Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
18.4°C22.9°C
1 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.7°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.2°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.6°C24.9°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
0 BF 77%
Γάζα / Απελπιστική η κατάσταση στη Ράφα - Το μεγαλύτερο μαιευτήριο σταματά να δέχεται ασθενείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γάζα / Απελπιστική η κατάσταση στη Ράφα - Το μεγαλύτερο μαιευτήριο σταματά να δέχεται ασθενείς

ΓΑΖΑ
HAITHAM IMAD/EPA

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι της  Ράφας με το μεγαλύτερο μαιευτήριο το Emirati Maternity Hospital να έχει σταματήσει να δέχεται ασθενείς, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA).

Καθημερινά γινόταν στο μαιευτήριο 85 τοκετοί από τις συνολικά 180 γεννήσεις, πριν κλιμακωθούν οι μάχες μεταξύ Χαμάς και των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στα περίχωρα της πόλης, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα καύσιμα για τη λειτουργία των νοσοκομείων στη νότια Λωρίδα της Γάζας αρκούν «μόλις για τρεις ακόμη μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα σταματήσουν να λειτουργούν».

Περίπου οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν συνωστιστεί στη Ράφα αφού εγκατέλειψαν άλλα μέρη του θύλακα κατά τη διάρκεια επτά μηνών πολέμου.

Το Ισραήλ απείλησε με μεγάλη επίθεση στη Ράφα για να νικήσει χιλιάδες μαχητές της Χαμάς που λέει ότι βρίσκονται εκεί. Περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τη Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες την Τετάρτη.

Το Emirati Hospital έχει μόνο πέντε κρεβάτια τοκετού. Ωστόσο, μετά τη μαζική εισροή ανθρώπων στη Ράφα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και των μαχών βορειότερα, το νοσοκομείο έγινε το κύριο μέρος για να γεννήσουν γυναίκες στη Ράφα, δήλωσε ο Ντόμινικ Άλεν, ανώτατος αξιωματούχος της UNFPA για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σε συνέντευξή του στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Άλλα νοσοκομεία της πόλης, όπως το νοσοκομείο Abu Youssef al-Najjar, δέχονται εδώ και μήνες τραυματίες πολέμου και κατευθύνουν γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης στα Εμιράτα.

«Ο πληθυσμός είναι εξουθενωμένος μετά από επτά μήνες πολέμου και οι συνθήκες είναι «φρικτές για τις γυναίκες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Γάλλος γιατρός, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, που έφυγε από τον παλαιστινιακό θύλακα .

«Στα 25 χρόνια ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν είδα ποτέ έναν πόλεμο όπου οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν κύκλους και να μην μπορούν να πάνε πουθενά», είπε στο ίδιο ΜΜΕ ο Ζουχάιρ Λάχνα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL