Το Ισραήλ συνεχίζει ακατάπαυστα τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, μετά την ανακοίνωση του θανάτου άλλων τεσσάρων ομήρων που κρατούνταν στον θύλακα.
Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός απ’ όλον τον κόσμο, οι αντίθετες αξιώσεις των δύο πλευρών δείχνουν να οδηγούν σε αποτυχία το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου.
Περίπου έναν μήνα μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, μια επιχείρηση που παρουσιάστηκε από το Ισραήλ ως το τελικό στάδιο του πολέμου, οι μάχες ξανάρχισαν σε όλον τον θύλακα. Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες και ένας τοπικός αξιωματούχος είπαν ότι αεροσκάφη βομβάρδισαν την ανατολική και κεντρική Ράφα. Ένας μάρτυρας είπε επίσης ότι το πυροβολικό έβαλε εναντίον της Χαν Γιούνις, μιας πόλης που έχει καταστραφεί και απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Ράφα.
Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη της Γάζας, στον βορρά, και στον καταυλισμό του Μπουρέιτζ, στην κεντρική Γάζα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ, επίσης στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε χθες, Δευτέρα, «65 στόχους των τρομοκρατών».
Την ίδια ημέρα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «εγκατέλειψε» τους ομήρους. «Το αίμα είναι στα χέρια σας, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ζωντανοί και όχι σε φέρετρα», είπε η Γιφάτ Καλντερόν, μια εξαδέλφη του Γαλλοϊσραηλινού ομήρου Οφέρ Καλντερόν.
«Καλώ όλες τις πλευρές να καταλήξουν αμέσως σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική: κάθε καθυστέρηση στοιχίζει ζωές καθημερινά», δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ.
Ο αντίκτυπος του πολέμου στη Γάζα στα συστήματα υγείας των γειτονικών χωρών
Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των γειτονικών χωρών αισθάνονται την πίεση καθώς χιλιάδες ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση από τη Λωρίδα της Γάζας εκκενώνονται για θεραπεία περίπλοκων τραυματισμών και παθήσεων, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ΠΟΥ την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.
Λιγότερα από τα μισά από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας λειτουργούν εν μέρει από τις 30 Μαΐου, ανέφερε ο παγκόσμιος οργανισμός, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής υποδομής έχει καταστραφεί από την οκτώ μηνών επίθεση του Ισραήλ.
«Η Αίγυπτος φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ασθενών, αλλά οι ανάγκες κυμαίνονται από τουλάχιστον 7.000 έως πάνω από 11.000 ασθενείς που χρειάζονται εκκένωση και θεραπεία και υποστήριξη», είπε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους. «Και το απαιτούν σε εξειδικευμένα νοσοκομεία».
Αυτό έχει προκαλέσει πίεση στα «ήδη εύθραυστα συστήματα υγείας στις γειτονικές χώρες».
Μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στο βόρειο Ισραήλ μετά από διασυνοριακές επιθέσεις από τον Λίβανο
Πυρκαγιές ξέσπασαν στο βόρειο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία την Τρίτη, αποδίδοντας τις σε εκτόξευση ρουκετών από το νότιο Λίβανο.
Οι φλόγες κατέστρεψαν περίπου 1.000 στρέμματα ή 400 εκτάρια της βόρειας περιοχής, δήλωσε ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σταθμού της Τιβεριάς Μπόρις Άιζενμπεργκ. Οι Υπηρεσίες Πυροσβεστικής και Διάσωσης του Ισραήλ ανέφεραν ότι 18 πυροσβεστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης μιας μοίρας εναέριας πυρόσβεσης, είχαν αναπτυχθεί, οι οποίες εργάζονταν όλη τη νύχτα.
Την Τρίτη, οι υπηρεσίες πυροσβεστικής και διάσωσης του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της χώρας ασχολούνταν με δύο εστιακά σημεία. Σε μια περιοχή, η φωτιά συνεχίστηκε λόγω των καιρικών συνθηκών. Μια άλλη πυρκαγιά που αντιμετώπιζαν οι πυροσβέστες ήταν στο δάσος Biriya στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας, που προκλήθηκε από πτώση ενός ισραηλινού πυραύλου αναχαίτισης, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος Ούρι Κοέν. «Είδαμε την αναχαίτιση και απαντήσαμε με αυξημένες δυνάμεις και υψηλή ένταση, επιχειρούμε επί τόπου και προσπαθούμε να περιορίσουμε τη φωτιά», είπε.
«Έχουμε να κάνουμε με ακραίες καιρικές συνθήκες, μεταβαλλόμενους ανέμους, υψηλή ξηρότητα με χαμηλή υγρασία, υψηλή θερμοκρασία. Όλες αυτές οι συνθήκες μαζί επιταχύνουν την ανάπτυξη της πυρκαγιάς», είπε ο Κοέν.
Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να περιοριστεί η φωτιά, είπε, προσθέτοντας ότι τη Δευτέρα η φωτιά διήρκεσε πολλές ώρες.
«Αυτή τη στιγμή επιχειρούμε με υψηλή ένταση στο έδαφος, και από αέρος, σε προσπάθειες να περιορίσουμε τις πυρκαγιές και να τις θέσουμε υπό έλεγχο», ανέφερε.
Σύμφωνα με το Cnn οι αρχές ξεκίνησαν την απομάκρυνση των κατοίκων καθώς πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι τοπική ώρα της Δευτέρας στην ορεινή περιοχή της Γαλιλαίας. Η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι βοήθησε στην εκκένωση των σπιτιών στο Kiryat Shmona, μια βόρεια πόλη κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.
Οι φλόγες ήρθαν αφού οι αρχές προειδοποίησαν το κοινό τη Δευτέρα ότι αναμενόταν κύμα καύσωνα και προειδοποίησαν να μην ανάψουν φωτιές στα δάση.
Η ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ, με έδρα τον Λίβανο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι εκτόξευσε ένα «σμήνος drones» σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό κέντρο διοίκησης στη Γαλιλαία, προκαλώντας πυρκαγιές στο κτίριο. Η οργάνωση είπε ότι ήταν μια απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα στις δυνάμεις της Χεζμπολάχ καθώς και σε σπίτια στο νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν τη Δευτέρα.
Χιλιάδες Ισραηλινοί κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί μετά την έναρξη των διασυνοριακών εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού τον Οκτώβριο. Η λιβανική ομάδα είπε ότι οι επιθέσεις της στο βόρειο Ισραήλ ήταν ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
