Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.4°C31.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.4°C31.4°C
4 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
28 °C
27.0°C31.6°C
1 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.8°C28.8°C
3 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
30.1°C31.9°C
4 BF 35%
Γάζα / 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει τη Ράφα - Εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνηση Ισραήλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γάζα / 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει τη Ράφα - Εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνηση Ισραήλ

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι ζουν σε αυτοσχέδια καταφύγια που έχουν δημιουργηθεί δίπλα στα απόβλητα που έχουν συσσωρευτεί κοντά στο Khan Yunis, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 18 Μαΐου 2024.
(EPA/HAITHAM IMAD)

Σχεδόν 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει τη Ράφα από τότε που το Ισραήλ άρχισε τη χερσαία επιχείρησή του στη νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Τουλάχιστον 35.386 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 79.366 έχουν τραυματιστεί αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 83 θάνατοι, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνηση του Ισραήλ - Τελεσίγραφο Γκαντς

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντς ζήτησε σήμερα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο όραμα- προοπτική για τη σύγκρουση στη Γάζα, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά το έδαφος αυτό μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντς δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου. Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, είπε ο Γκαντς, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.

Με απάντηση που έδωσε στον Γκαντς το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Νετανιάχου τον κατηγορεί ότι αντί να δώσει το τελεσίγραφο στην Χαμάς, το έδωσε στον πρωθυπουργό. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις του Γκαντς θα σημαίνουν «τέλος του πολέμου και ήττα για το Ισραήλ» και «εγκατάλειψη της πλειονότητας των ομήρων», ενώ παράλληλα θα αφήσει τη Χαμάς στην εξουσία και θα συμβάλει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Με τρία ερωτήματα προς τον Γκαντς (μεταξύ των οποίων και γιατί απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού), τονίζει ότι η κυβέρνηση ενότητας αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη των πολεμικών στόχων και ότι αναμένει από τον Γκαντς να καταστήσει σαφές στους πολίτες τις θέσεις του για τα ζητήματα που τίθενται.

Δεν υπάρχουν «ασφαλείς» ή «ανθρωπιστικές» ζώνες

Χθες Παρασκευή, οι σφοδρές μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χαμάς συνεχίστηκαν στα στενά σοκάκια της Τζαμπαλία στη βόρεια Γάζα .

Οι νέες εντολές εκκένωσης απαιτούσαν από τους Παλαιστίνιους να διαφύγουν στις λεγόμενες ασφαλείς ζώνες χωρίς να εξασφαλίζεται η ασφαλή τους διέλευση ή η προστασία τους. Ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι στη Γάζα μπορούν να μετακινηθούν σε «ασφαλείς» ή «ανθρωπιστικές» ζώνες είναι ψευδής, αναφέρει ο οργανισμός  (UNRWA).

Χιλιάδες άνθρωποι μετακινήθηκαν προς κυρίως τις μεσαίες περιοχές και στο Khan Younis, οι οποίες δεν έχουν ασφαλή παροχή νερού ή εγκαταστάσεις υγιεινής. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι ζουν αυτήν τη στιγμή σε αυτοσχέδια καταφύγια εν μέσω «σωρού ασυλλεγέντων αποβλήτων, που επιδεινώνουν την περιβαλλοντική κρίση και τη δημόσια υγεία». 

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή πολλές φορές αναζητώντας μάταια ασφάλεια σε καταφύγια. Κάθε φορά αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους τα λίγα υπάρχοντα που έχουν: στρώματα, σκηνές, μαγειρικά σκεύη και βασικά είδη που δεν μπορούν να κουβαλήσουν ή να πληρώσουν για να τα μεταφέρουν. Κάθε φορά, πρέπει να ξεκινούν από την αρχή.

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι ζουν σε αυτοσχέδια καταφύγια που έχουν δημιουργηθεί δίπλα στα απόβλητα που έχουν συσσωρευτεί κοντά στο Khan Yunis, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 18 Μαΐου 2024.
(EPA/HAITHAM IMAD)

Το Al-Mawassi -για παράδειγμα- είναι μια αμμώδης γεωργική γη 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου οι άνθρωποι μένουν έξω στο ύπαιθρο με ελάχιστα έως καθόλου κτίρια ή δρόμους και δεν διαθέτει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας με ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο. Πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση, η περιοχή φιλοξενούσε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους. Ο τόπος είναι γεμάτος και δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερο κόσμο, όπως συμβαίνει και με το Deir al Balah, στις μεσαίες περιοχές.

Αδύνατη η διανομή βοήθειας

Η ανθρωπιστική κοινότητα δεν έχει άλλες προμήθειες να δώσει, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και άλλων βασικών ειδών.
Τα βασικά περάσματα προς τη Γάζα παραμένουν κλειστά ή μη ασφαλή για πρόσβαση καθώς βρίσκονται κοντά ή σε ζώνες μάχης. Η διανομή βοήθειας είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς τακτικές εισαγωγές καυσίμων, ασταθείς τηλεπικοινωνίες και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση. Από τις 6 Μαΐου, μόνο 33 φορτηγά βοήθειας έφτασαν στη νότια Γάζα, εν μέσω των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών και των μαζικών εκτοπισμών.

Ο οργανισμός UNRWA αναφέρει επίσης, ότι οι χερσαίες διαδρομές παραμένουν η πιο βιώσιμη, αποτελεσματική, αποδοτική και ασφαλέστερη μέθοδος παροχής βοήθειας. Οι διαβάσεις πρέπει να ανοίξουν ξανά και να είναι ασφαλής η πρόσβαση. Χωρίς την επαναλειτουργία αυτών των δρομολογίων, η στέρηση της βοήθειας και οι καταστροφικές ανθρωπιστικές συνθήκες θα συνεχιστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL