Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C12.8°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.7°C15.9°C
4 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C23.6°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11 °C
10.7°C10.7°C
1 BF 91%
Λονδίνο / Χιλιάδες διαδηλώνουν για την αποκατάσταση της φύσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λονδίνο / Χιλιάδες διαδηλώνουν για την αποκατάσταση της φύσης

Η βρετανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια Emma Thompson και ο Βρετανός βιομήχανος και ακτιβιστής της πράσινης ενέργειας Dale Vince συμμετέχουν στην πορεία «Επαναφέρετε τη φύση τώρα» στο Λονδίνο, Βρετανία, 22 Ιουνίου 2024. Περισσότερες από 350 περιβαλλοντικές ομάδες συμπεριλαμβανομένου του National Trust, Η Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) και η Extinction Rebellio (XR) πραγματοποιούν πορεία στο Λονδίνο στις 22 Ιουνίου για να απαιτήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κλιματική και
(EPA/MAJA SMIEJKOWSKA)

Περισσότερες από 350 περιβαλλοντικές ομάδες συμπεριλαμβανομένου της National Trust, της Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) και της Extinction Rebellion (XR) πραγματοποίησαν πορεία στο Λονδίνο στις 22 Ιουνίου απαιτώντας από τη βρετανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κλιματική και οικολογική κρίση.

Ομάδες όπως η National Trust και η RSPB ενώθηκαν για πρώτη φορά με ακτιβιστές της Direct Action και με εκατοντάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου. Η βρετανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια Emma Thompson και ο Βρετανός βιομήχανος και ακτιβιστής  Dale Vince συμμετείχαν στην πορεία με σύνθημα «Επαναφέρετε τη φύση τώρα» στο Λονδίνο.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές φέρουν πινακίδες καθώς συμμετέχουν στην πορεία «Επαναφέρετε τη φύση τώρα» στο Λονδίνο, Βρετανία, 22 Ιουνίου 2024. Περισσότερες από 350 περιβαλλοντικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων των National Trust, Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) και Extinction Rebellio (XR ) πραγματοποιούν πορεία μέσω του Λονδίνου στις 22 Ιουνίου για να απαιτήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κλιματική και οικολογική κρίση.
(EPA/MAJA SMIEJKOWSKA)

Επικυρώθηκε ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόταση για τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης (Nature Restoration Law) κατατέθηκε το 2022, με στόχο την αποκατάσταση του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ μέχρι το 2030 και όλων των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων μέχρι το 2050. Την Δευτέρα το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ενέκρινε τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης με την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία. Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός νόμος που αποσκοπεί στην αποκατάσταση και διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων. Η απόφαση ελήφθη βάσει των ψήφων των μεμονωμένων υπουργών και όχι των εθνικών κυβερνήσεων, και αναμένεται να προκαλέσει νομικές διαμάχες σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές φέρουν πινακίδες καθώς συμμετέχουν στην πορεία «Επαναφέρετε τη φύση τώρα» στο Λονδίνο, Βρετανία, 22 Ιουνίου 2024. Περισσότερες από 350 περιβαλλοντικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων των National Trust, Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) και Extinction Rebellio (XR ) πραγματοποιούν πορεία μέσω του Λονδίνου στις 22 Ιουνίου για να απαιτήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κλιματική και οικολογική κρίση.
(EPA/MAJA SMIEJKOWSKA)

Ο κανονισμός σχεδιαζόταν αρχικά να εγκριθεί τον Μάρτιο, όμως η ψηφοφορία αναβλήθηκε όταν η Ουγγαρία απέσυρε αιφνιδιαστικά τη στήριξή της και το μέτρο δεν είχε πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία. Κατά του νόμου ψήφισαν την Δευτέρα η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πολωνία, ενώ το Βέλγιο απείχε. Τελικώς, η στροφή της Αυστρίας βοήθησε το Συμβούλιο να περάσει τον πήχη μόλις κατά 1,07 ποσοστιαία μονάδα.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αντιτάχθηκε έντονα στον νόμο αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσπαθώντας να προσελκύσει την υποστήριξη των αγροτών ενόψει των ευρωεκλογών. Η σύγκρουση αυτή αποτέλεσε το βασικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ του επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με αποτέλεσμα η πρόεδρος να υποχωρήσει στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, η οποία έχει ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Ιστορική απόφαση για τις εξορύξεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καύση ορυκτών καυσίμων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την έγκριση έργων. Αυτή η απόφαση, η οποία αφορά τις «εκπομπές καύσης», θεωρείται μεγάλη νίκη για την κλιματική δικαιοσύνη και επηρεάζει και άλλες υποθέσεις.

Το δικαστήριο συμφώνησε και ανέφερε ότι οι εκπομπές αυτές είναι αναπόφευκτες και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ιστορική απόφαση, που εκδόθηκε την Πέμπτη, θέτει ένα σημαντικό προηγούμενο για το αν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι «αναπόφευκτες» μελλοντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ένα έργο ορυκτών καυσίμων. Οι ακτιβιστές χαρακτήρισαν την απόφαση ως μια «μεγάλη νίκη στον αγώνα για ένα βιώσιμο κλίμα» και δήλωσαν ότι ενισχύει αρκετές άλλες εγχώριες δίκες που αμφισβητούν την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

Η υπόθεση ξεκίνησε από την ακτιβίστρια Σάρα Φιντς, η οποία υποστήριξε ότι οι εκπομπές από τη χρήση του πετρελαίου πρέπει να υπολογίζονται κατά την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου και όχι μόνο οι εκπομπές από τον ίδιο τον χώρο εξόρυξης.

Η τοπική αρχή του Surrey είχε εγκρίνει την επέκταση της άδειας γεώτρησης πετρελαίου στο Horse Hill χωρίς να υπολογίσει τις εκπομπές που θα προέκυπταν από την καύση του εξορυγμένου πετρελαίου. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέτρεψε αυτή την προσέγγιση, με την πλειοψηφία των δικαστών να δηλώνουν ότι οι εκπομπές καύσης αποτελούν ουσιαστικό μέρος των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.

Οι δικαστές τόνισαν ότι η πλήρης περιβαλλοντική εκτίμηση είναι κλειδί για την εξασφάλιση της δημοκρατικής νομιμότητας των αποφάσεων που επηρεάζουν το περιβάλλον. Η απόφαση υπογραμμίζει ότι η εξαγωγή ορυκτών καυσίμων οδηγεί αναπόφευκτα σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το δικαστήριο τόνισε ότι η σωστή αξιολόγηση των επιπτώσεων ήταν κλειδί για να διασφαλιστεί η δημοκρατική νομιμότητα των αποφάσεων που επηρεάζουν το περιβάλλον. Η Φιντς δήλωσε ότι ήταν συγκλονισμένη από την απόφαση και επαίνεσε την διαφάνεια του δικαστηρίου. Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι τα ορυκτά καύσιμα ήταν μια ειδική περίπτωση και είπε ότι το ίδιο δεν θα ισχύει απαραίτητα για άλλες πρώτες ύλες υψηλής έντασης άνθρακα, όπως ο χάλυβας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ευρύ φάσμα σκοπών. Η απόφαση δεν εμποδίζει τους δημόσιους φορείς να εγκρίνουν έργα με μεγάλο κλιματικό αποτύπωμα, αλλά ενισχύει την περίπτωση απόρριψής τους.

Επιπλέον, η απόφαση αυτή δεν απαγορεύει άμεσα τα έργα με μεγάλο κλιματικό αποτύπωμα, αλλά ενισχύει τις προσπάθειες για την απόρριψη τέτοιων έργων. Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική ενίσχυση για άλλες υποθέσεις που αφορούν την εξόρυξη και καύση ορυκτών καυσίμων, όπως οι υποθέσεις κατά των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου Rosebank και Jackdaw στη Βόρεια Θάλασσα και την αμφισβητούμενη έγκριση ενός νέου ανθρακωρυχείου στο Whitehaven της Cumbria.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL