Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο παραμένει σε σοβαρή κατάσταση και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κίνδυνο περιπλοκών όμως έχει σταθεροποιηθεί, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι μετά την απόπειρα δολοφονίας την Τετάρτη.
Ο 59χρονος πρωθυπουργός πυροβολήθηκε πέντε φορές εξ επαφής, σε μια επίθεση που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και ανησυχίες σχετικά με την πολιτική πόλωση στη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το ειδικό ποινικό δικαστήριο της Σλοβακίας αποφάσισε σήμερα πως ο ύποπτος, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τους εισαγγελείς ως Γιουράι Σ., θα παραμείνει υπό κράτηση μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απόπειρα δολοφονίας.
Τοπικά ειδησεογραφικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο 71χρονος ύποπτος είναι πρώην φρουρός ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο και συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα παραμείνει υπό κράτηση ενόσω συνεχίζεται η έρευνα λόγω κινδύνου διαφυγής ή εγκληματικής δραστηριότητας. Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σουτάι Έστοκ δήλωσε πως ο φερόμενος ως δράστης, που συνελήφθη επί τόπου, έδρασε μόνος του. Προηγουμένως είχε λάβει μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, είπε την Πέμπτη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ δήλωσε πως δεν χρειάζεται να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του Φίτσο καθώς υπάρχει κάποια επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.
Ο Φίτσο υποβλήθηκε σε δίωρη χειρουργική επέμβαση χθες, Παρασκευή, η οποία αύξησε τις ελπίδες για ανάρρωσή του.
«Τις πρώτες ώρες η πρόγνωση ήταν πολύ, πολύ κακή, ξέρετε οι πυροβολισμοί στην κοιλιακή χώρα ήταν βασικά πολύ σοβαροί, σε αυτή την περίπτωση (οι γιατροί) κατάφεραν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση και να σταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση».
Ο Φίτσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «μεγάλο κίνδυνο» περιπλοκών, είπε ο Κάλινακ. «Η αντίδραση του οργανισμού σε ένα τραύμα από πυροβολισμό είναι πάντοτε πολύ σοβαρή και φέρνει (τον κίνδυνο) περιπλοκών για 4-5 ημέρες, που είναι σήμερα και αύριο».
Περίπου 100 υποστηρικτές του Φίτσο, μερικοί κρατώντας λουλούδια, συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Φ. Ντ. Ρούσβελτ όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο.
Πώς ο Ρόμπερτ Φίτσο κυριάρχησε στην πολιτική της Σλοβακίας
Ο Ρόμπερτ Φίτσο παρέμεινε στην πολιτικής της Σλοβακίας παρά τα επανειλημμένα σκάνδαλα. Το 2018 μαζικές διαδηλώσεις ανάγκασαν την παραίτησή του, μετά τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Jan Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του.
Αρχικά, αντικαταστάθηκε γρήγορα ως πρωθυπουργός από τον προστατευόμενο του κόμματός του, Πίτερ Πελεγκρίνι . Μετά από μια ταπεινωτική εκλογική ήττα για το αριστερό τους κόμμα Smer, ο Πελεγκρίνι τον εγκατέλειψε, σχηματίζοντας ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα, το Hlas.
Κατά την πανδημίας της Covid ο Ρόμπερτ Φίτσο άρχισε να εμφανίζεται σε μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στους περιορισμούς της κεντροδεξιάς κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Φίτσο στάθηκε επικεφαλής των διαδηλώσεων, ξεσηκώνοντας τα θυμωμένα πλήθη με τηλεβόα στο χέρι, και μάλιστα κάποια στιγμή συνελήφθη.
Καθώς η πανδημία τελείωσε, ο Φίτσο εστίασε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αφού κέρδισε αυτές τις εκλογές, σχηματίζοντας συνασπισμό με τον Πίτερ Πελεγκρίνι -τον άνθρωπο που τον είχε προδώσει- καθώς και το υπερεθνικιστικό Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας- ενίσχυσε αυτή την πολιτική.
Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2023 κερδήθηκαν – εν μέρει – με τη δέσμευση για «ούτε ένα ακόμη γύρο πυρομαχικών» στο Κίεβο, υποσχόμενοι να αντιστρέψουν την πολιτική της σλοβακικής κυβέρνησης να εξοπλίζει την Ουκρανία με βλήματα πυροβολικού, βαρέα όπλα, ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη.
Τον Φεβρουάριο, ο Ρόμπερτ Φίτσο επανέλαβε την αντίθεσή του στην πολιτική της Δύσης να εξοπλίσει το Κίεβο. Δεν υπήρχε στρατιωτική λύση στη σύγκρουση, είπε, και η αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα γέμιζε μόνο περισσότερους τάφους στα νεκροταφεία της χώρας. Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Κριμαία, ή τα τμήματα της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς που έχει καταλάβει, και αντ' αυτού το Κίεβο θα πρέπει να καταθέσει τα όπλα και να μηνύσει για ειρήνη, είπε.
Αφότου επανήλθε στην πρωθυπουργία τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνησή του έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εν μέσω επικρίσεων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου. Η μεταρρύθμιση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης επίσης, περιελάμβανε την κατάργηση της Ειδικής Εισαγγελίας, που δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια για τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων και διαφθοράς.
Πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, BBC