Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους στη Γαλλία το Σάββατο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει τον κεντροδεξιό Μισέλ Μπαρνιέ στη θέση του πρωθυπουργού. Αριστερές δυνάμεις κατηγορούν τον Μακρόν για «υφαρπαγή» της εκλογικής διαδικασίας, καθώς ο 73χρονος πρώην διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit ανέλαβε την ηγεσία της κυβέρνησης.
Ο Μακρόν κατέληξε στην απόφαση αυτή την Πέμπτη, μετά από δύο μήνες αναζητήσεων για τον κατάλληλο υποψήφιο. Ο Μπαρνιέ, γνωστός για τις συντηρητικές του θέσεις, ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μια περίοδο που η γαλλική βουλή είναι κατακερματισμένη, χωρίς σαφή πλειοψηφία για κανένα κόμμα, από τις εκλογές του Ιουλίου.
🔴 « Siamo tutti antifascisti ! »
— L'insoumission (@L_insoumission) September 7, 2024
3 000 personnes mobilisées dans les rues de Brest contre le coup de force d’Emmanuel Macron.
51% des Français pour la destitution du chef de l’État.#MarcheDestitution pic.twitter.com/fqL2BS1Xos
Αμέσως μετά τον διορισμό του, τα αριστερά κόμματα, όπως η Ανυπότακτη Γαλλία, κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Μακρόν ότι παραβίασε τη δημοκρατική διαδικασία, καθώς αρνήθηκε να διορίσει πρωθυπουργό από τον αριστερό συνασπισμό που ήρθε πρώτος σε ψήφους.
Ο Μπαρνιέ, στην πρώτη του συνέντευξη, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα απαρτίζεται από συντηρητικά και κεντρώα στελέχη, αλλά εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχουν και αριστερές δυνάμεις. Ωστόσο, η βασική του πρόκληση είναι να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό για το 2025 και να προχωρήσει σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, καθώς η Γαλλία αντιμετωπίζει πιέσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
Η αριστερά συνεχίζει να τον καταγγέλλει, ενώ δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe δείχνει ότι το 74% των Γάλλων θεωρεί πως ο Μακρόν αγνόησε το εκλογικό αποτέλεσμα, με το 55% να πιστεύει ότι «υφάρπαξε», τις εκλογές.
Διαδηλώσεις και επόμενα βήματα
Αντιδρώντας στον διορισμό του Μπαρνιέ, το κεντροδεξιό κόμμα του οποίου Les Republicains είναι πέμπτο σε δύναμη στο κοινοβούλιο με λιγότερους από 50 βουλευτές, τα αριστερά κόμματα, συνδικάτα και φοιτητικές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις, ενώ σχεδιάζουν και νέες κινητοποιήσεις, με ενδεχόμενη κήρυξη απεργίας την 1η Οκτωβρίου.
Η Ανυπότακτη Γαλλία προγραμματίζει περισσότερες από 130 κινητοποιήσεις, ενώ προγραμματίζεται και γενική απεργία για την 1η Οκτωβρίου.
Ο Μπαρνιέ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης από τη βουλή, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός, αν και δεν αντιτίθεται άμεσα στον διορισμό του, θέτει όρους για τη στήριξή του.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, χαρακτήρισε τον Μπαρνιέ ως «πρωθυπουργό υπό εποπτεία», τονίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη δική τους συμμετοχή.