Η κατάσταση στις ακτές του Περού είναι δραματική, καθώς η χώρα πλήττεται από μια σφοδρή φουσκοθαλασσιά που έχει οδηγήσει σε κλείσιμο 91 λιμανιών και περιορισμό της πρόσβασης σε παραλίες, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι κάτοικοι και οι τουρίστες.
Οι αρχές ανακοίνωσαν την απόφαση το Σάββατο, τονίζοντας ότι η φουσκοθαλασσιά, η οποία πλήττει κυρίως το βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας, αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025.
«Ο αριθμός των λιμανιών που έκλεισαν σε όλη την ακτογραμμή έφθασαν τα 91 εξαιτίας της συνέχισης ανώμαλης φουσκοθαλασσιάς ως την 1η Ιανουαρίου 2025», ανέφερε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (COEN) μέσω X.
Αρχικά, οι περουβιανές αρχές είχαν ανακοινώσει το κλείσιμο 30 λιμένων από προχθές Παρασκευή ως την Τετάρτη.
#COENInforma
— COEN - INDECI (@COENPeru) December 28, 2024
Actualización: Se incrementa a 91 puertos cerrados en todo el litoral, de acuerdo a lo informado por la @MGP_DICAPI, ante la continuidad de #OleajeAnómalo hasta el 01/01/2025.#COENMonitorea pic.twitter.com/2W1L1wUNXC
Η καταστροφή είναι εμφανής σε όλη την ακτογραμμή, με κύματα που φτάνουν τα τέσσερα μέτρα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε αλιευτικά σκάφη και επιχειρήσεις κοντά στη θάλασσα, ενώ πολλές παραλιακές περιοχές έχουν πλημμυρίσει.
Ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα σφοδρός στις περιοχές Τούμπες και Πίουρα, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, όπου οι πλημμύρες και οι ζημιές είναι εκτεταμένες.
⚠️ #AHORA: El fuerte #Maretazo arrasa las embarcaciones pesqueras ante el asombro de los propios pescadores en #CaboBlanco (Piura 🇵🇪). pic.twitter.com/Z85ntCW9LR
— ASISMET (@Asismet_IF) December 27, 2024
Στο Καγιάο, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι του Περού, σε περιοχή που γειτονεύει με την πρωτεύουσα Λίμα, «αποφασίστηκε να αποκλειστεί η πρόσβαση» σε διάφορες τουριστικές παραλίες, ανακοίνωσε ο δήμος μέσω X.
«Αυτή η φουσκοθαλασσιά δημιουργείται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Περού, ανοικτά των ακρών των ΗΠΑ, από επίμονο άνεμο στην επιφάνεια του ωκεανού που κινείται προς τις ακτές μας», δήλωσε ο πλοίαρχος Ενρίκε Βαρέα στο . Canal N.
Το φαινόμενο προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες μικρά αλιευτικά και επιχειρήσεις κοντά στη θάλασσα, καθώς και τη φυγή κατοίκων παραλιακών περιοχών εξαιτίας πλημμυρών κατά τόπους, πιστοποιεί οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από ΜΜΕ και μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
🌊#Maretazo en el #Callao.🇵🇪
— ASISMET (@Asismet_IF) December 28, 2024
A pesar de las barreras instaladas, una parte de la plaza Miguel Grau se encuentra inundada, parece una piscina.
La mezcla de la alta marea más el propio oleaje anómalo produce estas inundaciones parciales, sobre todo si está al mismo nivel del mar. pic.twitter.com/CswK67e3KU
Η διεύθυνση υδρογραφίας και πλοήγησης του περουβιανού πολεμικού ναυτικού προειδοποίησε εναντίον αφύσικης φουσκοθαλασσιάς διαφόρων βαθμών έντασης κατά τόπους.
Σύμφωνα με προειδοποιητικό δελτίο που εξέδωσε ο θεσμός αυτός προχθές Παρασκευή, η φουσκοθαλασσιά αναμένεται να διαρκέσει ως την 1η Ιανουαρίου, πλήττοντας διάφορες περιοχές, από βορρά προς νότο.
🌊 #MARETAZO: La localidad de #Máncora (Piura) viene siendo afectada por el oleaje anómalo del noroeste. Reportan que el mar se sale hasta las calles.
— ASISMET (@Asismet_IF) December 27, 2024
🚩BANDERA ROJA: Eviten acercarse al litoral norte y centro del Perú. pic.twitter.com/fyyPpL8nnf
Η κυβέρνηση του Περού και οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την κατάσταση και προειδοποιούν για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ η φουσκοθαλασσιά αναμένεται να συνεχιστεί με αυξανόμενη ένταση κατά τις επόμενες εβδομάδες.
#Maretazo #Máncora. The entire Tumbesino and Piurano coast are under the impacts of this powerful event. This is the tourist area of the city of #Máncora pic.twitter.com/CH13nvk7fl
— Alertas Climáticos 🌊🚨 (@alertasdoclima) December 28, 2024