Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.5°C29.0°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.0°C27.5°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.6°C27.7°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.2°C28.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C24.1°C
0 BF 68%
Η Λεπέν βλάπτει σοβαρά (και) το περιβάλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Λεπέν βλάπτει σοβαρά (και) το περιβάλλον

Η Μαρί Λεπέν

«Ο Εθνικός Συναγερμός δεν ενδιαφέρεται για τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μιλάμε για το κενό. Είτε τα μέλη του κόμματος είναι κλιματοσκεπτικιστές και αρνούνται το πρόβλημα είτε το αγνοούν». Ο Ζαν Ζουζέλ, Γάλλος κορυφαίος επιστήμονας για το κλίμα, εξηγούσε στην εφημερίδα Le Monde ότι αισθάνεται «ταραγμένος, τρομαγμένος, απελπισμένος» απέναντι στην προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από την Ακροδεξιά.

Την ίδια ανησυχία εκφράζει και σειρά σημαντικών οικολογικών οργανώσεων της χώρας. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της Γαλλικής Greenpeace Ζαν Φρανσουά Ζιλιάρ, μιλώντας στο περιοδικό Politis, παρατήρησε ότι «ένα επικίνδυνο κλίμα για τα μέλη και τις οργανώσεις μας είναι ήδη εδώ. Όμως αισθανόμαστε καθαρά ότι θα περάσουμε σε νέο επίπεδο με την Ακροδεξιά, γιατί αυτό μπορεί να γενικευθεί, να συστηματοποιηθεί, να υπάρξει συντονισμός. Όλες οι οργανώσεις γύρω μας θέτουν το ίδιο ερώτημα: πώς θα υπάρξουμε ως ριζοσπαστική ένωση-αντίβαρο στην εξουσία και με ανεξαρτησία δράσης σε συνθήκες διακυβέρνησης από τον Εθνικό Συναγερμό;». «Η Ακροδεξιά αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον και το κλίμα» σημείωσαν οι Φίλοι της Γης σε ανάρτησή τους στο Χ (πρώην Twitter), ενώ η οργάνωση «Γαλλία φύση περιβάλλον» έκανε έκκληση να «μην περάσει η Γαλλία στο στρατόπεδο των κλιματοσκεπτικιστών και των αρνητών της περιβαλλοντικής κρίσης».

Αυτοί οι φόβοι κάθε άλλο παρά αβάσιμοι είναι. Μικρό δείγμα γραφής: κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού πέρσι το φθινόπωρο ακροδεξιοί βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία για περικοπή των δημόσιων επιδοτήσεων οικολογικών οργανώσεων, όπως του Δικτύου Κλιματικής Δράσης, των Φίλων της Γης κ.ά. Και αυτή δεν ήταν μια μεμονωμένη απόφαση των βουλευτών. Η Λεπέν, όπως αναλύει η Le Monde, αντιμετωπίζει το περιβαλλοντικό ζήτημα όπως και το Μεταναστευτικό: ως εργαλείο διχασμού και ψηφοθηρίας. Η συνταγή είναι η εξής: ο Εθνικός Συναγερμός απορρίπτει οτιδήποτε απειλεί τον τρόπο ζωής και κατανάλωσης των Γάλλων, και αποφασίζεται είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Παρίσι, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική υπερθέρμανση.

Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι, π.χ., στην προεδρική εκστρατεία του 2022 της Μαρίν Λεπέν οι επιστήμονες παρατήρησαν με ανησυχία ότι τα μέτρα που πρότεινε στόχευαν στην υπονόμευση κάθε προόδου που έχει γίνει στο μέτωπο του κλίματος, με τον περιορισμό, για παράδειγμα, των ΑΠΕ. Στο δε πρόγραμμα του Ζορντάν Μπαρντελά στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν υπήρχε καμία αναφορά στην εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων ή στην ουδετερότητα άνθρακα. Απεναντίας, ο ακροδεξιός ανερχόμενος αστέρας δεν έχανε ευκαιρία να επικρίνει την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και αυτό που ίδιος θεωρεί «τιμωρητική οικολογία»... Στο τωρινό προεκλογικό του πρόγραμμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, το ακροδεξιό κόμμα δεν κάνει καμία αναφορά στην κλιματική απορρύθμιση, στην προστασία του περιβάλλοντος ή της βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πρόγραμμα του ακροδεξιού κόμματος κινείται μάλλον στον αντίποδα της λογικής της μείωσης των αερίων θερμοκηπίου. Ο στόχος είναι ψηφοθηρικός - άλλωστε έρευνα του Ιδρύματος «Jean Jeaures» τον Απρίλιο του 2023 αποτυπώνει το γεγονός ότι σε ποσοστό 37% οι Γάλλοι δηλώνουν κλιματοσκεπτικιστές... Το ποσοστό αυτό δεν πρέπει να διέλαθε της προσοχής της Λεπέν, που ανήκει στην κατηγορία των Τραμπ, Μιλέι, Όρμπαν κ.ά. πολιτικών που έχουν μετατρέψει το κλίμα σε πεδίο ενός «νέου πολέμου πολιτισμών», όπως εύστοχα ανέλυε στους New York Times τον Αύγουστο του 2023 ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων-Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενέργειας, Περιβάλλοντος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL