Live τώρα    
Ουκρανία / Χάνει το Κουρσκ - Συνεχίζονται οι μάχες στα περίχωρα της Σούντζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία / Χάνει το Κουρσκ - Συνεχίζονται οι μάχες στα περίχωρα της Σούντζα

Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή Κουρσκ
Φωτογραφία αρχείου RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT/EPA

Τα ουκρανικά στρατεύματα φάνηκαν να χάνουν την περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα έκανε λόγο για νέες προελάσεις και στρατιωτικοί μπλόγκερ δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου υποχωρούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουκρανία στις 6 Αυγούστου πέρυσι είχε κατακτήσει μια έκταση εντός ρωσικού εδάφους αναπτερώνοντας το ηθικό των πολιτών και αποκτώντας ένα πιθανό διαπραγματευτικό χαρτί, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα είδε την θέση της να επιδεινώνεται απότομα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την Τετάρτη την κατάληψη πέντε ακόμη χωριών και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η δυναμική είναι καλή».

Το Reuters μπόρεσε να επαληθεύσει βίντεο που δημοσιεύτηκε από Ρώσους μπλόγκερ και κρατικά μέσα ενημέρωσης που δείχνει στρατεύματα με μια ρωσική σημαία σε μια πλατεία στο κέντρο της Σούτζα, μια πόλη στην περιοχή Κουρσκ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα σε έναν αυτοκινητόδρομο που χρησιμοποιείται από την Ουκρανία ως οδός ανεφοδιασμού.

Ο χάρτης του Deep State, ενός έγκυρου ουκρανικού ιστότοπου που απεικονίζει τις πρώτες γραμμές του μετώπου, ενημερώθηκε δείχνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είχαν πλέον τον έλεγχο της Σούντζα. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα.

Ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας αρνήθηκε αυτή την εβδομάδα ότι τα στρατεύματά του του είχαν περικυκλωθεί, αλλά είπε ότι λαμβάνουν καλύτερες αμυντικές θέσεις.

Ο Skadovskyi Defender, ένας Ουκρανός στρατιωτικός blogger, έγραψε στο Telegram: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εγκαταλείπουν το Κουρσκ. Δεν θα υπάρχει κανένα Ουκρανός στρατιώτης εκεί μέχρι την Παρασκευή». Το ίδιο κανάλι ανέφερε ωστόσο, ότι η Ουκρανία συνέχιζε να πραγματοποιεί σφοδρά πλήγματα στη Σούτζα.

Ο Ρώσος κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι τέσσερις άμαχοι υπάλληλοι ενός εργοστασίου ζωοτροφών σκοτώθηκαν βορειοανατολικά της Σούτζα την Τετάρτη. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους λογαριασμούς από καμία πλευρά λόγω περιορισμών στην κάλυψη των αναφορών.

Ο ανεξάρτητος Ρώσος αναλυτής Ruslan Leviev είπε ότι η ουκρανική εισβολή πλησιάζει στο τέλος της. «Ίσως αυτή η ιστορία τελειώσει σήμερα. Ίσως προσπαθήσουν να κρατήσουν τα παραμεθόρια χωριά για άλλες δύο μέρες. Αλλά γενικά η ιστορία του προγεφυρώματος του Κουρσκ φτάνει στο τέλος της και τα ουκρανικά στρατεύματα φεύγουν» είπε στο Dozhd TV.

Η Ουκρανία συμφώνησε την Τρίτη σε μια πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών. Το Κρεμλίνο είπε ότι πρέπει να ενημερωθεί από την αμερικανική πλευρά πριν σχολιάσει εάν οι όροι κατάπαυσης του πυρός είναι αποδεκτοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0