Ανηλεής παραμένει και την Τετάρτη ο βομβαρδισμός και τα χερσαία πλήγματα από τον στρατό του Ισραήλ στη Γάζα, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η τελική φάση για την παύση εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των πρώτων 50 ομήρων από την Χαμάς και 150 φυλακισμένων από το Ισραήλ -και στις δύο περιπτώσεις γυναίκες και παιδιά.
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έδωσε λίστα με 300 πιθανούς προς απελευθέρωση Παλαιστίνιους κρατούμενους, εκ των οποίων:
- δεν υπάρχει κανένας ενήλικος άνδρας
- όλοι οι άρρενες κρατούμενοι είναι έφηβοι από 14 ως 17
- όλοι οι άρρενες έχουν συλληφθεί την τελευταία διετία και δεν έχουν δικαστεί στην συντριπτική τους πλειοψηφία
- τουλάχιστον 33 είναι γυναίκες (η μεγαλύτερη 59 ετών)
Για μία ακόμη φορά από τις ισραηλινές δυνάμεις στοχοποιήθηκε νοσοκομείο με τραγικές συνέπειες για τους εκεί ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και τους αμάχους που αναζητούσαν προστασία. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας δέχθηκε σφροδρότατη επίθεση με βόμβες και πυρά πυροβολικού. Ο διευθυντής του Αχμέντ αλ Καχλούτ περιέγραψε στο Al Jazeera την «καταστροφική» κατάσταση, με «πολλά κτίρια να έχουν σοβαρές ζημιές. Σημειώνεται ότι πλέον το Καμάλ Αντουάν είναι το μόνο εν λειτουργία νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Γάζας.
In pictures | The dire humanitarian situation at Kamal Adwan Hospital in northern #Gaza amid ongoing Israeli military siege and bombardment.
— Angelo Giuliano (@Angelo4justice3) November 22, 2023
Quds network pic.twitter.com/UJa371Gh8J
Israeli jets bombarded several homes in the vicinity of the Kamal Adwan Hospital in northern #Gaza. pic.twitter.com/YqCIa9fMd8
— PALESTINE ONLINE 🇵🇸 (@OnlinePalEng) November 22, 2023
Οι εικόνες από το σημείο είναι τρομακτικές, με νεκρούς διάσπαρτους στο προαύλιο των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, γονείς να αναζητούν τα παιδιά τους μεταξύ των άψυχων σωμάτων, ενώ άλλοι προσπαθούν να παρηγορήσουν ο ένας τον άλλο, κατά την ίδια πηγή. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του νοσοκομείου για την διαχείριση των νεκρών, «οι κατακτητές διακηρύσσουν την ανθρωπιά τους, αλλά σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες χωρίς έλεος ... φροντίζουν πουλιά και γάτες, αλλά όχι παιδιά».
Από την ώρα που έγινε γνωστό ότι υπάρχει συμφωνία για παύση εχθροπραξιών που αναμένεται να υλοποιηθεί, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Γάζα έχουν σκοτώσει πάνω από 100 άτομα, γύρω από νοσοκομεία και προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα.
Σε διπλωματικό επίπεδο, εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι η Χεζμπολάχ ξεκαθάρισε πως η ίδια δεν εμπλέκεται και δεν δεσμεύεται από την συμφωνία παύσης εχθροπραξιών.