Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.5°C33.6°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.2°C31.0°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
28 °C
26.0°C29.3°C
2 BF 46%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
31 °C
29.1°C33.8°C
1 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
36 °C
35.7°C35.7°C
3 BF 20%
Γαλλία -TotalEnergies / 175 συλλήψεις ακτιβιστών - «Kλιματοκτόνα» η στρατηγική της καταγγέλλουν επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία -TotalEnergies / 175 συλλήψεις ακτιβιστών - «Kλιματοκτόνα» η στρατηγική της καταγγέλλουν επιστήμονες

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του γαλλικού ενεργειακού ομίλου TotalEnergies Patrick Pouyanne παρευρίσκεται στην έβδομη «Choose France Summit», με στόχο να προσελκύσει ξένους επενδυτές στη χώρα, στο Chateau de Versailles, έξω από το Παρίσι, Γαλλία, 13 Μαΐου 2024.
(EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αυτές τις ημέρες στην έδρα της TotalEnergies στο Παρίσι όπου διεξάγεται η γενική συνέλευση, μεταξύ της εταιρείας και του σημαντικού επενδυτή Amundi, έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων παγκοσμίως και σημαντικός μέτοχός της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Πατρίκ Πουγιανέ, δήλωσε στους μετόχους ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης, κατά τη διάρκεια των ετήσιων συνεδριάσεων της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας και του κύριου μετόχου της. Η TotalEnergies σημείωσε κέρδη ρεκόρ το 2022 19,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ισχυριζόμενη ότι μπόρεσε να «εκμεταλλευτεί» το πρωτόγνωρο ενεργειακό πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από μια πολύ απότομη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η TotalEnergies συμβάλλει στην κλιματική κρίση και την καταστροφή της βιοποικιλότητας μέσω των δραστηριοτήτων της στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ πάνω από 300 επιστήμονες, ανάμεσά τους και ειδικοί του ΟΗΕ, χαρακτηρίζουν «κλιματοκτόνα» την στρατηγική της. Εκατοντάδες κλιματικοί ακτιβιστές με κινητούς φράκτες έκλεισαν από προχθές τις εισόδους της έδρας της Total στην Λα Ντεφάνς, στα περίχωρα του Παρισιού, ενώ από τους υπαλλήλους της εταιρείας ζητήθηκε να εργασθούν χθες εξ αποστάσεως. Δεκάδες μέλη της Extinction Rebellion εισέβαλαν χθες στο κτίριο, ζωγραφίζοντας γκράφιτι.

Η αστυνομία ανέφερε ότι συνέλαβε 173 άτομα από τους εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της Amundi στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σχεδόν το 80% των μετόχων ενέκριναν τη στρατηγική της εταιρείας για το κλίμα, και πάνω από το 75% ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Πατρίκ Πουγιανέ ως διευθύνοντα συμβούλου για τρία ακόμη χρόνια.

Ο Πατρίκ Πουγιανέ τόνισε ότι η εταιρεία ακολουθεί μια ισορροπημένη στρατηγική, συνδυάζοντας την ανάπτυξη της παραγωγής ορυκτών καυσίμων με την επένδυση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. «Η TotalEnergies» απέδειξε ότι μπορεί να είναι μια κερδοφόρα εταιρεία, ενώ προχωρά προς την καθαρότερη ενέργεια. Ο Πατρίκ Πουγιανέ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει «καμία περίπτωση» η TotalEnergies να αποχωρήσει από τη Γαλλία, απορρίπτοντας την ιδέα της μεταφοράς της εταιρείας στη Νέα Υόρκη για υψηλότερες αποτιμήσεις και μεγαλύτερες αγορές.

Προχθές, πέντε ακτιβιστές της Greenpeace σκαρφάλωσαν στο κτίριο και άπλωσαν πανό για να καταγγείλουν την στρατηγική του ομίλου για την κλιματική αλλαγή. Το πανό περιλάμβανε μια τεράστια φωτογραφία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλού της, Πατρίκ Πουγιανέ και κάτω από το μπάνερ αναγραφόταν «ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ».

300 επιστήμονες καταγγέλλουν την στρατηγική ως «κλιματοκτόνα»

Πάνω από 300 επιστήμονες, ανάμεσά τους και ειδικοί του ΟΗΕ, χαρακτηρίζουν «κλιματοκτόνα» την στρατηγική της TotalEnergies σε άρθρο τους, χθες για να συμπέσει με την γενική συνέλευση του τέταρτου πετρελαϊκού κολοσσού στον κόσμο.

«Για να δικαιολογήσει τις επενδύσεις της» στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και την «αντίφαση» με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, «η τακτική της TotalEnergies είναι τώρα καλά ρονταρισμένη και διαρθρωμένη γύρω από έξι σημεία», καταγγέλλουν οι υπογράφοντες στους οποίους περιλαμβάνονται συντάκτες των εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC-Giec) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατ΄αρχάς, η εταιρεία επιδιώκει «να πρασινίσει ανέξοδα την εικόνα της» αλλάζοντας ονομασία και «προβάλλοντας συστηματικά στην δημόσια επικοινωνία της τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ώρα που αυτές δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 2% της παραγωγής του ομίλου του 2023», καταγγέλλουν οι ειδικοί.

Κατηγορούν επίσης την TotalEnergies ότι «διαστρεβλώνει επιστημονικά γεγονότα για να επιτύχει να κάνει συμβατή την πολιτική της με τους κλιματικούς στόχους», «να δυσφημήσει τους επιστήμονες» και «να συντηρήσει» το επιχείρημα «της εξάρτησης των κοινωνιών μας από τα ορυκτά καύσιμα».

Εμφανίζοντας εξάλλου «το φυσικό αέριο ως καθαρή ή "μεταβατική" πηγή ενέργειας, κρύβοντας κάτω από το χαλί το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου δεν μειώνουν παρά ελάχιστα τις εκπομπές σε σχέση με τον άνθρακα» ή κάνοντας «εκβιασμό χρήσης», η TotalEnergies συνεχίζει «την τόσο κερδοφόρα κλιματοκτόνα πορεία», «με το πόδι στο γκάζι», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου.

«Οι κρατικές αρχές φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα μέσο επέμβασης και περιορίζονται να κάνουν διαπιστώσεις και να εκφράζουν την λύπη τους για τις αποφάσεις της TotalEnergies». Αλλά, «οφείλουμε να το παραδεχθούμε: την ώρα που τα κέρδη της φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ (21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023), η TotalEnergies δεν θα μειώσει την παραγωγή της σε ορυκτά καύσιμα επειδή της το ζητάμε ευγενικά», γράφουν οι επιστήμονες.

Πέραν της «εθνικοποίησης» της εταιρείας ή της «φορολόγησης των υπερκερδών», στο άρθρο προτείνεται «η εισαγωγή στην νομοθεσία της έννοιας της οικολογικής χρεοκοπίας, που θα επέτρεπε στις κρατικές αρχές να προσφεύγουν σε αναγκαστική διαχείριση για μία εταιρεία το περιβαλλοντικό κόστος της οποίας αντιβαίνει στις διεθνείς συμφωνίες ως προς την κλιματική της στρατηγική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL