Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
12 °C
12.3°C12.3°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.5°C
4 BF 89%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
15.3°C15.3°C
4 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
13 °C
12.7°C12.7°C
1 BF 96%
Τραμπ / «Υποσχόμενη αλλά όχι πλήρης» η δήλωση Πούτιν για την εκεχειρία στην Ουκρανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τραμπ / «Υποσχόμενη αλλά όχι πλήρης» η δήλωση Πούτιν για την εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ
YURI GRIPAS/POOL/EPA

«Πολλά υποσχόμενη» αλλά όχι «πλήρης» χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ την δήλωση του του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έκανε μια πολλά υποσχόμενη δήλωση, αλλά δεν ήταν πλήρης» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στο Οβάλ Γραφείο, ενώ δήλωσε «πρόθυμος» να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Θα είναι μια πολύ απογοητευτική στιγμή για τον κόσμο» αν η Ρωσία δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε.

Δήλωσε παράλληλα ότι ο ειδικός απεσταλμένος του, ο Στιβ Γουίτκοφ, διεξάγει «σοβαρές συνομιλίες» με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και πως «ελπίζουμε ότι (οι Ρώσοι) θα κάνουν το σωστό».  Ο Τραμπ είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου αφορούν και ένα «μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας». 

Ο Ρούτε από την πλευρά του είπε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή όπλων. Η συμμαχία υπολείπεται της Ρωσίας και της Κίνας σε ότι αφορά την παραγωγή όπλων, τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Πούτιν έθεσε σε συνέντευξη Τύπου υ με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο τους όρους της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία λέγοντας ότι θα πρέπει να οδηγεί σε μακροπρόθεσμη ειρήνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι μια εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι θετική, αλλά έθεσε σοβαρές επιφυλάξεις για τους όρους και τις προθέσεις πίσω από την πρόταση. Ο ίδιος έθεσε ζήτημα εποπτείας και εφαρμογής της εκεχειρίας, δεδομένου του μεγέθους της γραμμής του μετώπου και παρότι υποστήριξε ότι η ίδια η εκεχειρία είναι σωστή και η Ρωσία θα τη στηρίξει, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να συζητηθούν.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο αλλάζει ραγδαία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα διαμορφώσει την επόμενη στρατηγική της βάσει των εξελίξεων, ενώ  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι εάν Ουάσινγκτον και Μόσχα καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα μπορούσε να υπάρξει νέος αγωγός φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL