Οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στην ισραηλινή επίθεση που σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα την περασμένη Κυριακή, κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ειδικούς όπλων και οπτικά στοιχεία που εξέτασαν οι New York Times.
Οι Times διαπίστωσαν ότι συντρίμμια των πυρομαχικών στο σημείο της επίθεσης την επόμενη μέρα ήταν υπολείμματα από ένα GBU-39, μια βόμβα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίεσαν το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει περισσότερο αυτού του τύπου βόμβες, οι οποίες, όπως λένε, μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων.
Η βασική λεπτομέρεια στα υπολείμματα ήταν το σύστημα ενεργοποίησης της ουράς, το οποίο ελέγχει τα πτερύγια που οδηγούν το GBU-39 προς έναν στόχο, σύμφωνα με τον Trevor Ball, πρώην τεχνικό εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού, ο οποίος αναγνώρισε το όπλο στο X . Το μοναδικό σχέδιο μπουλονιών του όπλου και η σχισμή όπου είναι αποθηκευμένα τα πτυσσόμενα πτερύγια ήταν καθαρά ορατά στα συντρίμμια, είπε ο Trevor Ball.
Πλάνα από τα θραύσματα των πυρομαχικών, που τράβηξε ο Alam Sadeq, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, φέρουν έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης που εκχωρήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Woodward, έναν κατασκευαστή αεροδιαστημικής με έδρα το Κολοράντο που προμηθεύει εξαρτήματα για βόμβες συμπεριλαμβανομένου του GBU-39, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 45 άνθρωποι στον καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, γνωστό ως Kuwaiti Al-Salam Camp 1, σκοτώθηκαν και πάνω από 240 τραυματίστηκαν, από την έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τον ισραηλινό στρατό εδώ και μήνες να αυξήσει τη χρήση βομβών GBU-39 στη Γάζα, επειδή είναι γενικά πιο ακριβείς και ταιριάζουν καλύτερα σε αστικά περιβάλλοντα από τις μεγαλύτερες βόμβες, συμπεριλαμβανομένων των βομβών αμερικανικής κατασκευής 2.000 λιβρών που χρησιμοποιεί συστηματικά το Ισραήλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι ΗΠΑ σταματούσαν την παράδοση των μεγαλύτερων βομβών.
The bombs used in the Israeli strike that killed dozens of Palestinians in a camp for displaced people near Rafah were made in the United States, a @nytimes analysis shows.
— Christiaan Triebert (@trbrtc) May 29, 2024
w/ @robinnyc7 @heytherehaley @whitney_hurst. Link: https://t.co/VEfMTYHoj6 pic.twitter.com/7nsdboBjOU
«Το χτύπημα διεξήχθη χρησιμοποιώντας δύο πυρομαχικά με μικρές κεφαλές κατάλληλες για αυτό το στοχευμένο χτύπημα», είπε ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη. Οι βόμβες περιείχαν 17 κιλά εκρηκτικού υλικού, είπε. «Αυτό είναι το μικρότερο πυρομαχικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τζετ μας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις των Times, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να διευκρινίσει τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν. Το GBU-39 έχει καθαρό εκρηκτικό βάρος περίπου 17 κιλά, αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα των NYT.
«Τα πυρομαχικά μας από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια πυρκαγιά αυτού του μεγέθους» ισχυρίστηκε ακόμα ο Χαγκάρι. Ο Φρεντερίκ Γκρας, Γάλλος σύμβουλος για πυρομαχικά, αμφισβήτησε το σκεπτικό του ισραηλινού στρατού, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε έκρηξη ή πυροδότηση μπορεί να προκαλέσει φωτιά από τη στιγμή που υπάρχουν εύφλεκτα υλικά στον χώρο». Όπως επισήμανε συχνά υπάρχουν πολλές φιάλες αερίου και λαμπτήρες σε τέτοιους καταυλισμούς.
Βίντεο που τραβήχτηκε από αυτόπτες μάρτυρες μετά το χτύπημα, δείχνει το μέγεθος της καταστροφής, με ανθρώπους να ουρλιάζουν καθώς ανασύρουν απανθρακωμένα σώματα, ανάμεσά τους μικρών παιδιών, από τα ερείπια ενώ πίσω τους μαίνονται φλόγες.
Ο Γουές Τζ. Μπράιαντ, ένας συνταξιούχος λοχίας της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούσε σε μια ειδική ομάδα που επικρίνει τη χρήση όπλων από το Ισραήλ στη Γάζα, είπε στους Times ότι είχε ρίξει πολλές βόμβες GBU-39 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και ότι αυτό το χτύπημα ήταν προβληματικό. «Δηλώνει συνεχή αμέλεια στόχευσης — είτε απροθυμία είτε αδυναμία αποτελεσματικής προστασίας των αμάχων», είπε. «Όταν χρησιμοποιεί κανείς ένα όπλο που προορίζεται για ακρίβεια και χαμηλή παράπλευρη ζημιά σε μια περιοχή γεμάτη αμάχους, αναιρείται στην πραγματικότητα αυτή η προβλεπόμενη χρήση».