Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.1°C
1 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
8.2°C10.7°C
0 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.0°C13.3°C
0 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C14.8°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
1 BF 81%
Συρία / Ποιο είναι το προφίλ του μεταβατικού πρωθυπουργού - Άνοιξε ξανά η Κεντρική Τράπεζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία / Ποιο είναι το προφίλ του μεταβατικού πρωθυπουργού - Άνοιξε ξανά η Κεντρική Τράπεζα

ΣΥΡΙΑ
BILAL AL HAMMOUD

Ο νέος μεταβατικός ηγέτης της Συρίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναλαμβάνει τη χώρα ως προσωρινός πρωθυπουργός με την υποστήριξη των πρώην ανταρτών που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από τρεις ημέρες.

Σε μια σύντομη ομιλία στην κρατική τηλεόραση, ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, μια προσωπικότητα ελάχιστα γνωστή στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας είπε ότι θα ηγηθεί της προσωρινής αρχής μέχρι την 1η Μαρτίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σήμερα πραγματοποιήσαμε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που περιλάμβανε μια ομάδα από την κυβέρνηση της Σωτηρίας που εργαζόταν στην Ιντλίμπ και τη γύρω περιοχή, και την κυβέρνηση του καθεστώτος που ανατράπηκε», είπε σύμφωνα με το Reuters.

Πίσω του υπήρχαν δύο σημαίες - η πράσινη, ασπρόμαυρη σημαία που κυμάτιζαν οι αντίπαλοι του Άσαντ σε όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και μια λευκή σημαία με τον ισλαμικό όρκο πίστης σε μαύρη γραφή, που κυματίζουν συνήθως στη Συρία σουνίτες ισλαμιστές μαχητές.

Στην πρωτεύουσα της Συρίας, οι τράπεζες άνοιξαν ξανά για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του Άσαντ. Τα καταστήματα άνοιγαν και πάλι, η κυκλοφορία επέστρεψε στους δρόμους και οι καθαρίστριες σαρώνουν τους δρόμους.

ΣΥΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
BILAL AL HAMMOUD

Σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση στον αριθμό των ενόπλων στους δρόμους. Δύο πηγές κοντά στους αντάρτες δήλωσαν ότι η διοίκηση τους έδωσε εντολή στους μαχητές να αποσυρθούν από τις πόλεις και να αναπτυχθούν εκεί η αστυνομία και οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας που συνδέονται με την κύρια ανταρτική ομάδα Hayat Tahrir al-Shams (HTS).

ΣΥΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
BILAL AL HAMMOUD/ΕΡΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως την πολιτική μεταβατική διαδικασία της Συρίας και θέλει αυτή να οδηγήσει σε διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς θρησκευτικούς λόγους.

Η διαδικασία πρέπει να αποτρέψει τη χρήση της Συρίας ως βάσης για την τρομοκρατία και να διασφαλίσει ότι τυχόν αποθέματα χημικών ή βιολογικών όπλων θα καταστραφούν με ασφάλεια, είπε σε δήλωσή του.

 

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν βάσεις του συριακού στρατού. 

ΣΥΡΙΑ
BILAL AL HAMMOUD/ΕΡΑ

Το Ισραήλ, το οποίο έστειλε δυνάμεις πέρα ​​από τα σύνορα σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εντός της Συρίας, αναγνώρισε την Τρίτη ότι στρατεύματα είχαν επίσης λάβει ορισμένες θέσεις πέρα ​​από τη ζώνη ασφαλείας, αν και αρνήθηκε ότι προχωρούσαν προς τη Δαμασκό.

Σε ένδειξη ότι οι ξένοι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με το HTS, την πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα που οδήγησε την εξέγερση κατά του Άσαντ και έχει τονίσει πρόσφατα τη ρήξη της με τις τζιχαντιστικές της ρίζες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία υποβάθμισε τον χαρακτηρισμό του ως τρομοκρατική οργάνωση.

ΣΥΡΙΑ
BILAL AL HAMMOUD/ΕΡΑ

«Η πραγματικότητα είναι τόσο μακριά που το HTS και επίσης οι άλλες ένοπλες ομάδες στέλνουν μηνύματα στον συριακό λαό  ενότητας, συμπερίληψης», είπε ο Γκέιρ Πέντερσεν σε ενημέρωση στη Γενεύη.

Ο νέος μεταβατικός ηγέτης της Συρίας έχει μικρό πολιτικό προφίλ πέρα ​​από την επαρχία Ιντλίμπ, μια κυρίως αγροτική βορειοδυτική περιοχή όπου οι αντάρτες είχαν διατηρήσει μια διοίκηση κατά τα πολλά χρόνια που οι γραμμές του εμφυλίου πολέμου της Συρίας είχαν παγώσει.

Μια σελίδα στο Facebook της διοίκησης των ανταρτών αναφέρει ότι εκπαιδεύτηκε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, έλαβε αργότερα πτυχίο στη σαρία και το δίκαιο και είχε θέσεις σε τομείς συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης.

Η εισβολή του Ισραήλ στα νοτιοδυτικά και οι αεροπορικές επιδρομές του δημιουργούν ένα επιπλέον πρόβλημα ασφάλειας για τη νέα κυβέρνηση, αν και το Ισραήλ λέει ότι η παρέμβασή του είναι προσωρινή.

Αφού η φυγή του Άσαντ την Κυριακή τερμάτισε περισσότερες από πέντε δεκαετίες διακυβέρνησης της οικογένειάς του, τα ισραηλινά στρατεύματα μετακόμισαν στη ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1973.

Τρεις πηγές ασφαλείας δήλωσαν την Τρίτη ότι οι Ισραηλινοί είχαν προχωρήσει πέρα ​​από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Μια συριακή πηγή είπε ότι έφτασαν στην πόλη Κατάνα, αρκετά χιλιόμετρα (μίλια) ανατολικά της ουδέτερης ζώνης και σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ισμαήλ Κατς δήλωσε ότι έδωσε εντολή να δημιουργηθεί μια «στείρα αμυντική ζώνη» στη νότια Συρία για την προστασία του Ισραήλ από την τρομοκρατία.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Nadav Shoshani είπε ότι τα στρατεύματα βρίσκονταν στην ουδέτερη ζώνη και "μερικά επιπλέον σημεία" στην περιοχή, η πρώτη προφανής επίσημη ισραηλινή παραδοχή ότι είχαν προχωρήσει πέρα ​​από αυτήν. Είπε, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε σημαντική ώθηση στη Συρία.

Ο Κατς είπε επίσης ότι το ναυτικό του Ισραήλ κατέστρεψε τον στόλο της Συρίας.

Πηγές περιφερειακής ασφάλειας και αξιωματικοί του συριακού στρατού, δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές της Τρίτης έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροπορικές βάσεις σε όλη τη Συρία και κατέστρεψαν δεκάδες ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία καταδίκασαν την ισραηλινή εισβολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL