών την ίδια ώρα αυξανόταν ύστερα από την επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου του 22χρονου διαδηλωτή, Αμπντουλά Κομέρτ. Σύμφωνα με την αρχική αναφορά του ιατροδικαστή, ο Κομέρτ χτυπήθηκε στο κεφάλι από κάνιστρο δακρυγόνων, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, να διατάξει έρευνα. Στελέχη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ανακοίνωσαν ότι ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του.
Την ίδια ώρα, τον γύρο του Διαδικτύου κάνει βίντεο που, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δείχνει τη δολοφονία ενός ακόμη διαδηλωτή, του 26χρονου Ετέμ Σαρισουλούκ, στη διάρκεια διαδήλωσης στην Άγκυρα. Στο βίντεο απεικονίζεται αστυνομικός να επιτίθεται εναντίον διαδηλωτών κρατώντας όπλο και πυροβολώντας προς διάφορες κατευθύνσεις. Αστυνομικοί που έχουν μείνει πίσω πυροβολούν επίσης.
Στους δρόμους και τα συνδικάτα
Για "κρατική τρομοκρατία" κατήγγειλε την κυβέρνηση η συνομοσπονδία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα KESK, που εκπροσωπεί 240.000 εργαζόμενους, και από χθες πραγματοποιεί 48ωρη απεργία συμπαράστασης στους διαδηλωτές. Χιλιάδες απεργοί πραγματοποίησαν το πρωί πορεία με τελικό προορισμό την εμβληματική πια για την εξέγερση πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πάντως ότι η απεργία δεν φάνηκε να επηρεάζει πολλές δημόσιες υπηρεσίες.
"Η τρομοκρατία που ασκείται από το κράτος εναντίον απολύτως ειρηνικών διαδηλώσεων συνεχίζεται κατά τρόπο που συνιστά απειλή για τη ζωή των πολιτών... η αγριότητα της καταστολής απεικονίζει την εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης προς τη δημοκρατία", καταγγέλλεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της συνομοσπονδίας.
Ενδεικτική της μαζικής υποστήριξης προς τις κινητοποιήσεις είναι και η απόφαση των δημοτικών αρχών της Αττάλειας να αρνηθούν να ανεφοδιάσουν τις αύρες της αστυνομίας, που τις τελευταίες ρίχνουν νερό με τεράστια πίεση κατά των διαδηλωτών σε όλη την Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, ο δήμαρχος Μουσταφά Ακαϊντίν, που προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, δεν επέτρεψε στην αστυνομία να πάρει νερό από τις δεξαμενές που ανήκουν στην Πυροσβεστική. Όπως προσθέτει το σχετικό δημοσίευμα, οι αστυνομικές δυνάμεις απευθύνθηκαν στη συνέχεια στον δήμο Κερπέζ, που εκπροσωπείται από το κυβερνών κόμμα, και πήραν το νερό που ήταν αποθηκευμένο για το πότισμα πάρκων και κήπων.
Συγκέντρωση έξω από το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη
Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Θέλουμε ελευθερία", περίπου 100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Τούρκοι, διαδήλωσαν έξω από το τουρκικό προξενείο της Νέας Υόρκης, ζητώντας την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους Τούρκους διαδηλωτές.
"Θέλουμε ελευθερία" και "Ερντογάν, παραιτήσου", φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της 3ης Λεωφόρου με την 50ή Οδό. Ορισμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του Ερντογάν όπου είχαν ζωγραφίσει ναζιστικά σύμβολα και άλλοι είχαν τουρκικές σημαίες. "Τουρκία, δεν είσαι μόνη" και "Σταματήστε την αστυνομική βαρβαρότητα" έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν.
Συγκέντρωση συμπαράστασης στους Τούρκους διαδηλωτές πραγματοποιήθηκε και στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό με συνθήματα "Αλληλεγγύη", "Σταματήστε τη βία", "Όλος ο κόσμος παρακολουθεί", "Τουρκία, δεν είσαι μόνη" και τραγουδούσαν τουρκικά τραγούδια.