Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C27.6°C
1 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.8°C27.7°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C22.1°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.8°C22.5°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
0 BF 53%
Γάζα / «Δεν υπάρχει τροφή, δεν υπάρχει νερό» - Οργή για τον αργό θάνατο που επιβάλλει το Ισραήλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γάζα / «Δεν υπάρχει τροφή, δεν υπάρχει νερό» - Οργή για τον αργό θάνατο που επιβάλλει το Ισραήλ

Παιδιά στη Γάζα
(EPA/HAITHAM IMAD)

Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, με τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα να βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού μετά από αποκλεισμό 11 εβδομάδων, ενώ την ίδια ώρα το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους το τελευταίο 24ώρο.

Παρά τις αυξανόμενες διεθνείς, αλλά και εγχώριες πιέσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την παροχή περισσότερης βοήθειας, λιγότερα από 100 φορτηγά έχουν εισέλθει στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία από τον ισραηλινό στρατό, από τη Δευτέρα οπότε και η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε να άρει τον αποκλεισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν πως η ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα είναι ανεπαρκής. Είναι «απλώς ένα προσωπείο για να φανεί ότι η πολιορκία έχει λήξει» τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Πριν τον Οκτώβριο του 2023, έμπαιναν καθημερινά περίπου 500 φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σήμερα, επιτρέπονται μόλις 100 ημερησίως, σε μια περίοδο ακραίας κρίσης – κάτι που είναι εξαιρετικά ανεπαρκές, επισημαίνουν.

 Στο μεταξύ, τουλάχιστον 20 ιατρικές δομές στη Γάζα υπέστησαν ζημιές ή εξαναγκάστηκαν να αναστείλουν μερικώς ή πλήρως τη λειτουργία τους την περασμένη εβδομάδα λόγω της προέλασης των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων, της έντασης των αεροπορικών βομβαρδισμών και των εκτεταμένων εντολών εκκένωσης. Καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν επείγουσα ανάγκη για ιατρική περίθαλψη και βοήθεια, οι ισραηλινές αρχές πρέπει να σταματήσουν τον εσκεμμένο αποκλεισμό της Γάζας και την εξόντωση του συστήματος υγείας της, το οποίο στηρίζει την εκστρατεία εθνοκάθαρσης, δηλώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Με τις αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά των αρμάτων μάχης να συνεχίζουν να σφυροκοπούν τον θύλακα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους την Τετάρτη, οι τοπικοί αρτοποιοί και οι μεταφορείς δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη λάβει νέες προμήθειες σε αλεύρι και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ο Αμπντέλ-Νάσερ Αλ-Ατζραμί, επικεφαλής της ένωσης ιδιοκτητών αρτοποιείων, δήλωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον 25 αρτοποιεία που ενημερώθηκαν ότι θα λάβουν αλεύρι από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων δεν είχαν λάβει τίποτα.

«Δεν υπάρχει αλεύρι, ούτε φαγητό, ούτε νερό», είπε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων η Σαμπάχ Ουάρς Άγκα μια 67χρονη γυναίκα από την πόλη Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα, που μένει σε μια σκηνή κοντά στην παραλία της πόλης της Γάζας. «Συνήθιζε να παίρνουμε νερό από την αντλία, τώρα η αντλία έχει σταματήσει να λειτουργεί. Δεν υπάρχει ντίζελ ή βενζίνη» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η απόφαση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν μια εξωφρενικά ανεπαρκή ποσότητα βοήθειας στη Γάζα μετά από μήνες απόλυτης πολιορκίας υποδηλώνει την πρόθεσή τους να αποφύγουν τις κατηγορίες ότι οδηγούν τον πληθυσμό σε λιμό, ενώ στην πραγματικότητα τον κρατούν οριακά ζωντανό» σημείωσε η Pascale Coissard, συντονίστρια επειγουσών παρεμβάσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Khan Younis.

«Αυτό το σχέδιο αποτελεί τρόπο εργαλειοποίησης της βοήθειας, καθιστώντας την εργαλείο για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών στόχων των ισραηλινών δυνάμεων» τόνισε.

Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών Μαχμούντ αλ-Χαου αναγκάζεται καθημερινά να περιμένει για ώρες σε συσσίτιο, φοβούμενος ότι τα παιδιά του θα λιμοκτονήσουν. Ξεκινά μέσα από τα ερείπια της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα αναζητώντας φαγητό, περιμένοντας μέσα στο πλήθος έως και έξι ώρες για να βρει μετά βίας αρκετό φαγητό για να θρέψει την οικογένειά του.

Κάποιες μέρες είναι τυχερός και μπορεί να βρει σούπα με φακές. Άλλες μέρες επιστρέφει με άδεια χέρια. «Έχω μια άρρωστη κόρη. Δεν μπορώ να της προσφέρω τίποτα. Δεν υπάρχει ψωμί, δεν υπάρχει τίποτα», είπε ο 39χρονος στο Reuters. «Είμαι εδώ από τις οκτώ το πρωί, μόνο και μόνο για να πάρω ένα πιάτο για έξι άτομα, ενώ δεν είναι αρκετό για ένα άτομο (...) Μακάρι όλοι να ήταν δίπλα μας. Τα παιδιά μας πεθαίνουν αργά».

Η επανέναρξη της επίθεσης στη Γάζα από τον Μάρτιο, μετά από δίμηνη εκεχειρία, έχει καταδικαστεί από χώρες που εδώ και καιρό ήταν επιφυλακτικές στο να ασκήσουν ανοιχτά κριτική κατά του Ισραήλ.  Ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο σημαντικότερος σύμμαχος της χώρας, έχουν δείξει σημάδια ότι χάνουν την υπομονή τους με τον Νετανιάχου.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 82 Παλαιστίνιους και 262 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας 24ωρης περιόδου αναφοράς, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Την ίδια ώρα γιατροί και υγειονομικοί λένε ότι οι ισραηλινές επιδρομές έχουν σκοτώσει περισσότερους από 500 ανθρώπους τις τελευταίες οκτώ ημέρες.

Το Ισραήλ εμπόδισε την είσοδο ιατρικών ειδών, τροφίμων και καυσίμων στη Γάζα από τις αρχές Μαρτίου, με διεθνείς οργανώσεις να προειδοποιούν για τον επικείμενο λιμό στον πολιορκημένο θύλακα που φιλοξενεί 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Σε ορισμένα φορτηγά επετράπη η είσοδος στη Γάζα τη Δευτέρα. Ωστόσο, μέχρι το βράδυ της Τρίτης, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι δεν είχε διανεμηθεί καμία βοήθεια .

Η Βρετανία ανέστειλε την Τρίτη τις συνομιλίες για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας λόγω της «καταστροφικής κατάστασης» στη Γάζα. Η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς απείλησαν με «συγκεκριμένες ενέργειες» εάν το Ισραήλ συνεχίσει την επίθεσή του.

Την ίδια ώρα εντός του Ισραήλ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Γκολάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της αυτή την εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι «μια λογική χώρα δεν σκοτώνει μωρά από χόμπι» και είπε ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να «μετατραπεί σε κράτος παρίας».

Ο Γκολάν, πρώην αναπληρωτής διοικητής του ισραηλινού στρατού και ήρωας της διάσωσης αμάχων την 7η Οκτωβρίου, ηγείται ενός κόμματος με μικρή εκλογική επιρροή. Ωστόσο, τα λόγια του, και παρόμοια σχόλια του πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ σε συνέντευξή του στο BBC, υπογράμμισαν την αυξανόμενη ανησυχία που επικρατεί εντός του Ισραήλ για τη συνέχιση του πολέμου, ενώ 58 όμηροι παραμένουν στη Γάζα. 

Ο Νετανιάχου απέρριψε την κριτική λέγοντας «άκουσα τον Ολμερτ και τον Γκολάν – και είναι σοκαριστικό. Την ώρα που οι στρατιώτες μας μάχονται τη Χαμάς, κάποιοι ενισχύουν την ψευδή προπαγάνδα κατά του Ισραήλ».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ευρεία υποστήριξη για μια κατάπαυση του πυρός που θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των ομήρων, με μια δημοσκόπηση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ αυτή την εβδομάδα να δείχνει ότι το 70% τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας.Αλλά οι σκληροπυρηνικοί στο υπουργικό συμβούλιο, μερικοί από τους οποίους υποστηρίζουν την πλήρη απέλαση όλων των Παλαιστινίων από τη Γάζα, έχουν επιμείνει στη συνέχιση του πολέμου μέχρι την «τελική νίκη», η οποία θα περιλαμβάνει τον αφοπλισμό της Χαμάς καθώς και την επιστροφή των ομήρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL